Teresa Toten – De onverwachte held van kamer 13B (1e recensie)

Als de 14-jarige Adam tegen zijn wil naar een serie bijeenkomsten voor jongeren met een dwangneurose wordt gestuurd, verwacht hij niet daar halsoverkop verliefd te worden. Maar zodra hij de iets oudere Robyn ziet, is hij sprakeloos. Adam raakt vastbesloten om Robyn te leren kennen, te helpen en te beschermen. Dat is nog niet zo makkelijk voor een tienerjongen met ruziënde gescheiden ouders en een lastig stiefbroertje - om over zijn eigen dwangneurose nog maar te zwijgen.

Boekinformatie
Schrijver: Teresa Toten
Titel: De onverwachte held van kamer 13B
Uitgeverij: Gottmer
Jaartal: 2014
Bladzijden: 240
Vertaler: Esther Ottens
ISBN: 9789025758219
Leeftijd: 12+
- leen het e-boek bij de bieb (NL)
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Op het moment dat de deur openging ademde de jongen in. Het leek alsof hij het wist. Het meisje kwam de kamer in en een tel later was hij verloren.
Het meisje liep zonder een echte glimlach op haar gezicht, maar ook zonder aarzelen naar de halve kring van stoelen. Ze was ouder, zeker weten. Hoogstwaarschijnlijk. Dus het was hopeloos. Ze ging recht tegenover hem zitten, aan haar uiteinde van de halve kring. Zonder op te kijken sloeg ze haar geniale, perfecte benen over elkaar en wipte een lange zwarte vlecht over haar schouder. Toen hij weer uitademde, was de jongen verliefd.
Het was alsof hij was verdronken in een zee van willen.
Zonder te weten hoe precies, wist hij op de een of andere manier dat hij het meisje alles zou geven, als zij dat wilde. Vanaf dit moment kon ze het allemaal zo krijgen: zijn iPad 3 (daar mocht hij zelf toch niets meer mee doen), zijn eerste druk van Negen verhalen van J.D. Salinger, zijn Xbox, zijn honkbal met handtekening van Doc Halladay én zijn lievelings-Orcs uit het Warhammer Fantasy Battle-spel – gewoon de achtste editie, trouwens, niet dat aanstellerige gedoe. Voor haar zou hij zijn lastigste rituelen de baas worden en zijn laatse restje gezond verstand opofferen. (blz. 9)

Adam zit in een praatgroep voor jongeren met een dwangneurose. Er komt een nieuw meisje in de groep, Robin, en Adam is direct verliefd op haar. Hij zou alles voor haar willen doen. De jongeren moeten allemaal een superheld kiezen die ze graag zouden willen zijn. Dan kunnen ze hier in de gespreksgroep doen alsof. Robin wil gewoon zichzelf en daarom zegt Adam, die als laatste aan de beurt is, dat hij Batman wil zijn. Hij wil Robin beschermen…

Adam dacht de hele week non-stop aan Robin, en dat drie weken achter elkaar. Liefde met een grote L in combinatie met zijn dwangneurose maakte dat wel zo’n beetje onvermijdelijk. Als hij kunstenaar was geweest, had hij haar geschilderd. Als hij schrijver was geweest, had hij over haar geschreven. Als hij een smartphone had gemogen, of zelfs een doodgewone pc, had hij gescrold en gespit en gezocht. Maar dat was hij niet dus dat deed hij niet, en dat mocht hij niet dus dat kon hij niet.
Adam was vorig jaar nogal in de problemen geraakt doordat hij telkens urenlang had zitten scrollen en dan het knipperen van de cursor moest tellen, en ook plaatjes, woorden, de letter m enzovoort. Het had steeds langer geduurd voor het ‘precies goed’ voelde. Vandaar nieuwe medicijnen en geen apparaten meer. Nu dacht hij alleen nog maar. Zijn gedachten konden ze niet van hem afpakken, al wou hij meestal dat het wel zo was. (blz. 22)

Adam en Robin kunnen het goed met elkaar vinden. Adam doet alsof hij bij haar in de buurt woont zodat hij met haar mee kan wandelen. Ze weet niet dat hij dan nog een uur de andere richting op moet lopen om thuis te komen. Robin is zich aan het verdiepen in de katholieke kerk. Adam is katholiek en wil haar hierbij wel helpen. Hij wil haar meenemen naar de kerk waar hij vroeger kwam. Maar als de andere jongeren dat horen willen ze dolgraag mee. Het lijkt wel alsof ze denken dat de kerk een soort wondermiddel kan zijn. Maar als ze bij de deur aankomen moet Adam iets bekennen.

‘Oké jongens, het punt is…’
Robin moedigde hem met een hoofdknik aan om te zeggen wat hij te zeggen had. Hij verdronk in haar zwoele ogen.
‘Het punt is, eh… dat ik een drempelprobleem met de deuren blijk te hebben.’
‘Je meent het!’ Wolverine schudde zijn hoofd. ‘Drempelshit? Met kerkdeuren? Je moet kerkdeuren zuiveren? Da’s een goeie! Weet de paus dat wel?’
‘Loop naar de hel, halvezool.’ Dat was Thor. ‘Die jongen moet zuiveren wat-ie moet zuiveren. Wat kan jou het schelen. Doe je ding, Batman. Wij kijken de andere kant op tot je ons roept.’
Wauw, dus Thor had al die tijd toch opgelet.
Opnieuw waren de superhelden sprakeloos van schrik. Maar ze draaiden zich als één man om en gingen aandachtig in de etalage van de Koreaanse kruidenier staan kijken. De kimchi was in de aanbieding voor $7,49 per pot.
‘Oke.’ Adam stak rennend de straat over en probeerde niet na te denken, maar gewoon te doen wat er gebeuren moest. Hij liep drie keer de trap op en af, met zijn linkervoet eerst. Toen hij klaar was om de drempel te tackelen, spreidde hij zijn armen alsof hij iemand wilde omhelzen en bleef zo negen tellen staan. Vervolgens beschreef hij met zijn rechterwijsvinger drie keer een cirkel in zijn linkerhand, waarna hij exact honderdenelf keer op de deur klopte. Ten slotte legde hij zijn handen plat op de bewerkte bronzen panelen en duwde zeventien seconden met allebei exact even hard. Een pepernoot, twee pepernoot, drie pepernoot… Hij slikte een vat schaamte. Het was maar goed dat hij niet kon huilen.
‘Klaar!’ (blz. 81)

Adam is verliefd en het lijkt alsof het wederzijds is. Hij doet ontzettend zijn best om zich goed in te zetten voor zijn therapie. Thuis gaat het niet goed. Zijn moeder krijgt anoniemen dreigbrieven met de post. Adam komt hier bij toeval achter omdat hij papiersnippers in de afvalbak vindt. Hij mag er tegen niemand iets over zeggen. Hij mag ook al niet vertellen dat zijn moeder het zwaar heeft en dat hun huis steeds voller raakt met allerlei dingen. Zijn moeder zegt dat ze hem dan bij haar weg zullen halen. Dat wil Adam niet. Ondertussen worden zijn tics steeds erger. Hij moet het aan iemand vertellen, maar aan wie? Wat kan hij het beste doen?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, mooi, verrassend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb het boek gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het verhaal gaat over een groep jongeren die in een praatgroep zitten omdat ze dwangneuroses hebben. Het is een treurig onderwerp, maar toch is het een leuk verhaal
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Het einde heb ik met tranen in mijn ogen zitten lezen…
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou de hele groep superhelden willen ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het verhaal geeft volgens mij een goed beeld hoe het voelt om last te hebben van dwangneuroses
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
sloebers, linkmiegel, inknoedelen
ik heb gewoon doorgelezen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan jongeren vanaf 12 jaar

.

Geef een antwoord