Nominaties Woutertje Pieterseprijs 2015

geplaatst in: overzicht | 0


woutertje pieterseprijsVorige week werden de boeken bekend gemaakt die genomineerd zijn voor de Woutertje Pieterseprijs 2015. De prijs wordt op zaterdag 11 april uitgereikt in Amsterdam. De Woutertje Pieterseprijs wordt sinds 1988 door een jury uitgereikt aan het beste literaire jeugdboek.

 

Sjoerd Kuyper – De duik
Lemniscaat 2014, 176 bladzijden, illustraties van Sanne te Loo, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
In Willemstad in Curaçao is een brug: de Pontjesbrug. Het is een oude brug en hij herbergt een geheim: wie onder de brug door zwemt belandt in het verleden. Roly is de zoon van een Nederlandse moeder en Curaçaose vader. Hij leert van zijn vader over het geheim van de Pontjesbrug, maar mag er niemand iets over vertellen – zelfs zijn grote liefde Mila niet. Met zijn vader maakt Roly verschillende reizen naar het verleden. Maar op een avond gaat Roly’s vader alleen, en komt niet meer terug. De moeder van Roly is woedend. Ze denkt dat haar man haar heeft verlaten en ze reist met Roly terug naar Nederland. Maar wie moet Roly’s vader nu redden? Wie haalt hem uit het verleden? Roly ziet maar één uitweg. Hij deelt met Mila het grote geheim.

Bart Moeyaert – De gans en zijn broer
Querido 2014, 160 bladzijden, illustraties van Gerda Dendooven, 12+
De gans en zijn broer hebben het goed op hun boerderij. Samen met de kalkoenen, de schapen, een hond, en natuurlijk de boerin is het leven tamelijk zorgeloos. Al worden ze af en toe overvallen door een gedachte die te groot voor ze is. Waarom de wereld voortdurend verandert, bijvoorbeeld. Wanneer precies de nacht begint. En of je het geluk kunt vasthouden.

Daan Remmerts de Vries – Soms laat ik je even achter
Querido 2014, 32 bladzijden, illustraties van Daan Remmerts de Vries, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
Soms is het heerlijk om even alleen te zijn. Daarom laat een meisje haar beer achter in het bos. Beer is eerst bang, maar dan ontmoet hij de indianenberen. Van hen leert hij een wilde beer te zijn. Hij gaat zelfs op jacht! Het meisje laat haar beer natuurlijk niet lang alleen. Want wat is er fijner dan elkaar terugvinden, aan het eind van de dag?

Bette Westera – Doodgewoon
Gottmer 2014, illustraties van Sylvia Weve, 112 bladzijden, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
In dit prachtige voorleesboek van het succesvolle duo Bette Westera en Sylvia Weve staat één thema centraal: de dood. Samen tackelen zij dit onderwerp, dat niet alleen voor kinderen lastig en ongrijpbaar is. Met haar herkenbare taalgebruik en subtiele luchtigheid weet Westera in haar gedichten een geheel nieuwe dimensie aan de verschillende facetten van de dood te geven. Hoe erg je iemand kunt missen die er niet meer is, waarom ook jonge mensen sterven, en waar iemand naartoe gaat als hij dood is – het komt allemaal aan de orde. Maar bovenal tonen Westera’s gedichten, in samenspraak met de bijzondere illustraties van Weve, dat doodgaan bij het leven hoort en daarom eigenlijk doodgewoon is.

Anna Woltz – Honderd uur nacht
Querido 2014, 216 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
De veertienjarige Emilia ontdekt iets vreselijks over haar vader. Zonder dat iemand het weet, vliegt ze in haar eentje naar New York. Maar het appartement dat ze via internet huurde, bestaat niet. En er komt een verwoestende orkaan op de stad af. Samen met twee Amerikaanse jongens en een heldhaftig klein meisje bereidt Emilia zich voor op de storm van haar leven.

 

 

Lees dit boek
De leukste plek om een boek te kopen is een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via een linkje hieronder en ondersteun mijn website. Of leen het boek bij de bibliotheek in Nederland of in België
bol.com
[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

logo komt van de website van de Woutertje Pieterseprijs

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie