Piet De Loof – Het laatste lied (1e recensie)

De 15-jarige Viola, dochter van een beroemde zangeres, is altijd bezig met muziek. Op elk moment van de dag heeft ze wel een melodie in haar hoofd of ziet ze een muzikale referentie. Ze geeft dan ook iedereen raad: ze kiest muziek voor feestjes, voor in de wachtzaal van een tandarts, of om sporters op te peppen. Maar Viola's liefde voor muziek kan niet verhinderen dat het steeds slechter gaat met haar. Ze heeft nergens meer energie voor, haar schoolresultaten kelderen, en ze sluit zich helemaal af voor de buitenwereld. Tijdens een reis naar Siena, de Italiaanse stad waar Viola's moeder gaat optreden, ontdekt Viola het bestaan van 'Het laatste lied', gecomponeerd door een beroemde zanger uit de 18de eeuw. Tijdens haar zoektocht naar de ongrijpbare, betoverende partituur komen Viola's donkere gedachten in een stroomversnelling terecht. Waar komen Viola's negatieve gevoelens vandaan? En zal ze zich ertegen kunnen verzetten?

Boekinformatie
Schrijver: Piet De Loof
Titel: Het laatste lied
Uitgeverij: Abimo
Jaartal: 2013
Bladzijden: 222
Genre: zonder genre
Leeftijd: 12+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Alleen haar duim beweegt. Met korte veegjes glijdt hij over het scherm van de iPod.
Viola scrolt door haar muziekcollectie, op zoek naar de muziek die past bij haar stemming en het moment. Ze wil iets horen dat niet droef is maar ook niet opgewekt, zo ergens tussenin, een liedje met een sfeer die altijd weer kan kantelen. Een stem die alleen voor haar zingt.
Viola scrolt en blijft scrollen. Honderden liedjes schuiven voorbij.
Aan elk liedje kleeft wel een herinnering vast. Van sommige weet ze waar ze was toen ze het voor het eerst hoorde. Op weg naar school, op een bijeenkomst van de Muziekfreaks of op een van de honderden cd’s die ze de voorbije jaren ontleende in de bibliotheek. (blz. 11)

Viola woont samen met haar moeder. Die is een beroemde zangeres. Muziek is heel belangrijk in Viola’s leven. Op dit moment gaat het niet zo gaat met Viola. Ze heeft veel last van sombere gedachten en ze weet zelf niet waar deze vandaan komen of wat ze ertegen kan doen. Haar moeder denkt dat het te maken heeft met het ongeval van haar beste vriendin Jana. Die ligt sinds een ongeluk in coma. Viola heeft voor haar een muziekafspeellijst gemaakt en hoopt dat dit helpt om haar uit haar coma te halen.

Sinds het ongeval van Jana knuffelt mama haar veel vaker, alsof ze nu een duidelijke reden heeft om haar te troosten. Niet zoals de voorbije maanden, toen mama niet begreep waarom Viola lusteloos op de bank hing en zo droef was. Toen zei mama alleen maar van die vreselijke dooddoeners. Hoe mooi het leven is. Dat Viola zich niet zo mag laten gaan. Dat een meisje zoals zij toch geen reden heeft om zo somber te zijn? Vijftien jaar, slim, knap, ze heeft alles wat ze wil. Ja, ze is wat stil, maar zijn niet veel meisjes van die leeftijd dat? Ja, ze heeft weinig vrienden, maar misschien is ze gewoon selectief. Viola stopte dan de oortjes van haar iPod in, zodat ze die holle woorden niet meer hoefde te horen en alleen was op haar eiland met haar muziek en de spinnenwebben in haar hoofd. Ze zag de lippen van mama nog bewegen, ze playbackte op muziek die alleen Viola hoorde.
Hoe kon mama haar nu troosten, als ze niet eens wist waarom ze zo verdrietig was, zo mat?
Viola wist het zelf niet eens – kon ze dan wel worden getroost? (blz. 44)

Viola’s moeder gaat een optreden doen in Siena (Italië). Deze voorstelling heet “Het laatste lied” en gaat over het laatste lied dat gecomponeerd is door een beroemde Italiaanse zanger uit de 18e eeuw. Hij heeft het lied nooit afgemaakt. Viola gaat mee naar Siena. In het hotel waar ze logeren is een klein museum over de Italiaanse zanger. Viola gaat op zoek naar het verhaal achter “Het laatste lied”. Siena is een prachtige stad, maar Viola kan er niet echt van genieten. Ze is veel alleen, omdat haar moeder aan het repeteren is. Ze heeft veel last van sombere gedachten.

Net zoals haar stemming. Viola voelt hoe de sombere gedachten komen opzetten. Ze heeft ertegen gevochten vandaag, ze heeft geprobeerd alleen maar op de mooie dingen te letten. Maar het is zoals met een bal die je onder water probeert te duwen: hij komt met des te meer kracht omhoog. Het is alsof in haar hoofd een luik opengaat. Daardoor verdwijnt al het goede, alle energie. Het vervluchtigd. Wat overblijft, is het gevoel dat haar hoofd en hart leeg zijn, schrijnend als een brandende maag. Dat gevoel krijgt ze niet uitgelegd. Aan niemand. Niet aan Jana, niet aan haar moeder. Zeker niet aan haar moeder. Hoe leg je dat ook uit aan iemand die het niet voelt: die hulpeloosheid, die hopeloosheid, die knagende pijn. Ze wil alleen maar slapen, lang en diep, dan zou ze van dat akelige gevoel verlost zijn. Ze heeft er ooit een liedje over gepost op Facebook. Omdat het zo’n mooi liedje is. Omdat ze haar gevoelens alleen daarin terugvond.
Sing me to sleep
And then leave me alone
Don’t try to wake me in the morning
‘Cause I will be gone
Don’t feel bad for me
I want you to know
Deep in the cell of my heart
I will feel so glad to go
Dertien mensen hadden het ‘leuk’ gevonden. ‘Emo!’ had Michiel gereageerd. ‘Lekker eighties’, had Pieter geschreven. Jana had een sms gestuurd: ‘Alles oké, meid?’ ‘s Anderendaags op school hadden mensen haar vreemd aangekeken – ergens had ze daar wel van genoten. (blz. 96)

Is Viola sterker dan haar negatieve gedachten? Kan muziek haar helpen? Komt Viola achter het geheim van het laatste lied?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, mooi, zielig
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de schrijver om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een mooi, maar zielig verhaal, waarbij muziek een grote rol speelt.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het verhaal gaat over een meisje dat depressief is. Toch is het geen zwaar boek geworden. Het is een mooi en realistisch verhaal over een 15-jarig meisje geworden.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
vermuft, grafstil, schreien, eenzaat, lamijnt, slaapkleed, gebalder
Het zijn allemaal Vlaamse woorden, woorden die in Nederland niet gebruikt worden. Eigenlijk heb ik gewoon doorgelezen, maar het kan handig zijn om de woorden op te zoeken (http://www.vlaamswoordenboek.be)
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan jongeren vanaf 12 jaar

[extra_info]

Geef een antwoord