Young Adult middag bij boekhandel Donner (Rotterdam)

Zaterdag 21 maart, aan het begin van de Literatour-week (boekenweek voor Young Adults), was er in boekhandel Donner een feestmiddag. Deze middag was gratis, maar je moest je wel van tevoren opgeven. Toen ik die middag bij Donner binnenliep viel het direct op dat er veel meer jongeren aanwezig waren in de winkel. Die kwamen allemaal voor de YA-middag.

Midden in de winkel stond een podium met daarvoor een aantal rijen stoelen. Op de voorste rijen zaten schrijvers en de rest van de stoelen was gevuld met publiek. De schrijver Edward van de Vendel was de ceremoniemeester. Hij heette iedereen van harte welkom en vertelde hoe het programma er deze middag uit zou zien.

presentator Edward van de Vendel

Tien jonge schrijvers van ABC Yourself kwamen deze middag voorlezen uit eigen werk. ABC Yourself is een schrijfwebsite. Jongeren tussen 17 en 23 jaar die ontzettend graag schrijver willen worden kunnen hieraan meedoen. Elk jaar begint er weer een nieuw groepje schrijvers, maar alle schrijvers blijven aan de website verbonden. De bedoeling is dat de schrijvers in een jaar tijd een alfabet bij elkaar schrijven, door minimaal 1 stuk per week te schrijven. De teksten worden beoordeeld en besproken met Edward van de Vendel. Hij heeft ABC Yourself bedacht en opgericht. Inmiddels zijn door uitgeverij Lemniscaat zes boeken uitgegeven van schrijvers uit dit programma.

collage ABC write yourself
Mijn excuses, maar ik heb van de laatste schrijver geen foto 🙁

Op het podium kwamen Marcel van Driel (schrijver), Myrthe Spiteri (van uitgeverij Blossom Books), Jean-Christophe Boele van Hensbroek (van uitgeverij Lemniscaat), Jessica Venema (boekverkoper van Donner) en Esmée de Heer (van Bored to death book club). Zij hadden een discussie over Young Adult, wat het nu precies is en voor wie. De meningen waren soms nogal verdeeld, maar ze waren het er over eens dat Young Adult bedoeld is voor jongeren vanaf een jaar of 15 en dat in deze boeken de hoofdpersoon van ongeveer dezelfde leeftijd is en dat hij/zij een persoonlijke ontwikkeling mee maakt. De hoofdpersoon moet beslissingen nemen over wie hij/zij is en wordt zo zelfstandiger en volwassener. Young Adult is geen genre, maar een leeftijdsaanduiding. Het kunnen realistische verhalen zijn, maar bijvoorbeeld ook fantasyverhalen of science fiction.

panel

De middag werd afgesloten met een grote signeersessie. Achter lange tafels met stapels boeken zaten Margaretha van Andel, Iris Boter, Marcel van Driel, Tiny Fisscher, Wilma Geldof, Mireille Geus, Marco Kunst, Eva Moraal, Natasza Tardio, Helen Vreeswijk en Edward van de Vendel. Zoals je hieronder ziet heb ik ook handtekeningen gescoord.

collage handtekeningen

Ik vond het een hele leuke en interessante middag, waarin ik leuke mensen heb ontmoet. Dank je wel Donner voor het organiseren van deze middag!

De foto’s zijn door mijzelf gemaakt