boekomslag Gisette van Dalen - Oorlog in Katwijk

Mark gaat voor school een presentatie houden over Katwijk in de Tweede Wereldoorlog. Samen met zijn vriend Luuk natuurlijk. Mark denkt dat zijn opa hun veel kan vertellen. Maar opa voelt daar helemaal niets voor… Dan wil Luuk ineens ook niet meer meedoen. Het heeft te maken met iets wat in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Maar wat?

kno meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Anne (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
De titel sprak mij aan.
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, realistisch, Interessant
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
In dit boek neem je een kijkje in het leven van Mark en Luuk en hun familiegeschiedenis. Het is een mooi verhaal waarin heden en verleden samen komen en opa’s en oma’s een belangrijke rol spelen bij het doorgeven en vertellen over vroeger. De schrijfster heeft op een mooie en aansprekende manier dit verhaal weten te vertellen. Het is geen verhaal van vroeger maar een verhaal van nu! Je leest een verhaal dat zich nu afspeelt en waarin de grootouders vertellen over vroeger, dit is op een mooie en niet storende manier gedaan! In het boek wordt onder andere verteld over de keuzes die de mensen in de oorlog maakten en moesten maken, deze keuzes waren niet altijd even goed en dat is ook een van de boodschappen die wordt meegegeven in dit boek.
Door het lezen van dit boek leren de lezers meer over Katwijk in de eerste en tweede wereldoorlog. Dat het boek zich afspeelt in Katwijk betekent helemaal niet dat dit boek niet geschikt is voor kinderen die ergens anders wonen. Ik ken Katwijk zelf goed en moet zeggen dat ik het wel bijzonder vond om een boek te lezen waarbij ik me de plekken die beschreven werden echt in kon beelden en de route die de kinderen bijvoorbeeld afleggen tijdens een puzzeltocht helemaal voor me kon zien en zelf meerdere malen op deze plekken ben geweest! Zeker kinderen uit Katwijk en de omgeving zullen extra van dit boek kunnen genieten! Het is een mooi en toegankelijk verhaal voor de wat oudere kinderen (vanaf 9 jaar, AVI E5).
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind niets niet leuk aan het boek.
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou met de opa en oma van Mark een bakje koffie willen drinken in een strandtent.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee, alles staat al in de recensie.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Het boek is geschikt voor kinderen (jongens en meisjes) vanaf 9 jaar.