Joelle Charbonneau – Het examen (De test 3)

geplaatst in: ★★★★☆, 15+, recensie | 0

Joelle Charbonneau – Het examen (De test 3)

Het land staat aan de vooravond van een burgeroorlog waarin de rebellen het opnemen tegen de wrede en doortrapte leiders van het land. Cia, getalenteerd student aan de universiteit, weet té veel, in ieder geval van de schokkende waarheid achter de Test. Maar ze kan het niet alleen. Dit is haar kans om recht te doen, in praktijk te brengen waarvoor ze heeft getraind. Maar wie zal haar volgen? Op de campus waar achter elke hoek gevaren en leugens schuilen, moet Cia de levens van de mensen van wie ze houdt riskeren en gokken op de loyaliteit van haar klasgenoten. Klasgenoten die stuk voor stuk bewezen hebben dat ze niet te vertrouwen zijn… De inzet is hoger dan ooit – een toekomst geregeerd door angst of hoop.

Informatie over het boek
Joelle Charbonneau - Het examen
Serie: De studie #3
Karakter 2014
Bladzijden: 300
Vertaald door Carolien Metaal
Leeftijd: 15+
Genre: school, science fiction & fantasy

 

Meer informatie

Meer informatie over dit boek (gewonnen prijzen, waar te koop en meer) en een overzicht van alle recensies

 

Mijn samenvatting

Ik schrik me wild van geklop op de deur. Met handen die trillen van uitputting, angst en verdriet haal ik de deur van mijn kamers in het studentenhuis van het slot, doe hem open en slaak een zucht van opluchting als ik Raffe Jeffries in de deuropening zie staan. Hoewel we dezelfde studierichting volgen, hebben we verder weinig gemeen. Ik kom uit een kolonie en heb de Test moeten afleggen om hier te kunnen zijn. Hij komt uit Tosu City, waar studenten die familie zijn van afgestudeerden met open armen op de universiteit worden ontvangen. We zijn geen vrienden. Ook al heeft hij gisteravond geholpen mijn leven te redden, ik weet niet of ik hem kan vertrouwen, maar ik heb geen keus.
Raffe lijkt onbezorgd, maar ik zie de waarschuwing in zijn ogen als hij naar binnen stapt en de deur achter zich sluit. ‘Ze weten het, Cia.’
Mijn knieën worden slap en ik zoek steun bij de rugleuning van een stoel. ‘Wat weten ze?’ (blz. 548)

Cia weet de waarheid over de test. Ze is niet de enige dit dit weet en samen met medestudenten probeert ze een burgeroorlog te voorkomen. Haar medestudenten zien haar als een leider, maar zo voelt ze zich helemaal niet.

Al van kleins af aan wilde ik zoals mijn vader zijn: iemand bij wie iedereen terecht kon met vragen. Tot nu toe heb ik altijd alleen aan zijn successen gedacht. Ik heb nooit stilgestaan bij hoe alleen hij zich gevoeld moet hebben of hoeveel moed het vergde om de volgende stap te zetten, wetend dat die fataal zou kunnen zijn. Maar hij is er nooit voor weggelopen, ook al had hij dat misschien wel gewild. Hij had niet de garantie dat het zou lukken. Hij nam de beslissing die volgens hem het beste was, omdat dat het enige was wat hij kon doen. Net zoals dat nu het enige is wat ik kan doen. Ik denk aan het symbool dat Raffe voor me heeft gemaakt. Voor ons. Voor dit doel. Ik ben naar Tosu City gegaan omdat ik een leider wilde worden. Ik dacht dat dat na mijn afstuderen zou gebeuren, dat die gebeurtenis het teken zou zijn dat ik er klaar voor was. Maar ik kan niet meer wachten tot de dag dat ik mijn bul krijg. Ik moet nu de touwtjes in handen nemen. (blz. 674)

Kan Cia samen met haar medestudenten een burgeroorlog voorkomen? Worden de mensen die achter de test zitten gestraft? Hoe ziet de toekomst van Cia er uit?

 

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Als je het boek niet hebt uitgelezen: waarom niet? Wat vond je niet leuk aan het boek?

Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
spannend, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht (ik heb de hele trilogie als 1 e-boek gekocht, vandaar dat de citaten van dit boek beginnen vanaf bladzijde 548)
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?

Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?

Wat vind je leuk aan het boek?
Het is het laatste deel van een trilogie, maar het heeft een open einde. Er zou zomaar een vervolg op kunnen komen. Ik ben wel benieuwd naar hoe het verder gaat met Cia
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou Cia willen ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
xx
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?

Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan jongeren vanaf 15 jaar

 

Tip

Ben je op zoek naar meer informatie over de schrijver, illustrator en/of vertaler? Veel van deze boekenmakers hebben een eigen website. Daarnaast vind je meer informatie op de websites van de uitgeverijen en op de websites van Jeugdbibliotheek, Jeugdliteratuur.org, Leesfeest, Literatuurplein
Succes!

Bewaren

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst... Je e-mailadres wordt niet zichtbaar op de website