Suzanne Young – De behandeling (1e recensie)

Sloane en James zijn op de vlucht na ternauwernood aan de zelfmoordepidemie en ook Het Programma ontsnapt te zijn. Maar ze zijn bevinden zich zeker niet buiten de gevarenzone. Ze hebben allebei enorme gaten in hun geheugen en hoewel Sloane en James elkaar terug hebben weten te vinden, is Het Programma nog niet bereid ze op te geven. Ze voegen zich bij een op de vlucht geslagen groep ontsnapte rebellen en zullen uit moeten vinden wie ze kunnen vertrouwen, en hoe ze Het Programma uit kunnen schakelen. Maar ondanks het feit dat ze al een heel eind op weg zijn, zijn er nog heel veel dingen die ze zich niet kunnen herinneren. De sleutel naar hun verleden is De Behandeling – een pil die vergeten herinneringen terug kan halen, zij het tegen een hele hoge prijs. En er is maar een dosis. Kunnen Sloane en James, nu er zoveel op het spel staat, ontsnappen aan de leugens en geheimen die hen omringen of zullen ze toch ten prooi vallen aan Het Programma…?

Boekinformatie
Schrijver: Suzanne Young
Titel: De behandeling
Serie: The program #2
Uitgeverij: Karakter
Jaartal: 2015
Bladzijden: 344
Vertaler: Carolien Metaal
ISBN: 9789045209517
Leeftijd: 15+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

James staart recht voor zich uit zonder meteen te reageren op wat ik hem net verteld heb. Volgens mij is hij in shock. Ik volg zijn starende blik door de voorruit naar de lege parkeerplaats bij de levensmiddelenwinkel aan de snelweg. Het gebouw is verlaten, de ramen zijn dichtgetimmerd met triplex en op de witte buitenmuren zijn zwarte graffiti gekalkt. Op een bepaalde manier zijn James en ik ook leeg achtergelaten; ons oude ik is dichtgetimmerd en afgesloten. De bedeling was dat we die verandering accepteerden, ons aan de regels hielden. Maar in plaats daarvan hebben we die allemaal overtreden.
De straatlantaarn boven ons gaat uit omdat de zon, die nog achter de bergen is, de bewolkte horizon begint te verlichten. Het is bijna vijf uur in de ochtend en ik weet dat we zo weer op pad moeten als we de wegversperringen voor willen blijven. Die bij de grens met Idaho zijn we op het nippertje gepasseerd en nu is er een AMBER Alert uitgestuurd.
Natuurlijk. Het Programma doet dat alleen maar uit bezorgdheid. (blz. 11)

Sloane en James zijn op de vlucht voor het Programma. Ze hebben allebei deels hun geheugen terug gekregen. Het Programma is bang dat ze een tegenstander zullen worden en andere tieners zich daardoor tegen het Programma zullen gaan verzetten. Sloane heeft van Michael, een vriend van haar uit de tijd dat ze bij het Programma zat, heeft haar een pil gegeven. Met deze pil zal ze haar hele geheugen terug kunnen krijgen.

Op mijn slaapkamer loop ik naar de kast, waar ik de pil op de bovenste plank achter een oud boek met Bijbelverhalen voor kinderen heb gelegd. Ik trek aan het touwtje van het licht en ga dan op de bodem van de kast zitten om de pil door het plastic heen te bekijken. Wat hebben Dallas en ik hard gevochten om onze herinneringen te behouden. Roger heeft ons belaagd. En nu zit ik hier met een cruciaal middel waar ik alles voor zou hebben gegeven.
Nu kan ik hem innemen. Maar het is nog maar een paar dagen geleden dat ik me zo somber voelde en pas zeven weken geleden dat ik het Programma verliet. Ben ik echt genezen? Was Lacey dat ook niet?
Lacey.
Ik sluit mijn ogen en verfrommel het zakje in mijn vuist. Laceys herinneringen dreven haar tot waanzin: dat kan ik niet riskeren. Ik kan niet weer ziek worden, ik kan James niet weer ziek laten worden. Het meisje dat ik vroeger was is dood – het Programma heeft haar vermoord. En ik ben wat ervan over is, of ik dat nu leuk vind of niet. Ik zal die pil nooit innemen. Vastbesloten sta ik op en leg de pil terug op zijn plaats. Dan doe ik het licht uit en sluit de deur achter me. (blz. 87)

Zal Sloane de pil gebruiken? Zal ze samen met James het verzet tegen het Programma kunnen voortzetten? Hoe zal het leven van Sloane er uit gaan zien?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, romantisch, spannend, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgever om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een spannend verhaal over jongeren die, om het risico op zelfdoding te verkleinen, een behandeling moeten ondergaan (het Programma) waardoor ze een deel van hun geheugen kwijt raken.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Dat ik moet wachten tot het derde deel uit komt…
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik ben erg benieuwd hoe het verhaal verder gaat
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan jongeren vanaf een jaar of 14

Geef een antwoord