Woensdag 15 april was ik in Vredenburg (Utrecht) voor de Dag van de Jonge Jury. Vorig jaar was ik als vrijwilliger aanwezig (lees hier mijn verslag), maar dit jaar als pers. Ik had dus volop gelegenheid om overal rond te kijken. Ik moest me eerst melden bij de balie. Hier kreeg ik een envelop met daarin het programmaboekje en een polsbandje. Ik ging alvast naar de grote zaal waar de dag zal worden geopend. Als pers mocht ik beneden in de zaal een plekje zoeken. Het was al best druk in de zaal, maar het lukte om een leuk plekje te vinden.

jonge jury foto 1
opening van de Dag van de Jonge Jury

De dag begon met een dansact. Juvat Westendorp, bekend van “So you can think you can dance” 2011, had zijn beste dansers meegenomen. Ze zorgden direct voor veel enthousiasme in de zaal. En zodra de dansers hun billen begonnen te bewegen werd je bijna doof van de gillende meiden…

jonge jury foto 2
dansact van Juvat en zijn dansers. Juvat staat helemaal rechts

Na de dansact werden de genomineerde schrijvers voorgesteld aan het publiek. Lees hier welke boeken genomineerd zijn voor de Prijs van de Jonge Jury. Milouska Meulens en Oscar Kocken zijn de presentatoren en zij stelden vragen aan de schrijvers, o.a. over wie zij dachten dat vandaag de prijs zou gaan winnen.

jonge jury foto 3
Van links naar rechts: Oscar Kocken, Rob Ruggenberg, Anna Woltz, Mel Wallis de Vries, Heleen Vreeswijk en Milouska Meulens

De Prijs voor de Jonge Jury werd pas aan het einde van deze dag uitgereikt, dus de schrijvers bleven voorlopig in spanning zitten. Maar dat is niet de enige prijs die werd uitgereikt op deze dag. Als eerste werd de debuutprijs uitgereikt aan Emiel de Wild voor zijn boek “Broergeheim” (lees de recensie van Veerle). Hij kreeg de prijs van twee eerdere winnaars van deze prijs, Khalid Boudou en Natasza Tardio.

jonge jury foto 4
Emiel de Wild krijgt bloemen van Khalid Boudou. Links staan Milouska Meulens (o.a. bekend van het Jeugdjournaal) en Natasza Tardio. Rechts staat Oscar Kocken.
jonge jury foto 5
Emiel de Wild vertelt over zijn boek “Broergeheim”

Na deze officiële opening gingen alle leerlingen de zaal weer uit en op zoek naar leuke dingen om te doen. Ik heb eerst rondgelopen langs de kraampjes van de verschillende uitgeverijen. Daarna ben ik naar een groepsgesprek geweest met de schrijvers Sjoerd Kuyper, Emiel de Wild, Rindert Kromhout en Marcel Vaarmeijer. Het thema voor dit gesprek was ‘familie’. Milouska en Oscar waren de interviewers, en ook vanuit de zaal kwamen vragen. Het was erg interessant!

jonge jury foto 6
Van links naar rechts: Sjoerd Kuyper, Emiel de Wild, Rindert Kromhout, Marcel vaarmeijer

Na afloop werden natuurlijk ook handtekeningen uitgedeeld. Het is een grappig gezicht om de schrijvers op hun knieën op het podium te zien zitten om hun handtekening te zetten.

jonge jury foto 7
Handtekeningen na het groepsinterview, met links Sjoerd Kuyper en rechts Marcel Vaarmeijer

Even later ging ik naar het interview met Rob Ruggenberg. Hij is genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury met zijn boek “De boogschutter van Hirado” (Lees de recensie(s) over dit boek). Dit verhaal speelt zich af in Japan.

jonge jury foto 8
Rob Ruggenberg vertelt over “De boogschutter van Hirado”

Hij vertelde niet alleen over zijn boek en over zijn ervaringen in Japan, maar hij had ook wat dingen meegenomen. Als eerste liet hij een Japanse boog zien. Deze is wel drie meter lang. Een vrijwilliger uit het publiek hielp met laten zien hoe zo’n boog werkt.

jonge jury foto 9
Een vrijwilliger uit het publiek demonstreert de Japanse boog

Rob had ook echte houten slippers bij zich. Deze slippers worden al honderden jaren gedragen door Japanse vrouwen, om te zorgen dat hun kimono niet vies en nat werd. Een vrijwilliger uit het publiek mocht laten zien hoe de vrouwen hierop liepen.

jonge jury foto 10
Een vrijwilliger uit het publiek laat zien hoe je kunt lopen op Japanse houten slippers

Aan het einde van de dag moest iedereen weer naar de grote zaal. Zoals je ziet op de foto hieronder is het echt een hele grote zaal en hij zat vol met leerlingen.

jonge jury foto 11
de grote zaal zit vol!

Eerst werd de Gouden Lijst uitgereikt. Deze prijs wordt uitgereikt aan het beste jeugdboek voor 12-15 jaar. Hier kun je lezen welke boeken genomineerd waren. De prijs voor het beste Nederlandse jeugdboek ging naar “Overspoeld” van Gideon Samson en Julius ‘t Hart. De prijs voor het beste vertaalde jeugdboek ging naar “Onder de ketchupwolken” van Annabel Pitcher, vertaald door Ellis Post Uiterweer.

jonge jury foto 12
Gideon Samson (rechts) en Ellis Post Uiterweer (links)

Jayh Jawson kwam zingen. De hele zaal swingde en er werd massaal meegezongen, vooral met het liedje ‘Mooie dag’.
jonge jury foto 13En toen was het eindelijk tijd voor de prijsuitreiking van de Prijs van de Jonge Jury. Deze prijs werd uitgereikt door de leden van het Jonge Jury Boekgenootschap. Dit zijn vijf meiden die zich hiervoor opgegeven hebben. Zij hebben de afgelopen maanden o.a. veel reclame gemaakt voor de Jonge Jury en natuurlijk veel boeken gelezen. Mel Wallis de Vries kreeg voor haar boek “Wreed” de meeste stemmen (lees de recensie van Lulya). Het is voor de derde keer dat Mel deze prijs wint.

jonge jury foto 14
Mel Wallis de Vries is ontroerd
jonge jury foto 15
een selfie van Mel Wallis de Vries, de presentatoren en het Jonge Jury Boekgenootschap

Na de uitreiking werd het druk op het podium, want veel leerlingen wilden Mel feliciteren met haar prijs en een handtekening of een selfie met haar.

jonge jury foto 16
Iedereen wil Mel feliciteren
jonge jury foto 17
Mel en haar prijs!

Via de website van de Jonge Jury kun je foto’s bekijken die op deze dag zijn gemaakt. Misschien sta jij ook nog ergens op de foto…

 

Ik vond het een hele leuke dag en ik hoop dat ik er volgend jaar weer bij mag zijn!

 

Alle foto’s zijn door mijzelf gemaakt