Zondag 21 juni was de dag van de Kinderboekenparade. De hele dag zijn er dan allemaal activiteiten in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Er zijn workshops, voorlezende schrijvers en natuurlijk schrijvers die aan een tafeltje zitten om een handtekening in jouw boek te zetten. En ‘s middags was de uitreiking van prijzen van de Kinderjury.

Ik was op tijd en kon rustig kijken wat er in het museum allemaal te doen was. Er waren leuke activiteiten, zowel buiten als binnen, zoals Middeleeuws leren schrijven, je eigen sprookje maken, jezelf omtoveren tot een figuur uit je favoriete boek, dansen met Nijntje, een strandschilderij maken. Verder waren er veel schrijvers waarbij je in de rij kon staan voor een handtekening. Ik zag Paul van Loon, Manon Sikkel, Maren Stoffels, Marloes Morshuis en Annet Huizing.

In het museum werd een groepsfoto gemaakt met daarop de Senaatsleden en de genomineerde schrijvers. Er stonden heel veel mensen voor me, dus ik heb mijn telefoon in de lucht gehouden en zo een foto gemaakt. En hij is helemaal niet zo slecht…

kinderjury-1
groepsfoto

Om half 4 begon de uitreiking van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. De zaal zat helemaal vol. De eerste zes Senaatsleden (Sem, Fiene, Ana Maria, Roan, Dionne en Sepp) zaten op het podium en even later kwam Vivianne van der Assem erbij zitten. Zij presenteert de prijsuitreiking.

kinderjury-2
de Senaatsleden op het podium met Vivianne van der Assem in het midden

Voor de Prijs van de Kinderjury in de categorie 6-9 jaar waren 5 boeken genomineerd. Kijk hier welke boeken dat zijn. Als eerste werd de Pluim van de Senaat bekend gemaakt. Deze prijs ging naar… “Superjuffie in de soep” van Janneke Schotveld (lees de recensie van Myrthe).

kinderjury-3
Janneke Schotveld en illustrator Annet Schaap komen hun prijs ophalen

Daarna was het tijd voor de Prijs van de Kinderjury (6-9 jaar). Het boek “Fantasia IX, de fenomenale reis” van Geronimo Stilton heeft de meeste stemmen gekregen (lees de recensie van Amelie).

kinderjury-4
Geronimo Stilton is blij met zijn prijs!

Na deze uitreikingen kwamen er zes nieuwe Senaatsleden (Lindsey, Vint, Nisrine, Dennis, Niek en Maron) op het podium zitten. Voor de Prijs van de Kinderjury (10-12 jaar) zijn ook 5 boeken genomineerd. Kijk hier welke boeken dat zijn.

kinderjury-5
de volgende groep Senaatsleden

Als eerste maken de Senaatsleden de Pluim van de Senaat bekend. Deze gaat naar… “100% Coco Paris” van Niki Smit (lees de recensie van Sascha).

kinderjury-6
Niki Smit komt enthousiast haar prijs ophalen

Daarna was het tijd voor de Prijs van de Kinderjury (10-12 jaar). Het boek “Gedumpt!” (Het leven van een loser 8) van Jeff Kinney kreeg in deze categorie de meeste stemmen (lees de recensie van Lisa). Jeff Kinney was er zelf niet, maar via een filmpje konden we horen en zien hoe blij hij was met deze prijs. Bram Botermans (de loser) kwam de prijs ophalen, samen met Joris (uitgever van De Fontein).

kinderjury-7
Bram Botermans is blij met zijn prijs

Toen was het tijd voor de borrel. Er was (kinder)champagne en lekkere cakejes met daarop de boekomslagen van de genomineerde boeken. Ik at een waanzinnige boomhut op…

kinderjury-9
cake!

Het was erg leuk om bij de uitreiking van de Kinderjury aanwezig te mogen zijn. Iedereen veel leesplezier en volgend jaar weer stemmen op de leukste en beste boeken die je hebt gelezen.

 

Deze foto’s zijn door mijzelf gemaakt