jeugdboekenweek 2015 logoIn Vlaanderen begint morgen de Jeugdboekenweek. De Jeugdboekenweek duurt t/m 29 maart. Het thema dit jaar is ‘Humor’. En de reden hiervoor volgens de website van Jeugdboekenweek is:

Want lezen is lachen. Glimlachen en grimlachen. Giechelen en grinniken. Gieren en brullen. Schuddebuiken en schateren.
Want lezen is lol hebben. Om grappen, grollen, dwaze moppen. Om een hilarische tekening of een gekke cartoon.
Om stiekeme windjes, ondeugende kindjes. Om meisjes die kattenkwaad uithalen en jongens die zich niet aan de regels houden. Om zotte woorden, vreemde situaties, personages met een hoekje af. Om uitglijden, struikelen, vallen, molenwieken, rechtstaan en opnieuw je evenwicht verliezen. Ja, lezen, da’s lachen!

De organisatie heeft voor elke leeftijd boeken uitgezocht die bij dit thema passen. Verder zijn er leuke activiteiten bij bibliotheken en boekwinkels. Kijk op de website van Jeugdboekenweek voor meer informatie.

 

Boeken voor 6-

Quentin Blake – De schatkist van Quentin Blake
Rubinstein 2014, 256 bladzijden, illustraties van Quentin Blake, vertaald door Huberte Vriesendorp & Willem Wilmink, 6-
Bonte verzameling van bakerrijmen, rijmvertellingen, (repeteer)verhalen en een vrolijk ABC-verhaal (op rijm) die gedeeltelijk eerder als prentenboek verschenen en nu in een kloeke uitgave zijn samengebracht. Over de knotsgekke meester de Meijere, over juffrouw Julia die van alles uit de vele, vele zakken van haar jas haalt, en over juffrouw Hermitage die een auto cadeau krijgt en niets minder dan een wegpiraat wordt. Een boek om telkens opnieuw van te genieten!

Randall Casaer – De ridder die niet slapen wilde: (en zijn paardje Parcifal)
De Eenhoorn 2014, 44 bladzijden, illustraties van Randall Casaer
De ridder die niet wil slapen heeft ongebruikelijke trekjes. Zo krijgen traditionele ridderattributen een andere functie. Een dolk dient om boterhammen te smeren en het schild is zo groot dat de ridder ermee uit surfen of skiën gaat. Voor wie bekend is met ‘echte’ ridders zijn de ongerijmdheden en anachronismen uit deze verhalen uiterst vermakelijk. De gedetailleerde tekeningen nodigen uit tot uitgebreide verkenning. Grappig is dat Parcifal, het paard, dit verhaal vertelt. Via hem vernemen we ook dat zijn baas uiteindelijk toch nog gaat slapen.

Drew Daywalt – De krijtjes staken
De Fontein 2014, 36 bladzijden, illustraties van Oliver Jeffers, vertaald door Koos Meinderts
Lees de recensie(s) over dit boek
Teun wil een tekening maken maar wanneer hij zijn krijtjes uit zijn tas wil halen vindt hij een stapeltje brieven. De krijtjes zijn weg… Elk kleurkrijtje heeft een persoonlijke brief naar Teun geschreven: rood heeft nood aan rust, paars wil niet meer buiten de lijntjes gekleurd worden… Elke kleur heeft zo zijn verlangens, wensen en opmerkingen. Teun maakt een tekening waarmee hij hoopt dat al zijn krijtjes gelukkig zullen zijn.

Guido van Genechten – Het grote poepconcours
Clavis 2012, 28 bladzijden, illustraties van Guido van Genechten
Koning Keutel organiseert een wedstrijd waarin zijn onderdanen hun mooiste pis- en kakproducten mogen tonen. Een konijn knutselt met keutels en wat houten stokjes een soort Atomium, en een koe presenteert een prachtige vlaai in een taartdoos…

Rindert Kromhout – Bah vies!
Leopold 2012, 32 bladzijden, illustraties van Alice Hoogstad
Lodewijk Laadklep is een jonge pelikaan die alles opslokt. Echt álles. Hoe viezer, hoe lekkerder, vindt hij. Want al zegt hij steeds “Bah vies!”, Lodewijk kan niets weerstaan. Een vuilnisbak, donderwolken en een groepje eenden dat vieze woorden zit te verzinnen? Lodewijk opent zijn laadklep en weg zijn ze!

Isol Misenta – Mijn moeder is een stekelvarken
De Harmonie, 2014, 46 bladzijden, illustraties van Isol Misenta, vertaald door Agnes Brunt
Dit is een grappig en herkenbaar boek voor de oudere kleuters. Het meisje in het verhaal komt tot de ontdekking dat haar moeder een stekelvarken is, althans zo lijkt het als ze haar betrapt in de badkamer. Ze bekomt van de schrik door bij haar vriendinnetje Elisa te logeren en stelt daar vast dat alle moeders een metamorfose ondergaan voor ze keurig aan de ontbijttafel verschijnen. Het ergste is natuurlijk dat het meisje in zichzelf al een stekelvarkentje herkent…

Michelle Robinson – Hoe je een wollige mammoet moet wassen in tien lessen
Querido 2014, 32 bladzijden, illustraties van Kate Hindley, vertaald door Imme Dros
Lees de recensie(s) over dit boek
Een wollige mammoet wassen is heel moeilijk, maar… het kan! Dit boek vertelt hoe. Les 1 (‘Vul het bad’) en les 2 (‘Badschuim erbij’) gaan nog wel. Maar bij les 3 (‘Mammoet erbij’) begint de ellende. Want de mammoet in kwestie kan absoluut niet tegen zeep in zijn ogen. Via allerlei kostelijke pogingen, lukt het een meisje tóch! Al komen er een skateboard, een takelwagen en een trampoline aan te pas. Absurde zaken die als volkomen normaal worden voorgesteld: dat levert heerlijke humor op.

Pépé Smit – Fred het (heel erg eigenwijze) hert
De Harmonie 2013, 40 bladzijden, illustraties van Pépé Smit
Fred het hert vraagt zich af waarom hij eigenlijk in een bos woont. En wat is het voor onzin dat hij geen schoenen draagt of handen heeft? Fred steekt niet onder stoelen of banken wat hij wil. Hij laat zich niet zomaar tekenen en een verhaal in sturen. Daar is hij veel te eigenwijs voor.

Tjibbe Veldkamp – Agent en Boef en de fopmoppen
Lannoo 2013, 32 bladzijden, illustraties van Kees de Boer
Lees de recensie(s) over dit boek
Agent en Boef zijn een komisch duo. Wanneer Boef uit zijn cel ontsnapt, zet Agent een wilde achtervolging in. Door Agent te foppen kan Boef een flinke poos van zijn vrijheid genieten. Maar uiteindelijk trekt Agent aan het langste eind…

 

Boeken voor 6-9 jaar

Hans Andreus – Meester Pompelmoes
Holland 2013, 185 bladzijden, illustraties van Charlotte Dematons, 8+
Meester Pompelmoes is een beetje ouderwets, met zijn strikje en zijn brilletje, en hij is best streng. Maar hij is ook heel lief en grappig. Bovendien kan hij bloemen en planten betoveren, heeft hij pratende huisdieren (een hond, een kat en een kraai) en reist hij naar onbewoonde eilanden. Wie wil er niet bij Meester Pompelmoes op school zitten? De verhalen in deze bundel zijn bijna 50 jaar oud. Toen waren auto’s nog nieuwe dingen en van gsm’s was nog lang geen sprake. Maar dat maakt dit boek net zo gezellig (net als de prachtige prenten).

Stefan Boonen – Hier waakt oma
De Eenhoorn 2014, 87 bladzijden, illustraties van Melvin, 6+
Oma is gek op haar tien kleinkinderen. Ze neemt hen graag mee voor een te gek weekend in een oud, afgelegen huis. Daar beleven ze samen de wildste avonturen. Ze gaan wandelen in het bos, spelen in het water en gaan lekker eten. Tanden poetsen? Schone sokken aandoen? Of een schone onderbroek? Allemaal niet nodig. Dit is het geweldigste weekend van het jaar.

Roald Dahl – Rijmsoep
De Fontein 1990, 78 bladzijden, illustraties van Quentin Blake, vertaald door Huberte Vriesendorp, 10+
In dit boek staan vijftien korte verhalen op rijm in de onnavolgbare stijl van Roald Dahl en zwierig geïllustreerd door Quentin Blake. Er zijn enkele erg korte verhalen – één minuut-verhaaltjes bijna – en enkele bekende sprookjes die op rijm werden gezet. Allemaal hebben ze een verrassend einde dat iedereen aan het glimlachen, of schaterlachen, brengt.

Kristien In-‘t-Ven – De zeepridder en de heks van heinde en ver (De zeepridder 2)
Lannoo 2014, 96 bladzijden, illustraties van Mattias de Leeuw, 8+
De zeepridder heeft samen met prinses Lucy een zoon, Max. Als blijkt dat Max wel heel ongemanierd is (hij boert, doet het in zijn broek en zet zijn keel open), besluit de ridder hulp in te roepen van de heks van heinde en ver. Maar de heks broedt op snode plannetjes: zo wil ze ook wel eens een prinses op een bal zijn. Bovendien ontdekt de zeepridder dat zijn geliefde vrouw Lucy in gevaar is.

Erik van Os & Elle van Lieshout – Wat een mop!
Zwijsen 2011, 61 bladzijden, illustraties van Loes Riphagen, Tineke Meirink, Lars Deltrap, Claudia Verhelst, 6+
Lees de recensie(s) over dit boek
Wie lacht, leert gemakkelijker. Dat geldt ook voor leren lezen. In dit boek vind je een zestigtal korte grapjes en raadseltjes. In veel grappen spelen dieren de hoofdrol, maar ook “Jantje” duikt regelmatig op. Er staan nieuwe grappen in, klassiekers, en grappige situaties die je zeker zal herkennen!

Dav Pilkey – De avonturen van Kapitein Onderbroek
De Fontein 2012, 127 bladzijden, illustraties van Dav Pilkey, vertaald door Tjibbe Veldkamp, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
‘Mijn wraak zal zoet zijn!’, dacht meneer Krupp, de gemeenste en knorrigste directeur van de Toon Hermans basisschool. Hij is de grappen en streken van Sjors en Harold, twee jongens die bij hem school lopen, grondig moe. Ook de Kapitein Onderbroek stripverhalen, die de jongens op de speelplaats verdelen, haat hij als de pest. Zal hij erin slagen om wraak te nemen op de jongens?

Tony Ross – Mijn favoriete sprookjesboek
Baeckens Books, 2010, illustraties van Tony Ross, vertaald door Tim Gladdines, 6+
Mijn favoriete sprookjesboek vertelt gekende en minder gekende sprookjes, geïllustreerd en geschreven door Tony Ross. Van deze auteur mag je een eigenzinnige en grappige kijk op de originele verhalen verwachten. De sprookjes krijgen een speciale draai en zijn hierdoor grappig en ontroerend. De pentekeningen zijn zwierig ingekleurd en zien er lekker los uit.

Dr. Seuss – Horton hoort een Hun
Gottmer, 2012, 64 bladzijden, illustraties van Dr. Seuss, vertaald door Bette Westera, 8+
De olifant Horton hoort op een dag een piepklein stemmetje om hulp roepen. Dat stemmetje blijkt van een stofje te komen. En op dat stofpluisje blijkt een hele stad met Hunnen te wonen. De andere dieren uit de jungle vinden het maar niks dat Horton tegen een pluisje praat. Ze willen het zelfs doen verdwijnen. Maar Horton geeft niet op en stelt alles in het werk om het volk op het pluisje te helpen.

Hilde Vandermeeren – Camping Zeevos
Davidsfonds 2012, 95 bladzijden, illustraties van Harmen van Straaten, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
De moeder van Will en Harry komt op een slechte dag niet terug naar de caravan waar ze wonen. Ze is een ‘op-en-neer-mama’, wat betekent dat ze soms denkt dat ze kan vliegen en soms alleen maar kan huilen. Maar door de medicijnen ging het de laatste tijd juist beter. Will is bezorgd en bang dat ze uit huis geplaatst gaan worden als mensen ontdekken dat zijn moeder is verdwenen. Hij vertelt leugens aan de andere campingbewoners, maar hoe lang kan hij dat volhouden?

David Walliams – Oma Boef
Clavis, 2013, 203 bladzijden, illustraties van Tony Ross, vertaald door Roger Vanbrabant, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Elke vrijdagavond moet Ben naar zijn oma. Die laat windjes en verspreidt een spruitjesgeur. Ben ontdekt bovendien dat oma een duister geheim heeft: ze trekt er ’s nachts op uit. Wat is ze van plan? Samen met Ben beraamt ze de grootste juwelendiefstal die ooit gepleegd is. Maar niet alles verloopt als gepland…

 

Boeken voor 9-12 jaar

Frank Cottrell Boyce – Chitty Chitty Beng Beng vliegt weer
Gottmer, 2012, 232 bladzijden, illustraties van Joe Berger, vertaald door Lidwien Biekmann, 10+
Jem, Lucy en de kleine Harry hebben zo hun eigen ideëen over de wereldreis die hun ouders met hen van plan zijn in een oud Volkswagenbusje. Maar Chitty Chitty Beng Beng blijkt al snel een eigen willetje te hebben. Scheurend over de weg, vliegend en zelfs varend ontdekken de kinderen wat de kampeerwagen zo speciaal maakt. En beleven ze het avontuur van hun leven.

John Boyne – De vreselijke belevenissen van Barnaby Brocket
Boekerij 2013, 234 bladzijden, illustraties van Oliver Jeffers, vertaald door Elinor Fuchs, 10+
De familie Brocket is saai, alledaags en burgerlijk – tot hun grote genoegen! Als hun zoon Barnaby wordt geboren zijn ze opgetogen, maar hun vreugde slaat al snel om in schaamte en afschuw als blijkt dat Barnaby heel anders is dan andere kinderen. Barnaby zweeft. Hij doet vreselijk zijn best om op de grond te blijven, in een wanhopige poging om zijn ouders van hem te laten houden, maar het lukt hem gewoonweg niet. Op een dag is zijn moeder haar abnormale, beschamende zoon zo zat dat ze hem wegstuurt. Eenzaam, verdrietig en verslagen zweeft Barnaby weg, op zoek naar een plaats waar ze hem wel willen accepteren zoals hij is. En hij vindt op zijn weg genoeg fantastische mensen om hem te overtuigen van het feit dat niets hem gelukkiger kan maken dan gewoon zichzelf zijn.

Tommy Greenwald – Otto-Jan zegt nee tegen lezen
Abimo 2013, 234 bladzijden, illustraties van J.P. Coovert, vertaald door Karin Vanpoucke, 10+
Otto-Jan houdt niet van lezen. Hij doet er dan ook alles voor om niet te moeten lezen. Dat is hem altijd goed gelukt en hij kreeg zelfs hulp van zijn vriend in ruil voor ijsjes. Maar dit schooljaar wordt het moeilijker. Toch houdt Otto-Jan vol; het blijft een uitdaging om geen boeken te lezen. Wanneer zijn vriend afhaakt, ziet het er slecht uit voor hem. Wat moet hij nu bedenken om zijn perfecte record niet-lezen in stand te houden?

Andy Griffiths – De waanzinnige boomhut van 26 verdiepingen (De waanzinnige boomhut 2)
Lannoo 2014, 349 bladzijden, illustraties van Terry Denton, vertaald door Edward van de Vendel, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Andy en Terry maken samen boeken en dat doen ze het liefst in hun boomhut. Het gaat om een hut van maar liefst 26 verdiepingen, waar net dertien spiksplinternieuwe verdiepingen bijgekomen zijn. Op elke verdieping valt wel iets te beleven: een limonadefontein, een uitkijkdek, een doorzichtig zwembad met vleesetende haaien, een bowlingbaan… Het zijn maar enkele delen van hun domein. Omdat er telkens weer iets fantastisch gebeurt en de twee bewoners zo mogelijk nog gekker zijn, komen Andy en Terry wel eens in de problemen met hun uitgever: hun boeken zijn nooit op tijd klaar. Een absurd boek vol bizarre verhalen en personages, vol heerlijke prenten!

Sjoerd Kuyper – Hotel de grote L
Lemniscaat 2014, 236 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Een overleden moeder, een vader die een hartaanval krijgt en drie zussen die zo raar zijn: dat is met geen pen te beschrijven. Kos is de enige jongen in het gezin en wil koste wat het kost het hotel van zijn ouders open zien te houden. Dat valt niet mee, want er zijn veel schulden en steeds komen er nieuwe tegenslagen. Ondertussen wordt hij ontdekt tijdens het voetballen en moet hij nog even aan een missverkiezing meedoen. Een doldwaas verhaal met ook heel serieuze kantjes.

Marie-Aude Murail – Zweeds leer je zo
Gottmer, 2013, 61 bladzijden, illustraties van Eliane Gerrits, vertaald door Stella Linn, 8+
In dit dun en grappig boekje, met aangepast lettertype voor dyslectische lezers, ontmoet je Jan-Willem. Hij gaat samen met zijn ouders en kleinere zus naar een Franse camping. De ideale gelegenheid om een nieuwe taal te leren, vindt zijn vader. Daar is Jan-Willem niet echt van overtuigd. Maar het leren van die nieuwe taal krijgt toch wel een verrassende en humoristische wending wanneer Jan-Willem een vriendje op de camping ontmoet.

Jo Nesbø – Dr. Proktor en de grote goudroof
Lemniscaat 2014, 251 bladzijden, illustraties van Georgien Overwater, vertaald door Femke Blekkingh-Muller, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Wanneer de Noorse goudvoorraad gestolen wordt, roept de koning de hulp in van Doktor Proktor, Lise en Bulle. Hij stuurt hen naar Engeland, waar ze samen met de geheime dienst de rovers moeten opsporen. Daarna moet Bulle proberen binnen te dringen bij de gemene broers Crunch. Zo komt hij te weten wie de opdracht gaf voor de diefstal en waar het goud bewaard wordt. Hij zal moeten inbreken in de best bewaakte kluis ter wereld. Gelukkig heeft Doktor Proktor enkele nieuwe uitvindingen achter de hand om hem daarbij te helpen…

Jaap Robben – Als iemand ooit mijn botjes vindt
De Geus 2012, 64 bladzijden, illustraties van Benjamin Leroy, 10+
Ken je deze woorden: ulevel, tempeest, schuiertje, oelewapper of klabak? Het zijn woorden die bijna niemand meer gebruikt maar zo lekker klinken. Jaap Robben vindt het zonde als ze zouden verdwijnen en schreef er gedichten over. Hij maakte van ieder woord een nieuw, niet bestaand dier waardoor deze grappige termen blijven voortleven. Gekke, grappige en soms best rare verzen met al net zo bizarre tekeningen erbij.

Jan Paul Schutten – Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel
Gottmer 2013, 164 bladzijden, illustraties van Floor Rieder, 10+
Alle vragen die je maar kan bedenken over het ontstaan van de aarde, het leven, mensen en dieren, worden ook door Jan Paul Schutten gesteld en zo goed als mogelijk van een antwoord voorzien. Aan de hand van vele voorbeelden wordt alles helder uitgelegd. Jos Grootjes uit Driel bijvoorbeeld heeft stinksokken waarin veel bacteriën leven en dat is een wonder. Want álles wat leeft is een wonder. De grappige en handige tekeningen van Floor Rieder maken het allemaal nog begrijpelijker.

Kathleen Vereecken – Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders
Lannoo 2014, 126 bladzijden, illustraties van Eva Mouton
Lees de recensie(s) over dit boek
Jan voelt zich niet bijzonder en daar wil hij verandering in brengen. Samen met zijn buurmeisje Nina gaat hij op zoek naar speciale mensen. Hij wil een record breken en bezoekt recordhouders. Tot zijn verbazing vindt hij al die mensen toch niet zo bijzonder. Toch vindt hij een manier om echt bijzonder te zijn.

 

 

bol.com, [link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

 

Geef een antwoord