boekomslag David Solomons - Mijn broer is een superheld

De 11-jarige stripfanaat Luuk is met zijn oudere broer Zack in hun boomhut aan het spelen als hij even naar binnen moet om te plassen. Grote fout! Want terwijl Luuk weg is, komt er een buitenaards wezen langs dat zijn broer (die zelfs nooit een stripboek heeft aangeraakt) superkrachten geeft. En dat niet alleen, Zack krijgt ook nog eens de opdracht het heelal te redden! Luuk baalt enorm – híj had de superheld moeten zijn. Als Zack gekidnapt wordt door zijn aartsrivaal, krijgt Luuk alsnog de kans om de wereld te redden. Maar dan blijkt dat de held uithangen een stuk moeilijker is dan hij had gedacht…

kno meer info over boek

Over het verhaal

Mijn broer is een superheld. En ik had er ook een kunnen zijn, alleen moest ik net op dat moment plassen.
Mijn naam is Luuk Parker, ik ben elf jaar en ik woon in een rustige buurt in Londen met mijn vader, moeder en grote broer Zack. Mijn broer is niet altijd een superheld geweest, maar met zo’n naam vraag je je toch af of mijn ouders vroeger al dachten dat hij ooit een masker en een cape zou dragen en weeskinderen uit brandende gebouwen zou redden. Ik bedoel, kom op! Dat is toch geen naam? Dat is een geluidseffect! Dat staat altijd in stripboeken wanneer een superheld een superschurk slaat. Pow! Bam! Zack! (blz. 5)

Luuk is 11 jaar en woont samen met zijn oudere broer Zack en zijn ouders in Londen. Ze hebben een boomhut in de tuin. Daar zitten Luuk en Zack vaak. Nu ook weer, maar Luuk moet plassen en gaat terug naar huis. Als hij even later weer terugkomt zit Zack voor zich uit te staren. Dat is raar, want Zack was net zijn huiswerk aan het maken en dat vind hij altijd leuk om te doen. Nu vertelt hij dat hij net superkrachten heeft gekregen. Luuk denkt dat hij gek is geworden, maar als Zack laat zien dat hij de zaklamp van Luuk kan pakken zonder op te staan en zijn handen te gebruiken, gelooft Luuk hem.

‘Maar waarom jij?’ jammerde ik.
Zack staarde peinzend naar buiten. ‘Blijkbaar staat deze boomhut op de grens tussen twee universums.’
Dat was ongelooflijk. Verbijsterend. Onze boomhut als poort tussen twee werelden. Maar aan de andere kant… ‘Wat wil dat zeggen?’
Zack haalde zijn schouders op. ‘Waarschijnlijk was ik de eerste persoon die Zorbon zag toen hij door de poort kwam.’
Ik was sprakeloos. Mijn mond bewoog wel, maar er kwam geen geluid uit, alleen een gesis, als een leeglopende ballon. Zo kies je toch niet de redder van de mensheid uit? Het moet toch op zijn minst als voorspelling in een eeuwenoud boek staan geschreven. Dit was net alsof je het Zwaard van Ultieme Kracht aan een goudvis gaf. (blz. 14)

Zack heeft blijkbaar zes krachten gekregen van Zorbon en hij vertelde erbij dat hij deze krachten nodig zou hebben, want ‘Nemesis komt eraan!’. Wie Nemesis is en wat zijn/haar gevaar is heeft Zorbon er niet bij verteld. Zack heeft geen flauw idee wat hij moet doen. Luuk gaat op internet op zoek naar informatie over Nemesis en komt erachter dat Nemesis een wraakgodin is. Het grote gevaar voor Zack zal dus een meisje zijn… Maar hoe kom je er nu achter wie deze Nemesis is?

Dit was mijn kans. Mijn Nemesis-test was simpel. Sommige superschurken uit stripboeken verschuilen zich achter een masker en brullen dat ze de wereld gaan veroveren, terwijl anderen zachtjes praten en saaie maatpakken dragen. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen. Hun lach.
Bwa-ha-ha-ha!
Als Clara van der Lee inderdaad een gestoorde, buitenaardse, interdimensionale schurk was, dan zou ze waarschijnlijk ook zo lachen. Dus ik hoefde haar alleen maar aan het lachen te maken. Het was tijd voor mijn beste grap ooit. Ik keerde me naar de twee meisjes. ‘Wat krijg je als je een olifant met een neushoorn kruist?’ begon ik.
Ze keken me verward aan en leken diep na te denken over het antwoord. Maar toen: een ramp! Voordat ik ze kon overdonderen met de enorm grappige clou, klonk er een gegorgel en geborrel achter me. (blz. 37)

Zack leert al snel wat hij allemaal met zijn superkrachten kan. Luuk vindt dat hij een kostuum moet dragen, net zoals Superman of Batman, zodat mensen hem niet kunnen herkennen. Zack weigert een cape of masker te dragen, maar hij kiest wel een superheldennaam: Ster-Jongen. Hij wordt al snel beroemd en er komt zelfs een stripboek over hem uit. Luuk is erg jaloers. Hij had zo graag Ster-Jongen willen zijn. Maar nu Ster-Jongen zo beroemd wordt zijn er ook mensen die willen weten wie Ster-Jongen nu echt is. Lara, een buurmeisje, komt aan Luuk vragen of hij wil helpen met haar onderzoek.

Mijn mond werd kurkdroog. Lara van der Lee wilde dat ik haar zou helpen met het ontmaskeren van Ster-Jongen. Terwijl ik de enige was die het haar gewoon zo kon vertellen. Het is Zack Parker. Mijn grote broer.
‘Technisch gezien kun je Ster-Jongen niet ontmaskeren,’ zei Serge, ‘want hij draagt geen masque.’
Ze siste afkeurend. ‘Dat bedoelde ik metasporisch.’
Volgens mij zeg je dat niet zo, maar dit was niet het juiste moment om daarover te beginnen.
‘Willen jullie dan niet weten wie hij is?’ vroeg ze, benieuwd naar onze reactie.
‘Eh… dat… zal wel,’ stamelde ik.
‘Dat zal wel?’ Ze keek beledigd.
Serge streek nadenkend over zijn kin. ‘Zelf twijfel ik. Aan de ene kant wil ik dolgraag zijn identiteit weten, oui. Maar aan de andere kant zou dat, hoe zeg je dat, het mysterie verpesten.’
Lara keek nors. ‘En jij, Luuk? Ben jij ook bang om het mysterie te verpesten?’ (blz. 77)

Wat zal Luuk doen? Zal hij zijn broer verraden? Zal Zack erachter komen wie Nemesis is? Zal hij onze wereld en de wereld van Zordon kunnen redden?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Als je het boek niet hebt uitgelezen: waarom niet? Wat vond je niet leuk aan het boek?

Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, grappig, spannend, verrassend, vrolijk, zielig
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Als versiering
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
Aan het begin van elk hoofdstuk staat een kleine tekening van iets wat in dat hoofdstuk voorkomt. Ze zijn niet belangrijk voor het verhaal, maar zijn wel grappig
Wat vind je leuk aan het boek?
Ik vind het leuk dat Zack, de broer van Luuk, opeens superheldenkrachten heeft
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou natuurlijk Zack willen ontmoeten, want ik heb nog nooit een superheld ontmoet 😉
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is een grappig verhaal over een jongen die opeens superkrachten heeft. Hij moet uitzoeken wat hij daarmee kan doen.
Er staan in het boek veel verwijzingen naar strips en films over superhelden. Het is handig als je ze herkent, maar anders heb je veel leuke tips om te gaan lezen & kijken
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
kwadratische vergelijking, ortheses, telekinese, meteoorregen, interdimensionaal
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan kinderen vanaf 8 jaarBewaren