Leeslijst KJV 2015-2016

geplaatst in: nieuws | 0


kjvDe leeslijsten voor het nieuwe KJV-seizoen zijn bekend. Veel leesplezier!

Meer informatie over de KJV vind je hier.

 

Alle boeken KJV 2015-2016

KJV 2015 groep 1 (4-6 jaar)

KJV 2015 groep 2 (6-8 jaar)

KJV 2015 groep 3 (8-10 jaar)

KJV 2015 groep 4 (10-12 jaar)

KJV 2015 groep 5 (12-14 jaar)

KJV 2015 groep 6 (14-16 jaar)

 

Groep 2 (6 tot 8 jaar)

Anna Castagnoli -De gouden kooi
De Eenhoorn 2014, 47 bladzijden, illustraties van Carll Cneut, vertaald door Saskia De Coster, 6+
De verwende dochter van de keizer heette Valentina. Ze hield veel van vogels. In de tuin stonden honderden kooien met prachtige exemplaren. Valentina wou een bijzondere vogel, eentje waarmee ze kon praten. Veel dienaren stierven tijdens hun gevaarlijke zoektocht. En als ze met lege handen of een verkeerde vogel naar huis durfden te komen, liet de bloedprinses hun hoofd afhakken. Op een dag stond er een knappe dienaar voor de paleispoort met de belofte dat hij Valentina’s wens kon vervullen…

Drew Daywalt – De krijtjes staken!
De Fontein 2014, 40 bladzijden, illustraties van Oliver Jeffers, vertaald door Koos Meinderts, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
Teun wil tekenen, maar zijn krijtjes zijn boos. Rood krijtje is overspannen, want hij moet te hard werken: brandweerauto’s, hartjes en aardbeien. Wit krijtje voelt zich dan weer overbodig. En zo gaat het maar door met de rest van de kleurtjes. Teun vindt een creatieve oplossing.

Gerda Dendooven – De wondertuin
Querido, 2014 36 bladzijden, illustraties van Gerda Dendooven, 6-
Twaalf prinsessen willen niets liever dan de wereld zien. Helaas houdt hun overbezorgde vader de zussen veilig achter slot en grendel in het kasteel. Als ze de wondertuin ontdekken, dansen ze elke nacht stiekem tot hun schoentjes kapot zijn. Kan iemand hun geheim ontrafelen?

Kristien In-‘t-Ven – De zeepridder en de heks van heinde en ver (De zeepridder 2)
Lannoo 2014, 96 bladzijden, illustraties van Mattias de Leeuw, 8+
De zeepridder heeft samen met prinses Lucy een zoon, Max. Als blijkt dat Max wel heel ongemanierd is (hij boert, doet het in zijn broek en zet zijn keel open), besluit de ridder hulp in te roepen van de heks van heinde en ver. Maar de heks broedt op snode plannetjes: zo wil ze ook wel eens een prinses op een bal zijn. Bovendien ontdekt de zeepridder dat zijn geliefde vrouw Lucy in gevaar is.

Torben Kuhlmann – Lindbergh, het grote avontuur van een vliegende muis
De Vier Windstreken 2014, 90 bladzijden, illustraties van Torben Kuhlmann, vertaald door Joukje Akveld, 6+
Lees de recensie(s) over dit boek
Het leven was gevaarlijk geworden, besefte de kleine muis. Overal stonden muizenvallen en lagen vijanden op de loer, en een voor een verdwenen zijn muizenvrienden. Maar waar waren ze naartoe gegaan? Naar Amerika? Toen kreeg de muis een waanzinnig idee: hij wilde leren vliegen! Dan kon hij naar Amerika gaan en zijn vrienden vinden. Nachtenlang knutselde hij aan een vliegtuig, tot zijn droom werkelijkheid werd…

Pieter van Oudheusden – De jacht op de sabeltandtijger
De Eenhoorn 2014, 26 bladzijden, illustraties van Benjamin Leroy, 6-
In de oertijd bereiden de holbewoners zich voor op de komst van een hongerige sabeltandtijger. Uiteindelijk weet de jonge Olun het beest te bedwingen… met een tekening!

Moniek Vermeulen – Meester Frank en de draak
De Eenhoorn 2014, 24 bladzijden, illustraties van Florence Wauters, 8+
Senne heeft een draak in zijn hoofd. Die draak lacht hem uit. En bij een toets gooit de draak alles door elkaar. Kan meester Frank Senne helpen?

Evelien de Vlieger – Job en de duif schrikken zich een bult
Lannoo 2014, 122 bladzijden, illustraties van Noëlle Smit, 6+
Job gaat met zijn ouders naar Parijs. Ze hebben groot nieuws voor hem. Duif blijft alleen thuis, met de katten van de buren op de loer.

 

Groep 3 (8 tot 10 jaar)

Gilles Bachelet – Mevrouw Wit konijn
Davidsfonds 2014, 32 bladzijden, illustraties van Gilles Bachelet, vertaald door Edward Van de Vendel, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
Dit is een boek voor elke fan van Alice in Wonderland! Al duikt Alice slechts even op in het dagboek van Mevrouw Wit Konijn, de vrouw van het beroemde Meneer Wit Konijn. In haar dagboek klaagt ze over man en kinderen, maar de geestige prenten vertellen een iets andere versie.

Stefan Boonen – Hier waakt oma
De Eenhoorn 2014, 96 bladzijden, illustraties van Melvin, 6+
Tien kinderen gaan een weekend bij hun bijzondere oma logeren. Ze beleven knotsgekke avonturen in het vakantiehuisje in het bos. Samen met oma doen ze alles wat niet mag!

Michael De Cock – Het geheim van Rosie en Moussa
Querido 2014, 82 bladzijden, illustraties van Judith Vanistendael, 6+
Moussa bekent in een briefje dat hij verliefd is op Rosie. Maar Rosie gelooft niet zo in verliefdheid, als ze ziet dat haar ouders niet meer met elkaar praten.

Bibi Dumon Tak – We gingen achter hamsters aan
Querido 2014, 176 bladzijden, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Een zwaan die op de snelweg landt. Een kat hoog in een boom. Een schildpad die met gevaar voor eigen leven over de trambaan zwerft. Laten we die dieren aan hun lot over? Natuurlijk niet. Zelfs als er op een dag een stel hamsters ontsnapt gaan we erachteraan om ze te redden. De dierenambulance helpt alle dieren in nood. Bibi Dumon Tak meldde zich aan als vrijwilligster en schreef er een boek over. Dit boek. Alle verhalen – spannend, ontroerend en soms zelfs grappig – zijn niet verzonnen, maar stuk voor stuk WAARGEBEURD!

Inge Misschaert – Heb geluk
De Eenhoorn 2014, 75 bladzijden, illustraties van Riske Lemmens, 8+
Er is iets naars gebeurd waardoor Jinke niet meer kan praten. Het heeft te maken met de dood van haar zus Jutta. Omdat haar moeder niet langer tegen de zwijgende Jinke kan, logeert Jinke bij haar oma.

Hákon Øvreås – Bruno wordt een superheld
Querido 2014, 137 bladzijden, illustraties van Øyvind Torseter, vertaald door Edward van de Vendel, 8+
Overdag is Bruno gewoon Bruno. Maar zodra de zon ondergaat, wordt hij Bruino – een superheld die niet bang is. Met zijn kwast en bruine verf gaat hij er ’s avonds op uit.

Kathleen Vereecken – Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders
Lannoo 2014, 128 bladzijden, illustraties van Eva Mouton, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Jan voelt zich niet bijzonder en daar wil hij verandering in brengen. Samen met zijn buurmeisje Nina gaat hij op zoek naar speciale mensen. Hij wil een record breken en bezoekt recordhouders. Tot zijn verbazing vindt hij al die mensen toch niet zo bijzonder. Toch vindt hij een manier om echt bijzonder te zijn.

Bette Westera – Een vreemd feestje
Gottmer 2014, 127 bladzijden, illustraties van Alex de Wolf, 6+
Lees de recensie(s) over dit boek
Job is jarig en zijn opa’s en oma’s organiseren zijn feestje. Een speurtocht in de wijk. Minstens zo leuk als de Efteling, denken ze, tot het donker wordt en de kinderen nog niet terug zijn.

 

Groep 4 (10-12 jaar)

Stefan Boonen – De jacht op Jozef Tentelaar
Manteau 2014, 169 bladzijden, illustraties van Tom Schoonooghe, 10+
De vader van Jozef wint een reis naar de maan. Jozef laat per ongeluk de raket het stadhuis in vliegen. Ze slaan op de vlucht, maar worden helaas gevonden. Vader moet alsnog de lucht in. Wat moet er nu met Jozef gebeuren?

Michael De Cock – Veldslag om een hart
Davidsfonds 2014, 120 bladzijden, illustraties van Gerda Dendooven, 12+
Helena is getrouwd met Menelaos. Op een dag krijgen ze bezoek van Paris, zoon van koning Priamos uit Troje. Helena wordt verliefd op Paris. Nooit eerder voelde ze de liefde zo branden in haar borst. Ze verlaat man en kind en kiest voor de nieuwe liefde. Samen vertrekken ze, als twee dieven in de nacht, op de vleugels van de liefde. Maar Menelaos wil wraak. Met meer dan duizend schepen trekt hij naar Troje. Op zoek naar Helena. Op zoek naar wraak.

Annet Huizing – Hoe ik per ongeluk een boek schreef
Lemniscaat 2014, 129 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Katinka wil schrijfster worden. De verhalen komen zomaar op in haar hoofd. Maar ze weet niet goed hoe ze ze op papier moet zetten. Daarom trekt ze op een dag de stoute schoenen aan en klopt aan bij haar overbuurvrouw Lidwien, een beroemd schrijfster. Lidwien wil Katinka wel schrijftips geven, in ruil voor hulp in de tuin. Lidwien stelt Katinka allerlei vragen over wat lezen en schrijven voor haar betekent. Ze leert haar formuleren en vooral kijken, en Katinka schrijft en herschrijft haar leven. Want haar moeder is al jaren dood en haar vader is verliefd of heeft een midlifedinges. Of allebei. Ondertussen hoort Katinka steeds meer over het leven van Lidwien, dat óók de moeite van het opschrijven waard is. En terwijl er een bijzondere vriendschap ontstaat, leert Katinka iets over het leven en schrijft ze per ongeluk een boek.

Mariken Jongman – Alle dieren levend en vrij
Lemniscaat 2014, 236 bladzijden, 10+
Gijs is helemaal in de wolken wanneer hij door Dietie gevraagd wordt om bij ‘de Klub’ te komen. De hormonen gieren door zijn lijf, net als de zenuwen en angst wanneer ze ’s nachts dieren gaan bevrijden.

Sjoerd Kuyper – De duik
Lemniscaat 2014, 176 bladzijden, illustraties van Sanne te Loo, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
In Willemstad in Curaçao is een brug: de Pontjesbrug. Het is een oude brug en hij herbergt een geheim: wie onder de brug door zwemt belandt in het verleden. Roly is de zoon van een Nederlandse moeder en Curaçaose vader. Hij leert van zijn vader over het geheim van de Pontjesbrug, maar mag er niemand iets over vertellen – zelfs zijn grote liefde Mila niet. Met zijn vader maakt Roly verschillende reizen naar het verleden. Maar op een avond gaat Roly’s vader alleen, en komt niet meer terug. De moeder van Roly is woedend. Ze denkt dat haar man haar heeft verlaten en ze reist met Roly terug naar Nederland. Maar wie moet Roly’s vader nu redden? Wie haalt hem uit het verleden? Roly ziet maar één uitweg. Hij deelt met Mila het grote geheim.

Frank Pollet – Want een ezel is een voorbeeldig mens
De Eenhoorn 2014, 252 bladzijden, illustraties van Kristina Ruell, 10+
Als de vader van Cleo, Cesar en Juul verliefd wordt op de moeder van Louise en Amélie, moeten de kinderen daar niets van weten. Maar een gezamenlijke logeerpartij verandert veel.

Neil Shusterman & Eric Elfman – De mysterieuze zolder (Accelerati 1)
Van Holkema & Warendorf 2014, 319 bladzijden, illustraties van Wouter Tulp, vertaald door Wiebe Buddingh’, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Een mysterieuze zolder… In zijn nieuwe huis vindt Nick allerlei vreemde voorwerpen op zolder. Nietsvermoedend verkoopt hij ze tijdens een garage sale, maar dan komt hij erachter dat er iets bijzonders met de spullen aan de hand is. Zo is er een camera die laat zien wat er over 24 uur gaat gebeuren, en een bandrecorder die opneemt wat je denkt maar liever niet zegt. Daarom gaat hij op zoek om alles weer terug te krijgen. Al snel wordt hij op de huid gezeten door een club duivelse natuurkundigen. Want al die speciale apparaten zijn uitvindingen van de grote geleerde Nikola Tesla en iedereen is uit op zijn erfenis: zijn nooit ontdekte meesterwerk.

Anna Vercammen – De koningin is verdwenen
Vrijdag 2014, illustraties van Sabien Clement, 6+
De koningin is verdwenen. foetsjie. Opgelost in de lucht. Wie blijft er dan nog over? De koning komt niet buiten, de narren vluchten het rijk uit en de prinses wacht op de dooi. Waar blijven de vingertoppenvan een prins als je hart bevroren is? Een zacht sprookje over veel verdriet en de hoop dat het over zal gaan.

 

Groep 5 (12 tot 14 jaar)

Crystal Chan – Vogel
Kluitman 2014, 256 bladzijden, vertaald door Sabine Mutsaers, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Jade groeit op in een wereld die wordt overheerst door verdriet. Haar opa praat niet meer, zoekt geen contact met haar en sluit zich op haar verjaardagen op in zijn kamer. Haar moeder is streng en afstandelijk en lijkt haar nooit écht te zien. Haar vader bevindt zich in een wereld van bijgeloof. Op een van haar nachtelijke wandelingen, wanneer ze niet kan slapen, ontdekt Jade een jongen in haar favoriete boom. Hij heet John, net als haar broertje. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen hen, tot Jade ontdekt dat hij tegen haar heeft gelogen.

Dave Cousins – 15 dagen zonder hoofd
Moon 2014, 255 bladzijden, vertaald door H.C. Kaspersma, 12+
Het leven is niet gemakkelijk voor Laurence. Zijn moeder is verslaafd en zijn broertje Jay is geobsedeerd door Scooby Doo. Wanneer Laurence hoort van een radioquiz waarmee hij een luxe vakantie kan winnen, denkt hij hiermee alle problemen te kunnen oplossen. Een onbezorgde vakantie zal zijn moeder en broertje goeddoen. Maar wanneer hun moeder op een dag niet thuiskomt, moet Laurence ineens voor Jay zorgen. Uit angst voor jeugdzorg probeert hij de verdwijning van zijn moeder voor iedereen geheim te houden. Maar hij kan het geheim niet voor eeuwig verborgen houden…

Sally Gardner – Een planeet in je hoofd
Moon 2014, 237 bladzijden, vertaald door Roos van de Wardt, 12+
In een fictief Engeland dat wordt onderdrukt door het totalitaire Moederland, woont de zachtaardige Standish in Zone 7. Als zijn vriend ontdekt wat er achter de muur rond Zone 7 is, verdwijnt hij.

Luc Hanegreefs – Vikingbloed
Clavis 2014, 192 bladzijden, 12+
Als in 882 een bende Vikingen de hut van haar familie overvalt, weet Hedelin in het moeras te ontsnappen. Haar vader wordt vermoord en haar broer Betto meegenomen. Hedelin besluit achter hem aan te gaan.

Wendy Stroobant – De vloek
Davidsfonds 2014, 211 bladzijden, 12+
Er is iets vreemds aan de nieuwe lerares geschiedenis van Stella, Jelle, Arne en Dizzy. Ze vertelt heel levensecht over een heks uit de 17e eeuw. Al snel gaan leerlingen, maar ook ouders zich vreemd gedragen.

Johan Vandevelde – De helm van Armata (Elfenblauw IV)
Abimo 2014, 435 bladzijden, 12+
Na de verwoesting van Brynward lijkt de tovenaar Farlog alle macht in handen te hebben. Sander gaat met zijn vrienden op zoek naar de mythische Helm van Armata, waarmee hij hoopt zijn rijk te redden van de ondergang.

Hedwig Van de Velde – Het mysterie van de smokkelaar
Davidsfonds 2014, 168 bladzijden, 12+
Sel wordt valselijk beschuldigd van een aanslag op zijn maat Mon. Met hulp van zijn vriendinnetje Katrien komt hij vrij. Op zoek naar de werkelijke dader, komt hij een bende smokkelaars op het spoor.

Anna Woltz – Honderd uur nacht
Querido 2014, 216 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
De veertienjarige Emilia ontdekt iets vreselijks over haar vader. Zonder dat iemand het weet, vliegt ze in haar eentje naar New York. Maar het appartement dat ze via internet huurde, bestaat niet. En er komt een verwoestende orkaan op de stad af. Samen met twee Amerikaanse jongens en een heldhaftig klein meisje bereidt Emilia zich voor op de storm van haar leven.

 

Groep 6 (14 tot 16 jaar)

Els Beerten – Eén mens is genoeg
Querido 2014, 256 bladzijden, 15+
In een muzikaal gezin in Limburg gaat het na de plotse dood van de vader helemaal mis. Het jonge meisje Juliette en haar broer Louis proberen tegen de verdoken tirannie van hun moeder op te boksen. Als alles ontspoort, besluiten ze elders een nieuw leven te beginnen. In Een mens is genoeg hebben de hoofdrolspelers bitter weinig vat op hun eigen leven. Omstandigheden maken of kraken hun dromen. Maar vriendschap vermag veel.

Julie Berry – Wat ik weet
Gottmer 2014, 302 bladzijden, vertaald door Jenny de Jonge, 15+
Judith is twee jaar vermist geweest. Als ze terugkeert wordt ze door de gemeenschap verstoten, omdat ze door haar ontvoerder verminkt is.

Kevin Brooks – Bunkerdagboek
De Harmonie 2014, 256 bladzijden, vertaald door Jenny de Jonge, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
‘Ik snap niet dat ik erin ben getrapt. Toen ik vanmorgen wakker werd was het nog donker. Zo gauw ik mijn ogen opendeed wist ik waar ik was. Een rechthoekig, helemaal witgeschilderd betonnen gebouw met een laag plafond. Aan de grote gang liggen zes kleine kamers. Er zijn geen deuren. Geen ramen. Erin of eruit kan alleen met de lift.
Wat gaat hij met me doen? Wat moet ik doen?’

Noëlla Elpers – De engelen van Venetië
Van Goor 2014, 239 bladzijden, 15+
Als de Franse Angelo zeventien is, besluit hij naar Venetië te gaan. Maar de optredens bij een straattheatergezelschap en het poseren voor de beroemde schilder Titiaan brengen de mooie, maar ongedurige Angelo niet wat hij verwachtte.

Linda van Mieghem – Hermelijn
Clavis 2014, 276 bladzijden, 15+
Savannah is een dolende jongere en verdient haar geld met dansen op pleinen. De politieke partij Mea Patria laat thuislozen oppakken en nu wordt Savannah ook achtervolgd. Kan Hermelijn, de onbekende engelachtige jongen, haar beschermen?

Rainbow Rowell – Eleanor & Park
Van Goor 2014, 336 bladzijden, vertaald door Annelies Jorna en Ineke Lenting, 15+
Het prachtige en tijdloze liefdesverhaal van twee buitenbeentjes tijdens een schooljaar in 1986. Eleanor en Park zijn personages bij wie de lezer dicht op de huid zit. De twee kunnen niet met en niet zonder elkaar. Dit boek ademt liefde; de belachelijkheid en onontkoombaarheid van liefde, maar ook de kracht en energie die uitgaat van houden van. Die eerste liefde die hartverscheurend kan zijn en je tot wanhoop kan drijven. Het einde is onverwacht en compromisloos, wat maakt dat je meteen opnieuw wilt gaan lezen.

Marita de Sterck – Valavond
Querido 2014, 272 bladzijden, 15+
Op Pinksteravond 1935 leert de zestienjarige Mona in café De Londres de knepen van het vak: met drankjes knoeien en mannen geld aftroggelen. Ze wordt stapelverliefd op bakker Stan, maar die wil Marieke. En Marieke kan niet kiezen tussen Stan en zijn neef. Mona speelt een gevaarlijk spel als ze haar beste klant, een sluwe Jodenjager, uithoort. In volle oorlogstijd neemt ze een eigenzinnig besluit dat het leven van haar vrienden voorgoed overhoop gooit. Maar mag ze wel rommelen met mensen zoals ze foefelt met drankjes?

Teresa Toten – De onverwachte held van kamer 13B
Gottmer 2014, 240 bladzijden, vertaald door Esther Ottens, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Als de 14-jarige Adam tegen zijn wil naar een serie bijeenkomsten voor jongeren met een dwangneurose wordt gestuurd, verwacht hij niet daar halsoverkop verliefd te worden. Maar zodra hij de iets oudere Robyn ziet, is hij sprakeloos. Adam raakt vastbesloten om Robyn te leren kennen, te helpen en te beschermen. Dat is nog niet zo makkelijk voor een tienerjongen met ruziënde gescheiden ouders en een lastig stiefbroertje – om over zijn eigen dwangneurose nog maar te zwijgen.

 

 

Koop dit boek bij bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

logo komt van de website van KJV

 

 

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Geef een reactie