logo oba

In november, alweer lang geleden, was ik op bezoek bij de Extra Leuke Leesclub (XLL) in de OBA (openbare bibliotheek Amsterdam). Deze leesclub wordt geleid door Deborah van der Vliet. Zij werkt op de jeugdafdeling van de hoofdvestiging van de OBA. De XLL had recensies geschreven voor Ikvindlezenleuk en vonden het leuk als ik zou komen vertellen over mijn website.

Ik kreeg eerst een rondleiding van Deborah over de jeugdafdeling en achter de schermen. Als mensen een bibliotheekboek weer inleveren doen ze dat bij een automaat. Het boek gaat dan via een lopende band naar het apparaat hieronder. Die scant de code en weet dan naar welke afdeling het boek moet. Boeken die naar dezelfde afdeling moeten worden bij elkaar gezet en kunnen dan met een karretje gemakkelijk naar de juiste afdeling. Dan moet iemand de boeken nog wel zelf op de goede plek in de kast zetten.

IMG_8876

Deborah vertelde dat lang niet alle boeken in de bibliotheek zijn. Ze liet mij het depot zien. Op de foto hieronder zie je lange rijen met boekenkasten. Hier staan bijvoorbeeld stapels dezelfde boeken voor leesclubs, boeken voor de Bibliotheek op School en oude boeken die niet meer uitgeleend worden.

IMG_8883
rijen met boekenkasten
IMG_8885
oude kinderboeken
IMG_8887
nog meer kinderboeken

De jeugdafdeling van deze bibliotheek is anders dan bij de meeste bibliotheken. Meestal staan de jeugdboeken gesorteerd op leeftijd: prentenboeken, A-boeken, B-boeken, C-boeken, D-boeken en staan informatieve boeken en leesboeken niet bij elkaar. Hier is dat anders. Alle boeken voor kinderen vanaf 6 jaar staan gesorteerd op thema’s: avontuur, leren en lezen, dromen, naar buiten, ik en de wereld, atelier. Elke thema heeft een eigen ronde hoek waar de boeken staan. Hier staan informatieve boeken, leesboeken, tijdschriften. Voor jongere kinderen is er de speelweide. Hier staan prentenboeken, voorleesboeken, luisterboeken en eerste leesboekjes. Er staan ook muziekcd’s, dvd’s en tijdschriften.

IMG_8908
thema staat duidelijk op de kast
IMG_8909
kasten vol boeken
IMG_8913
de jeugdafdeling van bovenaf gezien
IMG_8914
jeugdafdeling van bovenaf gezien

Boeken voor jongeren vanaf 12 jaar staan niet op de jeugdafdeling, maar op de romanafdeling.

IMG_8916
boeken voor jongeren

Op de jeugdafdeling staat ook het Muizenhuis. In 2011 verscheen het boek “Het muizenhuis – Sam & Julia” van karina Schaapman. Zij heeft een soort poppenhuis gebouwd, het muizenhuis, voordat ze begon met schrijven van haar boek. Het muizenhuis is het decor van het verhaal. In dit huis spelen de avonturen van Sam & Julia zich af. Het Muizenhuis staat in een glazen vitrine en is een paar meter hoog en een meter breed. Je kan er helemaal omheen lopen en alle kamertjes in het huis bekijken.

IMG_8874
het muizenhuis
IMG_8906
het muizenhuis heeft heel veel kamertjes
IMG_8904
er zit ook een ouderwets schooltje in het muizenhuis

Na deze uitgebreide rondleiding was het tijd voor de Extra Leuke Leesclub (XLL). Deze leesclub bestaat uit ongeveer 10 kinderen en komen een aantal weken lang elke donderdagmiddag bij elkaar. Er is limonade, lekkere koekjes en er zijn natuurlijk boeken. Elk kind mag een boek uitkiezen om thuis te lezen. De volgende bijeenkomst vertellen de kinderen dan over het boek dat ze hebben gelezen. Er worden ook opdrachten gedaan, zoals posters en mindmaps maken over de boeken die ze hebben gelezen. Meer over de Extra Leuke Leesclub kun je lezen op het blog van Deborah.

IMG_8893
boeken om uit kiezen
IMG_8891
nog meer boeken om uit te kiezen

Ik mocht vertellen over mijn website. Via een beamer kon ik mijn website op een groot scherm laten zien. Er waren heel veel vragen, zoals ‘wat is het leukste boek dat je hebt gelezen?’, ‘heb je alle boeken gelezen die op jouw website staan?’, ‘wat is het stomste boek dat je hebt gelezen?’, ‘waarom heb je deze website?’, ‘hoe kan ik een recensie vinden?’, ‘heb jij dit boek ook gelezen?’, ‘waarom vind je lezen leuk?’ en nog veel meer vragen die ik alweer vergeten ben.

Ik vond het heel erg leuk dat ik bij de XLL op bezoek mocht komen. Woon jij in Amsterdam en lijkt het jou leuk om met de leesclub mee te doen vraag dan bij de informatiebalie wanneer er weer een leesclub begint en hoe je kunt opgeven.

Dank je wel leesclub voor de gezelligheid en dank je wel Deborah voor de leuke rondleiding!

De foto’s zijn door mijzelf gemaakt