Zondagmiddag worden de prijzen voor de Kinderjury uitgereikt. De uitreiking is in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. De hele dag is er in het Kinderboekenmuseum de Kinderboekenparade en is er van alles te doen. Hier kun je mijn verslag van de Kinderboekenparade van vorig jaar lezen.

Voor de Kinderjury konden kinderen stemmen op hun favoriete boek. De vijf boeken die de meeste stemmen hebben gekregen voor 6-9 jaar & voor 10-12 jaar zijn inmiddels bekend. Twee van deze boeken winnen dus de Kinderjury 2015.

 

Kanshebbers voor 6-9 jaar

Paul van Loon – MeerMonster (Dolfje Weerwolfje 15)
Leopold, 2014, 216 bladzijden, illustraties van Hugo van Look, 6+
Lees de recensie(s) over dit boek
Wat zit daar in de emmer zalm die Pa meebracht? Volgens opa weerwolf is het een Selkie, een wezentje uit Schotland. Het moet zo snel mogelijk terug, anders kan het niet overleven. Dolfje gaat samen met Timmie, Pa en Leo naar Schotland om zijn nieuwe vriendje terug te brengen. Een gevaarlijke reis, want Schotland is een land vol geheimen: wonderlijke doedelzakspelers en diepe meren met monsters… En denkt Dolfje dat maar of worden ze echt gevolgd door een geheimzinnige gedaante?

Mirjam Oldenhave – Mees Kees op de planken
Ploegsma, 2014, 96 bladzijden, illustraties van Rick de Haas, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
‘De maatschappij, dat ben jij,’ zegt juffrouw Dreus. En dus moet groep 6b op bezoek bij een bejaardentehuis, om de oude mensen voor te lezen, met ze te wandelen en te praten… Helaas houden de bejaarden helemaal niet van wandelen en lezen doen ze liever zelf. Mees Kees verzint gelukkig een oplossing die voor iedereen fijn is. Ook ontdekt Tobias dat twee opa’s al duizend maanden elkaars beste vriend zijn. Dat moet natuurlijk gevierd worden!

Janneke Schotveld – Superjuffie in de soep (Superjuffie 4)
Van Holkema & Warendorf 2014, 143 bladzijden, illustraties van Annet Schaap, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Het is al de tweede keer in korte tijd dat er bijna een dier stikt in een stuk plastic dat in de zee drijft. Juf Josje en de kinderen besluiten daar iets tegen te doen, maar meester Snor vindt dat helemaal geen goed plan. Hij vindt dat juf Josje de kinderen te veel opjut, en houdt haar nog beter in de gaten dan anders. Het is vreselijk moeilijk om steeds weer nieuwe smoezen te verzinnen.  Ook al is de dreiging groot, Superjuffie vliegt toch weg om een bruinvis in nood te redden. Maar kan ze eigenlijk wel zo lang onder water blijven?

Manon Sikkel – Een koffer met geld (Elvis Watt 2)
Moon 2014, 176 bladzijden, illustraties van Annet Schaap, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Elvis Watt is de rijkste jongen van het stadje Sonsbeek. Sinds hij een envelop met daarin twee miljoen heeft gekregen, kan hij kopen wat hij wil: honderd potten pindakaas, een helikopter of een huis met een zwembad op het dak. Er zijn alleen geen winkels meer waar hij iets kan kopen, want die zijn een voor een dichtgegaan. Het stadje lijkt wel een spookstad. Kan Elvis Sonsbeek nog redden? Of heeft hij hulp nodig van de rijkste man ter wereld: Benjamin Spoek?

Geronimo Stilton – Fantasia IX, de fenomenale reis (Fantasia 9)
Wakkere Muis 2014, 720 bladzijden, illustraties van Danilo Barozzi, vertaald door Loes Randazzo, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Fantasia 9 is niet zomaar een reis … het is een fenomenale reis, een zinderende zoektocht door de meest mysterieuze uithoeken van Fantasia waarbij Geronimo Stilton levensgevaarlijke, fantasiastische wezens ontmoet en vele snorhaartrillende uitdagingen aan moet gaan. Bij zijn aankomst in Fantasia 9 merkt Geronimo meteen al dat er iets vreemds aan de poot is. Zijn lieftallige en altijd vriendelijke vriendin Florina de Fleur is nors en vijandig. Ze beveelt Geronimo om haar zeven magische voorwerpen te brengen, voorwerpen die erg lastig te vinden zijn en waarvoor hij zijn leven op het spel moet zetten. Met lood in zijn schoenen gaat Geronimo op pad en zo begint het adembenemende avontuur van Fantasia 9. Op zijn reis ontmoet Geronimo Stilton draken zo groot als de hoogste berg, wordt hij achtervolgd door een bizar huis op kippenpoten en komt hij in een dorp terecht waar er zo’n trieste sfeer hangt dat het enige wat hij kan doen is huilen. Tranen met tuiten, en hij kan niet meer stoppen! En Florina lijkt in Fantasia 9 niet bij te trekken; elke keer als het Geronimo lukt om een voorwerp te vinden en naar haar terug te brengen, krijgt hij weer diezelfde ijskoude ontvangst. Ze lijkt bijna teleurgesteld dat hij het er levend vanaf gebracht heeft. Wat is er toch met haar aan de poot? Zo kennen we haar helemaal niet …

 

Kanshebbers voor 10-12 jaar

Victoria Farkas – Mainstreet. Een onverwacht spannende vakantie
Kluitman 2014, 159 bladzijden, illustraties van Stephan Timmers, 10+
Romy en haar vriendinnen sparen al het hele jaar om voor het eerst met elkaar op vakantie te kunnen. Nu de zomervakantie dichterbij komt, is het nog niet zo makkelijk kiezen! Wordt het shoppen, surfen of feesten? Parijs, Spanje of Terschelling? Uiteindelijk kiezen ze voor de Teen Ranch in Schotland: een oud landhuis waar ze helemaal voor zichzelf moeten zorgen. Al snel blijkt de mooie landelijke villa in het echt iets minder idyllisch dan op de foto’s op internet. En iets spookachtiger… Gelukkig hebben de meiden gehoord dat de volgende dag vier jongens uit Nederland zullen arriveren. Dan wordt het vast minder eng. En als ze zien wélke jongens dat zijn, kan hun vakantie helemaal niet meer stuk!

Andy Griffiths – De waanzinnige boomhut van 39 verdiepingen (De waanzinnige boomhut 3)
Lannoo 2014, 354 bladzijden, illustraties van Terry Denton, vertaald door Edward van de Vendel, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Kom op bezoek bij Andy en Terry in hun waanzinnige boomhut van 39 verdiepingen! Spring op de hoogste trampoline ter wereld, rooster marshmallows boven een werkende vulkaan, neem een duik in de chocoladewaterval, aai de babydinosaurussen, wandel hand-in-slurf met de Slurfi nator, vlieg met een draaistoel met propelleraandrijving, stap in de enge achtbaan en maak kennis met Professor Stupido, de grootste ON-uitvinder van de wereld. Dus waar wacht je nog op? Kom naar boven!!!

Jeff Kinney – Gedumpt (Het leven van een loser 8)
De Fontein 2014, 224 bladzijden, illustraties van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Het zit Bram Botermans niet mee. Zijn beste vriend Theo is hem spuugzat en heeft Bram gedumpt. Probeer dan maar eens nieuwe vrienden te maken! Als laatste wanhopige poging probeert Bram Sproet op te leiden tot officiële Theo-vervanger. Maar dat loopt niet helemaal volgens plan.Dat overkomt Bram Botermans vaker. Hij besluit daarom zijn geluk in handen van het lot te leggen: dobbelstenen, horoscopen en fortunecookies. En dan vindt hij iets dat hem écht kan helpen bij zijn beslissingen. Maar of dat nou zo slim is.

Tosca Menten – Dummie de mummie en de ster van Thoeban
Van Goor 2014, 304 bladzijden, illustraties van Elly Hees, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Niklas Celsius is astronoom en kan geweldig vertellen en binnen de kortste keren raken Klaas, Goos en Dummie in de ban van sterrenkunde. Terwijl ze naar de sterren kijken, herinnert Dummie zich steeds meer van vroeger. Ergens tussen de sterren staat zijn vader Achnetoet, dat heeft Hepsetsoet hem verteld! Omdat Nederland te licht is om veel sterren te zien, vraagt Niklas of Klaas, Goos en Dummie met hem mee willen naar de sterrenwacht in Oostenrijk. Daar is veel meer te doen… skiën bijvoorbeeld! Klaas, Goos en Dummie vieren een vrolijke wintersportvakantie. Maar dan gaat het mis. Niklas, Dummie en Goos verdwalen midden in de nacht en vallen in een gletsjerkloof. Kunnen de sterren hen redden?

Niki Smit – 100% Coco. Paris
De Fontein 2014, 224 bladzijden, illustraties van Niki Smit, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Coco’s blog The Style Tiger is dé hit van modeminnend Nederland, maar niemand vermoedt dat de 13-jarige Coco erachter zit. Tijdens de Amsterdam Fashion Week schrijft ze haar blog in voor de wedstrijd MTV’s Fashionbloggers. De finale is in Parijs! Coco stort zich op het bloggen van zelfontworpen little black dresses en Chaneljasjes, ondanks haar liefdesverdriet om Bruno. Ze heeft door de wedstrijd nauwelijks nog tijd voor haar beste vriendin. Haar blog The Style Tiger krijgt steeds meer likes, maar is Coco zelf nog wel gelukkig?

 

Op welk boek heb jij gestemd?

 

 

, bol.*[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]