boekomslag Wim Bos - De bende van Lijp Kot

Amsterdam, achttiende eeuw. Sinds zijn vader twee jaar eerder vertrok met de walvisvaart, woont de elfjarige Pontus in het Aalmoezeniersweeshuis. Al mist hij zijn pa, zijn leven is zo slecht nog niet, zeker niet sinds hij een baantje heeft als bezorger op de vismarkt. Maar dan slaat het noodlot toe. In een steeg waar hij net vis heeft afgeleverd, vindt Pontus een halfdode man – en voor hij het weet wordt hij beschuldigd van moord en moet hij uit handen zien te blijven van de schout en zijn rakkers. Gelukkig vindt hij een schuilplaats bij de excentrieke bandiet Lijp Kot en de mooie Meintje, maar daarvoor moet hij zich wel bij hun boevenbende aansluiten. Terwijl zijn vader hem zo op het hart had gedrukt om zich nooit tot stelen te verlagen. Hoewel Lijp en Meintje en hun kompanen hem een nieuw thuis bieden, valt het bendeleven Pontus steeds zwaarder. Zal hij zijn naam en eer kunnen herstellen?

knop meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Bertine (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★★ – geweldig
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het feit dat het boek speelt in Nederland (Amsterdam) en in de 18de eeuw sprak me erg aan.
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, mooi, spannend
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Vanaf de eerste bladzijde zit de spanning erin. Wim Bos heeft een geheimzinnige sfeer weten neer te zetten die hij het hele boek vast weet te houden, knap gedaan!
“Ze volgden de bewaker door de gewelfde gang, een hek door, een trap op, nog een lange gang in, tot de bewaker halverwege rechts een deur opende en Pontus een kamer induwde…Hij wilde net gaan zitten, toen in de hoek een kleine deur werd geopend en het hoofd van Willem Huygens verscheen. ‘Kom verder’, zei de schout. Pontus wilde over de drempel stappen, maar greep de deurpost stevig beet op het moment dat hij de ruimte zag. Voor hem lag onmiskenbaar de pijnkamer.”
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Dat er een einde aan kwam…;-)
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Niet direct een personage, maar Amsterdam in de 18de eeuw lijkt me een hele belevenis.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
De bende van Lijp Kot’ is het debuut van Wim Bos. En ook meteen een geweldig debuut! Geschiedenis wordt op deze manier een stuk leuker en interessanter.
Het boek heeft achterin een lijst waarin de ouderwetse termen die in het boek voorkomen worden uitgelegd; leerzaam dus en een handig hulpmiddel om het verhaal beter te begrijpen.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan de doelgroep, kinderen vanaf ca. 10 jaar. Maar ook aan leerkrachten van de midden- en bovenbouw. Het boek leent zich uitstekend om voor te lezen en maakt geschiedenis toegankelijker en boeiender voor de kinderen.