Afgelopen zaterdag ging ik met de trein naar Haarlem. Daar was bij boekhandel H. de Vries de boekpresentatie van “De tijdwachter” van Michael Reefs. Dit is het derde deel uit de serie over ‘de Bieb-bende’. Ik mocht het boek al eerder lezen, voordat het naar de drukker ging. Mijn recensie vind je hier. Ik wilde Michael graag in het echt ontmoeten en natuurlijk zijn nieuwe boek gesigneerd krijgen. Je spreekt zijn naam trouwens op zijn Duits uit (mi-ga-el), maar dan met een zachte Limburgse G.

2015-02-28 15.43.34
Mark, de vriend van Michael, heeft een speciale taart gebakken

De boekpresentatie was midden in de winkel. Daan van der Valk (rechts op de foto), van de boekwinkel, begon de presentatie. Hij vertelde dat hij het heel leuk vond toen Michael vroeg of hij zijn boekpresentatie in deze winkel mocht doen.

2015-02-28 16.08.58

Michael vertelde over de Bieb-bende. Het worden in totaal 12 delen en elk boek speelt zich af in één maand. De vijf kinderen van de Bieb-bende moeten in elk deel een Hemelrijder helpen. De Hemelrijders zijn in de 6e eeuw vermoord, maar hun geesten dwalen nog rond. De Bieb-bende moet hen helpen om weer vrij te komen en eindelijk rust te hebben. Michael is nu al bezig met het schrijven van het 6e deel.

Bij de boeken hoort ook een website en een app. In de boeken staan ook QR-coces. Deze codes kun je met een speciaal appje op je smartphone scannen en dan kom je op een bepaalde pagina op de website terecht. Hier staat dan meer informatie over wat je net hebt gelezen. Via de website kun je laten weten waar je bent in het boek, je kunt spelletjes spelen en je kunt berichtjes sturen naar Michael.

2015-02-28 16.10.28

Bij het maken van “De tijdwachter” heeft Michael hulp gekregen van Tamara Geraerds. Zij is zelf ook schrijver en heeft aan dit boek (en de vorige boeken) meegewerkt als redacteur. Dat betekent dat zij het verhaal heel aandachtig leest, alle foutjes er uit haalt en Michael vertelt waar hij dingen moet veranderen aan het verhaal. Om haar te bedanken voor alle hulp kreeg Tamara het allereerste exemplaar van “De tijdwachter”, met natuurlijk de handtekening van Michael erin.

2015-02-28 16.18.01

Natuurlijk heeft Michael ook een stukje voorgelezen uit het boek. Hij vertelde over de kinderen van de Bieb-bende die met hun schoolklas in het museum zijn. In één van de zalen zien ze schilderijen hangen met de Hemelrijders erin. Die willen ze van dichtbij bekijken. Maar dan gaat de deur van het zaaltje dicht, wordt het donker en beginnen de schilderijen te zweven. Wat gebeurt er? Om daar achter te komen moet je zelf het boek gaan lezen…

2015-02-28 16.20.57

Na de boekpresentatie was het tijd voor Michael om boeken te signeren. Hij nam de tijd voor iedereen. Hij mocht ook een stukje schrijven in het grote schrijversboek van de boekwinkel. Sinds 1980 schrijven alle schrijvers die op bezoek komen in deze winkel een stukje in een heel dik boek (je ziet het boek hieronder op de foto). Hier staan bijvoorbeeld Isabel Allende, Ransom Riggs en Salla Simukka ook in. Erg gaaf!

2015-02-28 17.03.04

Na het officiële gedeelte was er natuurlijk een stukje taart en wat te drinken. De taart was ontzettend lekker! Het was erg leuk om ook andere mensen in het echt te ontmoeten die ik alleen maar via Facebook en Twitter ken. Zo was FemkeS, een van mijn recensenten, er ook, samen met haar moeder. We hadden van tevoren afgesproken om wat recensieboeken te ruilen. Zij kregen “De onmogelijke opdracht van bakkerij Bliss” (Bliss 3) van Kathryn Littlewood, “Endgame” van James Frey en “De honden” van Allan Stratton. Ik kreeg daarvoor in ruil “De sprookjessprokkelaar” van Paul van Loon & Laurentien van Oranje, “Joe & ik” van Mireille Geus, “Stille getuige” & “Flashback” van Eva Burgers. Leuk!

2015-02-28 17.41.46
op de foto met Michael en het nieuwe boek
dit heeft Michael in mijn boek geschreven
er staat een citaat uit mijn recensie in het boek 🙂
2015-03-03 10.12.52
en ik word in het dankwoord genoemd. Zo gaaf!

de foto’s zijn door mijzelf gemaakt