Kass Morgan – The 100 (The 100 1)

geplaatst in: ★★★☆☆, 15+, recensie, voorleesfragment | 5
Kass Morgan – The 100 (The 100 1)

In 3010, humanity lives in city-like spaceships orbiting far above Earth's toxic atmosphere. No one knows when, or even if, the planet will be habitable again. But faced with dwindling resources, government leaders know they must reclaim their homeland.. before it's too late. Now a hundred juvenile delinquents are sent on a high-stakes mission to re-colonize Earth. After a brutal crash landing, the teens arrive on a savagely beautiful planet. Confronting the dangers of this rugged new world, they struggle to form a tentative community and to get over their dark pasts. In order to survive, they must learn to trust - and even love - again.

Informatie over het boek
Schrijver: Kass Morgan
Titel: The 100
Serie: The 100 #1
Uitgeverij: Brown Books (VS)
Jaartal: 2013
Bladzijden: 304
Genre: science fiction & fantasy
Leeftijd: 15+

Lees dit boek
De leukste plek om een boek te kopen is de (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via een linkje hieronder en ondersteun deze website. Of leen het boek bij de bibliotheek in Nederland of in België
bol.com
storytel
Wil je meer informatie weten over dit boek (bv. of er een film van is) en recensies lezen? Wil je dit boek toevoegen aan jouw wil-ik-lezen-lijst? Klik dan op de oranje knop

Meer informatie & recensies over dit boek

Luister naar het begin van dit boek...


Mijn samenvatting

The door slid open, and Clarke knew it was time to die.
Her eyes locked on the guard’s boots, and she braced for the rush of fear, the flood of desperate panic. But as she rose up onto her elbow, peeling her shirt from the sweat-soaked cot, all she felt was relief.
She’d been transferred to a single after attacking a guard, but for Clare, there was no such thing as solitary. They called to her from the corners of her dark cell. They filled the silence between her heartbeats. They screamed from the deepest recesses of her mind. It wasn’t death she craved, but if that was the only way to silence the voices, then she was prepared to die.
She’d been Confined for treason, but the truth was far worse than anyone could’ve imagined. Even if by some miracle she was pardoned at her retrial, there’d be no real reprieve. Her memories were more oppressive than any cell walls. (61 van 3475)

Clarke is bijna 18 jaar. Ze zit in de gevangenis en krijgt bezoek van een arts. Ze denkt dat hij komt om haar te executeren, maar dat blijkt niet zo te zijn. Ze krijgt te horen dat ze één van de 100 jongeren uit de gevangenis is die naar Aarde worden gestuurd. Het is inmiddels 300 jaar geleden dat er een nucleaire oorlog was op Aarde en de regering zegt dat de Aarde nu weer bewoonbaar zal zijn. Deze 100 jongeren zullen de eerste bewoners zijn. De overlevenden van de nucleaire ramp hebben inmiddels honderden jaren in een megaruimteschip gewoond. Deze 100 jongeren zijn de eersten die weer voet op Aarde zetten en dat is wennen. Het is hier heel anders dan op het ruimteschip.

For a moment, she was aware of only colors, not shapes. Stripes of blue, green, and brown so vibrant her brain couldn’t process them. A gust of wind passed over her, making her skin tingle and flooding her nose with scents Clarke couldn’t begin to identify. At first, all she could see were the trees. There were hundreds of them, as if every tree on the planet had come to welcome them back to Earth. Their enormous branches were lifted in celebration toward the sky, which was a joyful blue. The ground stretched out in all directions – ten times farther than the longest deck on the ship. The amount of space was almost inconceivable, and Clarke suddenly felt lightheaded, as if she were about to float away.
She became vaguely aware of voices behind her and turned to see a few of the others emerge from the dropship. “It’s beautiful,” a dark-skinned girl whispered as she reached down to run her trembling hand along the shiny green blades of grass.
A short, stocky boy took a few shaky steps forward. The gravitational pull on the Colony was meant to mimic Earth’s, but faced with the real thing it was clear they hadn’t gotten it quite ruight. “Everything’s fine,” the boy said, his voice a mixture of relief and confusion. “We could’ve come back ages ago.”
“You don’t know that,” the girl replied. “Just because we can breath now, doesn’t mean the air isn’t toxic.” She twisted around to face him and held her wrist up, gesturing with her bracelet. “The Council didn’t give us these as jewelry. They want to see what happens to us.” (538)

Hoe zal het met de 100 jongeren aflopen? Zullen ze snel aan het leven op Aarde wennen? Wanneer zal de rest van de bewoners van het ruimteschip naar Aarde komen?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, spannend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Gekregen via de website Netgally
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een spannend toekomstverhaal. Op aarde is er een nucleaire oorlog geweest waardoor mensen niet meer op aarde konden leven. Een groep mensen is vertrokken, de ruimte in. Ze leven al honderden jaren op een ruimteschip.
Het verhaal wordt verteld vanuit de gezichtspunten van vier jongeren, Clarke, Wells, Bellamy en Glass. Glass is de enige van hen die niet op Aarde is. Ze is vlak voor vertrek ontsnapt en verbergt zich op het ruimteschip
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Alle hoofdpersonen doen domme dingen en dat begon mij te irriteren
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het eerste boek van een trilogie (serie van 3 boeken). Dit boek is verfilmd als de tv-serie “The 100”
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Weet ik niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan jongeren vanaf een jaar of 14

Recensies

Heb jij dit boek gelezen? Of een ander leuk boek? Klik op de oranje knop en vul het vragenformulier in
Dat is alles wat jij hoeft te doen om een recensie te schrijven...


Schrijf zelf een recensie

Tip

Ben je op zoek naar meer informatie over de schrijver, illustrator en/of vertaler? Veel van deze boekenmakers hebben een eigen website. Daarnaast vind je meer informatie op de websites van de uitgeverijen en op de websites van Jeugdbibliotheek, Jeugdliteratuur, Leesfeest, Literatuurplein

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

5 Responses

 1. Nola

  Het boek is leuk alleen moeilijk en moeilijk te begrijpen, zeker voor kinderen onder de 15 jaar.
  Ik raad liever de serie aan dan het boek!

 2. Mariska

  Ik vindt de serie beter dan het boek. Ik raad zeker aan om het boek te lezen aan sci-fi fans.

 3. x

  de serie is gebaseerd op het boek. het boek is niet gebaseerd op de serie

 4. Mathilde / ikvindlezenleuk

  Je hebt gelijk, ik heb het aangepast

Geef een reactie