Zaterdag 13 juni 2015

Zaterdag 13 juni was de boekpresentatie van “Een groene bloem”-trilogie van Floortje Zwigtman. Dit boek bevat “Schijnbewegingen”, “Tegenspel” en “Spiegeljongen”. Deze drie boeken zijn zo’n 10 jaar geleden voor het eerst uitgegeven, maar nu komen ze voor het eerst in 1 boek terecht en bij een andere uitgeverij. Om dit te vieren was er een boekpresentatie bij het COC in Den Haag. Het COC is een organisatie die zorgt voor gelijke rechten voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. Homoseksualiteit speelt in “Een groene bloem” een grote rol.

De avond begon met een Engelse maaltijd met een heerlijke trifle als toetje. Na het eten verhuisden we naar een zaaltje. Floortje Zwigtman werd geïnterviewd door Anna A. Ros, een vriendin van haar. Als eerste vroeg Anna of Thille Dop (van uitgeverij Luitingh-Sijthoff) het eerste exemplaar aan Floortje wilde overhandigen. Daarna was er het interview waarin Floortje vertelde over het schrijven van deze boeken (veel onderzoek doen, je helemaal inleven in de tijd, excursies naar Londen) en haar toekomstplannen (voorlopig komt er geen vervolg op “Vlam”, samen met Anna A. Ros bezig met een project over twee dames die gaan tijdreizen naar de Victoriaanse tijd, oriënteren op de Romeinse tijd voor een volgend boek).

Iedereen kreeg een groene bloem. Ik heb de mijne aan mijn horloge vastgemaakt
Floortje Zwigtman (rechts) en Anna A. Ros (links)

Na het interview was er een try-out (een uitprobeervoorstelling) van “Born to be Wilde”. Dit is een voorstelling van Andrea Voets & Helen White, waarbij Andrea muziek op de harp speelt en Helen voorleest uit de brief die Oscar Wilde aan Lord Alfred Douglas (Bosie) schreef toen hij in de gevangenis zat. Oscar Wilde was een 19e eeuwse homoseksuele schrijver en daarvoor werd hij veroordeeld. Het was in de 19e eeuw verboden om homoseksueel te zijn. De voorstelling “Born to be Wilde” is nog niet af, maar klinkt al erg goed. Ik ben heel erg benieuwd naar de voorstelling als hij helemaal klaar is.

Andrea Voets

Na deze muzikale voorstelling was er een borrel. Er kon absinth gedronken worden. Dit is een lichtgroen alcoholisch drankje dat heel lang verboden is geweest, omdat mensen er hallucinaties van kregen. Dat klinkt heel spannend. Ik was dan ook benieuwd naar hoe het zou smaken, maar toen ik merkte dat het een anijsdrankje is hoefde ik niet. Ik hou niet van de smaak van anijs. Ondertussen was Floortje boeken aan het signeren. Ik had mijn exemplaar van “Schijnbewegingen” (het eerste deel van “Een groene bloem”) bij me.

gesigneerd door Floortje Zwigtman

Ik vond het heel erg leuk dat ik bij deze boekpresentatie aanwezig mocht zijn. Ik heb een bijzondere avond gehad, met mooie woorden, muziek en leuke en interessante gesprekken. Ik ben erg benieuwd naar het tweede en derde boek uit deze trilogie.

De foto’s zijn door mijzelf gemaakt