boekomslag Kevin Brooks - In actie! (Delaney Detectives 1)

Na het overlijden van zijn ouders bij een auto-ongeluk duikt de 13-jarige Travis Delaney in de laatste zaak die hun privédetectivebureau in behandeling had. Maar wat begint als afleiding wordt al snel een duister mysterie. Waarom waren zijn ouders op zoek naar een vermiste jongen die volgens zijn familie niet vermist werd? En waar is die jongen dan? Terwijl Travis op onderzoek uit gaat realiseert hij zich dat hij eigenlijk antwoord zoekt op de vraag: was het ongeluk van zijn ouders wel een ongeluk?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Ik zag de man met de verborgen camera alleen maar omdat ik er niet meer tegen kon om naar de doodskisten te kijken. Ik keek er al een hele tijd naar. Vanaf het moment dat de twee houten kisten de kerk waren binnengebracht tot ze naar het kerkhof waren gedragen en voorzichtig in hun vers gedolven graven waren neergelaten, had ik nergens anders naar gekeken. Maar toen de dominee de sombere woorden uitsprak: ‘… want gij zijt stof en tot stof zult gij wederkeren…’ en ik wezenloos omlaag staarde naar de graven, drong de werkelijkheid weer met een mokerslag tot me door. Mijn vader en moeder lagen in die kisten.
Mijn vader en moeder waren dood.
Ik kon het niet geloven, het me niet voorstellen en het deed zo’n pijn dat ik weg moest kijken. Terwijl ik langzaam mijn hoofd optilde en de tranen uit mijn ogen wreef, voelde ik mijn oma’s hand op mijn arm. Ik keek haar aan. Zij huilde ook, haar vriendelijke ogen stonden vol tranen. Ik kneep in haar hand en glimlachte verdrietig. Vervolgens keek ik naar opa. Hij keek met opgeheven hoofd recht voor zich uit, zijn oude, verweerde gezicht was ineengeschrompeld van verdriet. (blz. 7)

De ouders van Travis zijn overleden door een auto-ongeluk. Hij gaat nu bij zijn opa en oma wonen. Zijn ouders hadden een detectivebureau, Delaney Detectives. Het bureau was ooit opgericht door zijn opa, maar die was inmiddels met pensioen.

Ik heb gedurende die eindeloze twee weken veel over dingen nagedacht. Er viel weinig anders te doen. Ik wilde nergens naartoe, met niemand praten – vrienden, kinderen van school – ik wilde niks. Wat had het voor zin? Dus hing ik de meeste tijd maar zo’n beetje rond. Op mijn kamer, in de woonkamer beneden, soms in de tuin.
Ik geloof niet dat ik bewust mezelf vragen ging stellen over het auto-ongeluk. Het was gewoon dat ik niks anders te doen had en de enige andere vragen in mijn hoofd waren te hartverscheurend. Waarom moesten mijn vader en moeder doodgaan? Waarom zij? Het waren de beste mensen van de hele wereld. Waarom moesten zij dood?
Op die vragen bestonden geen antwoorden.
Dus ging ik mezelf andere vragen stellen. (blz. 19)

Travis vraagt zich af of het auto-ongeluk wel een ongeluk was of dat er meer aan de hand is. Hij gaat op onderzoek uit. Op het kantoor van zijn ouders komt hij Courtney tegen. Zij werkte voor de ouders van Travis. Ook zij vindt het auto-ongeluk wel vreemd.

Ik keek naar Courtney. ‘Wat denk jij dat er aan de hand is?’
Ze schudde haar hoofd. ‘Ik weet het niet, Travis. Maar wat het ook is, ik begin te denken dat je vader en moeder het op het spoor waren. Alles lijkt erop te wijzen. Zij deden onderzoek naar Bashir. Bashirs moeder kent de man die jij bij de begrafenis zag. De man van de begrafenis kent de man die vandaag bij het kantoor kwam opdagen en zich voor iemand anders uitgaf.’ Ze haalde diep adem en blies langzaam uit. ‘Er zit meer achter dan een vermiste bokser, daar ben ik zo goed als zeker van.’ (blz. 101)

Samen met Courtney gaat Travis op onderzoek uit. Hij zou het graag aan zijn opa vertellen, maar die voelt zich niet zo goed sinds het auto-ongeluk van de ouders van Travis. Travis wil hem nu dus niet met dingen lastig vallen.

De gang aan de andere kant kant van de klapdeuren had witgekalkte muren met een witte stenen vloer. Fluorescerende striplichten zoemden en flikkerden, en onder het rennen cirkelden onze vervormde schaduwen griezelig om onze voeten. Alles begon nu weer onwerkelijk te voelen, alsof het niet echt gebeurde, of met iemand anders gebeurde. Tegelijkertijd was ik me er scherp van bewust dat het wel degelijk gebeurde, het de werkelijkheid was, en met mij gebeurde. Ik rende. Ik was bang. Ik kon mijn hart voelen bonken. (blz. 288)

Heeft Travis gelijk dat er meer achter het auto-ongeluk zit dan iedereen denkt? Hoe zal het met Travis gaan nu hij bij zijn opa en oma woont?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, spannend, verrassend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een spannend verhaal
Wat vind je niet leuk aan het boek?
De uitleg over de Troubles (onrusten tussen protestantse en katholieke mensen in Noord-Ierland, over wel of niet zelfstandig zijn van Groot-Brittannië) is voor Nederlandse kinderen best ingewikkeld
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Travis ontmoeten en helpen bij het uitzoeken wat er gebeurt is met zijn ouders
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Weet ik niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan kinderen vanaf 10 jaar