gouden lijstVandaag werden de nominaties bekend voor de Gouden Lijst 2015. Deze prijs wordt sinds 2011 elk jaar uitgereikt aan het beste jeugdboek voor jongeren tussen 12 en 15 jaar. Er worden maximaal twee prijzen uitgereikt, voor het beste Nederlandse jeugdboek en voor het beste vertaalde jeugdboek. De prijzen worden op woensdag 15 april uitgereikt tijdens de Dag van de Jonge Jury.

 

Nominaties beste Nederlandse jeugdboek

Bart Moeyaert – De gans en zijn broer
Querido 2014, 160 bladzijden, illustraties van Gerda Dendooven, 12+
De gans en zijn broer hebben het goed op hun boerderij. Samen met de kalkoenen, de schapen, een hond, en natuurlijk de boerin is het leven tamelijk zorgeloos. Al worden ze af en toe overvallen door een gedachte die te groot voor ze is. Waarom de wereld voortdurend verandert, bijvoorbeeld. Wanneer precies de nacht begint. En of je het geluk kunt vasthouden.

Gideon Samson & Julius ‘t Hart – Overspoeld
Querido 2014, 173 bladzijden, 12+
De eindexamens zijn voorbij en Pieter wil weg, de wereld zien. Via een vrijwilligersorganisatie komt hij terecht op Sri Lanka, waar hij Engelse les gaat geven op een school voor dove en blinde kinderen. Het is een leerzame en mooie tijd, en dat wordt alleen maar beter als hij rond kerst een paar dagen naar zee gaat. Op het strand ontmoet Pieter de Zweedse Elin en hij wordt verliefd op haar. Maar dan wordt de kust van Sri Lanka getroffen door een enorme vloedgolf, die alles wat op haar weg komt vernietigt.

Anna Woltz – Honderd uur nacht
Querido 2014, 216 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
De veertienjarige Emilia ontdekt iets vreselijks over haar vader. Zonder dat iemand het weet, vliegt ze in haar eentje naar New York. Maar het appartement dat ze via internet huurde, bestaat niet. En er komt een verwoestende orkaan op de stad af. Samen met twee Amerikaanse jongens en een heldhaftig klein meisje bereidt Emilia zich voor op de storm van haar leven.

 

Nominaties beste vertaalde jeugdboek

Dave Cousins – 15 dagen zonder hoofd
Moon 2014, 255 bladzijden, vertaald door H.C. Kaspersma, 12+
Het leven is niet gemakkelijk voor Laurence. Zijn moeder is verslaafd en zijn broertje Jay is geobsedeerd door Scooby Doo. Wanneer Laurence hoort van een radioquiz waarmee hij een luxe vakantie kan winnen, denkt hij hiermee alle problemen te kunnen oplossen. Een onbezorgde vakantie zal zijn moeder en broertje goeddoen. Maar wanneer hun moeder op een dag niet thuiskomt, moet Laurence ineens voor Jay zorgen. Uit angst voor jeugdzorg probeert hij de verdwijning van zijn moeder voor iedereen geheim te houden. Maar hij kan het geheim niet voor eeuwig verborgen houden…

Annabel Pitcher – Onder de ketchupwolken
Moon 2014, 304 bladzijden, vertaald door Ellis Post Uiterweer, 15+
De 15-jarige Zoe heeft een afschuwelijk geheim. Ze voelt zich daarom verwant met Stuart Harris, een Amerikaanse crimineel die in de dodencel wacht op de uitvoering van zijn doodvonnis. Als geen ander weet hij hoe het is om te leven met geheimen en leugens. In een wanhoopsdaad schrijft Zoe lange brieven aan de veroordeelde, en de lezer wordt stukje bij beetje deelgenoot gemaakt van het drama van liefde en verraad dat zich in haar leven heeft voltrokken.

 

 

Lees dit boek
De leukste plek om een boek te kopen is een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via een linkje hieronder en ondersteun mijn website. Of leen het (e)boek bij de bibliotheek in Nederland of in België
- koop dit boek bij bol.com
[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

logo komt van de website van CPNB

 

 

Geef een reactie