Uitreiking Woutertje Pieterse Prijs 2015


Op zaterdag 11 april werd de Woutertje Pieterseprijs 2015 uitgereikt. In maart waren de vijf genomineerde boeken bekend gemaakt. Lees hier welke boeken dat waren. Van alle genomineerde boeken werd eerst een filmpje vertoond waarin de schrijver en illustrator wat vertelde over hun boek. En de winnaar is…

2015-04-11 15.11.19
de uitreiking gaat beginnen

…het boek “Doodgewoon” met gedichten van Bette Westera en illustraties van Sylvia Weve. Deze gedichten gaan allemaal over de dood. Sommige gedichten zijn zielig en andere gedichten zijn grappig.

Bette Westera (rechts) & Sylvia Weve (links)

Bette en Sylvia mogen op het podium komen zitten om wat voor te lezen en te laten zien uit hun boek. Ze vertellen ook hoe hun samenwerking werkte. Ze werken al jaren samen en normaal gesproken komt Bette met een tekst en dan maakt Sylvia de tekeningen. Met dit boek ging dat anders. Bette had moeite om te beginnen en Sylvia maakte alvast wat tekeningen. Die stuurde ze naar Bette en zij kreeg inspiratie om de eerste gedichten te schrijven.
Eén van de gedichten die Bette voorlas was ‘Poes Minoes’.

Als jij dood bent, poes Minoes,
dan nemen we geen kitten,
geen kat die uit jouw bakje eet
en op jouw stoel gaat zitten.

Geen kater die jouw muizen vangt,
geen papegaai, geen vissen,
geen hamsters en geen cavia’s,
geen tamme hagedissen.

We nemen geen kanariepiet,
geen goudvis en geen guppy.
Als jij dood bent, poes Minoes,
dan mogen we een puppy!

Als afsluiting van de uitreiking was er champagne voor de genomineerde schrijvers en illustratoren en er werd een groepsfoto gemaakt. Hieronder zie je van links naar rechts: Hans Smit (voorzitter van de Stichting Woutertje Pieterse Prijs), Sanne te Loo (illustrator), Bart Moeyaert, Sjoerd Kuyper, Daan Remmerts de Vries, Bette Westera, Sylvia Weve (illustrator), Fred Zeegers (vertegenwoordiging van sponsor Bruna), Anna Woltz en Hanneke Groenteman (zij reikte de prijs uit).

2015-04-11 16.35.24
groepsfoto
collage kunstwerk verkleind
Alice Hoogstad aan het werk

Voor de uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs waren er lezingen over allerlei onderwerpen die met kinderboeken te maken hebben. Ondertussen was Alice Hoogstad (illustrator) op het podium bezig met een heel groot schilderij. Dit schilderij komt in een vestiging van de bibliotheek Amsterdam te hangen. Hieronder kun je zien hoe Alice aan het werk was.

De foto’s zijn door mijzelf gemaakt