James Dashner – The scorch trials (1e recensie)

Solving the Maze was supposed to be the end. Thomas was sure that escape from the Maze would mean freedom for him and the Gladers. But WICKED isn’t done yet. Phase Two has just begun. The Scorch. There are no rules. There is no help. You either make it or you die. The Gladers have two weeks to cross through the Scorch—the most burned-out section of the world. And WICKED has made sure to adjust the variables and stack the odds against them. Friendships will be tested. Loyalties will be broken. All bets are off.  There are others now. Their survival depends on the Gladers’ destruction—and they’re determined to survive.

Boekinformatie
Schrijver: James Dashner
Titel: The scorch trials
Serie: The maze runner #2
Uitgeverij: Delacorte Books (VS)
Jaartal: 2010
Bladzijden: 378
ISBN: 9781909489417
Genre: science fiction
Leeftijd: 15+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

She spoke to him before the world fell apart.
Hey, are you still asleep?
Thomas shifted in his bed, felt a darkness around him like air turned solid, pressing in. At first he panicked; his eyes snapped open as he imagined himself back in the Box – that horrible cube of gold metal that had delivered him to the Glade and the Maze. But there was a faint light, and lumps of dim shadow gradually emerged throughout the huge room. Bunk beds. Dressers. The soft breaths and gurgly snores of boys deep in slumber.
Relief filled him. He was safe now, rescued and delivered to this dormitory. No more worries. No more Grievers. No more death. (blz. 1)

Aan het einde van het vorige boek ontsnapten de jongens (en 1 meisje) uit ‘the glade’. Ze kwamen terecht in een onderzoeksinstituut en werden door militairen meegenomen. Hen werd verteld dat het afgelopen was en dat ze nu rustig konden uitrusten.

Als Thomas de volgende ochtend wakker wordt gebeuren er vreemde dingen. Er staan mensen tegen hun ramen aan te bonken en dat ziet er bedreigend uit. Teresa blijkt verdwenen te zijn. In de kamer waar zij zou slapen vinden ze een jongen, Aris. Hij vertelt dat hij ontsnapt is uit het doolhof, samen met een groep meisjes. Hij was daar de enige jongen, net zoals Teresa het enige meisje was. Er blijken twee doolhoven geweest te zijn. Niemand snapt wat hier het nut van is. En dan krijgen ze te horen dat het experiment nog niet afgelopen is.

‘Good.’ Rat Man absently picked up another piece of paper and turned it over. “At that point, the Scorch Trials will have begun. The rules are very simple. Find your way to open air, then head due north for one hundred miles. Make it to the safe haven within two week’s time and you’ll have completed Phase Two. At that point, and only at that point, you’ll be cured of the Flare. That’s exactly two weeks – starting the second you step through the Trans. If you don’t make it, eventually you’ll end up dead.”
The room should’ve erupted into arguments, questions, panic. But no one said a word. Thomas felt as if his tongue had dried up into an old, crusty root. (blz. 60)

Ze zijn allemaal besmet met een dodelijke ziekte (the Flare) en om een medicijn hiertegen te krijgen moeten ze 100 mijl naar het noorden. De groep gaat op weg…, door de woestijn.

Wind. Explosions of light. Wind. Choking dust. Wind. Ringing in his ears, pain. Wind. He kept going, his eyes glued to Minho just a few steps ahead of him. He didn’t feel anything for Jack. He didn’t care if he was permanently deaf. He didn’t care about the others anymore. The chaos around him seemed to siphon away his humanity, turn him into an animal. All he wanted was to survive, make it to that building, get inside. Live. Gain another day.
Searing white light detonated in front of him, throwing him through the air again. Even as he flew backward, he screamed, tried to regain his footing – the explosion had happened right where Minho was running. Minho! Thomas landed with a jarring thump that felt like every joint in his body came loose, then popped back into place. He ignored the pain, got up, ran forward, his vision full of darkness mixed with blurry afterimages, amoebas of purplish light. Then he saw flames. (blz. 135)

Zullen de jongens allemaal veilig op hun eindbestemming aankomen? Vinden ze Teresa weer terug? Krijgen ze een medicijn tegen de Flare? Waar worden deze experimenten eigenlijk voor gebruikt?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★★ – geweldig
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, spannend, verrassend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het verhaal blijft verrassend en spannend. Dit is zelfs een beter verhaal dan het eerste deel. Het zit vol met verrassingen.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Niemand
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
De film komt in september in de bioscoop en ik ben er erg benieuwd naar.
Tijdens het lezen van dit boek werd ik steeds verrast. De eerste helft van het boek heb ik met open mond gelezen en ook de rest van het boek riep ik regelmatig hardop ‘wat? dat kan niet’. Nu ga ik direct verder met deel 3
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Weet ik niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan jongeren vanaf 15 jaar

.

Geef een antwoord