Evelien van Dort – De kinderboekenbrigade (1e recensie)

Munira heeft een nieuwe leerkracht in groep zeven: meester George. Hij is verantwoordelijk voor de aansluiting op een digitaal netwerk onder leiding van ene meneer D. Dit computersysteem beloont goede leerresultaten, maar heeft ook een sterk controlerende functie. Kinderboeken lezen past niet in het systeem; die zetten alleen maar aan tot fantasie en dagdromen. Thomas en Munira zijn niet blij met de veranderingen en ondernemen actie tegen het systeem. Zijn zij op tijd om het kinderboek te redden?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Munira legt haar spullen klaar. Morgen is de eerste schooldag na de zomer. Ze ritst haar rugzak nog een keer open om de inhoud te checken: nieuwe agenda (met glitters en bloemen, van haar zakgeld gekocht), pen, haarborstel, twee elastiekjes voor reserve. Ze wil haar haren in een staart dragen. Los haar ziet eruit alsof ze nog in groep zes zit. Nou ja, volgens Emma, haar vriendin. (blz. 8)

De zomervakantie is voorbij en Munira zit nu in groep 7. Ze krijgen een nieuwe meester. Meester George heeft ook allemaal nieuwe ideeën. Alles wordt digitaal op school. De bibliotheek is een digitheek geworden waar in plaats van boeken de nieuwste computers staan. Alle kinderen worden gestimuleerd om online spelletjes en opdrachten te doen. Met alles wat ze online doen kunnen ze coins (digitale muntjes) verdienen. Iedereen is hier snel aan verslaafd…

In gedachten loopt ze de digihal in. Zoekend kijkt ze rond. Aan de ene kant zitten de kleintjes, kinderen van groep twee en drie. Ze zijn fanatiek aan het swappen. Aan de andere kant ziet ze de donut van Emma, voorover gebogen over het toetsenbord.
‘Laat je me lekker zitten?’ zegt Munira. ‘We hadden toch afgesproken? Ik stond al tien minuten buiten op je te wachten!’
Emma kijkt op. ‘Je stoort me heel erg,’ antwoordt ze kortaf. ‘Ik heb bijna de eerste score vol, daarna kan ik gaan verdubbelen.’
Dat is het toppunt! Munira heeft zin om weg te lopen. Toch blijft ze nog even staan. Emma heeft de laatste vraag ingevuld. Het scherm vult zich met ronde vlakjes. Munira is benieuwd hoe de verdubbeling gaat.
‘Allemaal coins,’ zegt Emma glimlachend. Ze wijst naar de goudgele rondjes die zich verspreiden over het scherm. De rondjes stapelen zich als munten en vormen torens. ‘Het lijkt de kluis van Dagobert Duck wel,’ vindt Munira.
‘Dit is echt,’ antwoordt Emma trots. ‘Deze coins heb ik zelf verdiend.’
‘Leuk hoor. Een stapel ieniemienie rondjes en je laat mij lekker zitten!’ zegt Munira. Haar stem klinkt verontwaardigd. ‘Ga je nou nog mee of niet?’ (blz. 21)

Waarom is alles op school digitaal? Waarom moet iedereen zijn kinderboeken inleveren in ruil voor coins? Waarom mag juf Jos, de juf die Munira in groep 6 had, niet meer lesgeven?Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, grappig, spannend, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
De illustraties zijn tekeningen die gebaseerd zijn op foto’s. Ik hou meer van echte tekeningen.

illustratie uit Evelien van Dort - De kinderboekenbrigade

Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een spannend verhaal waarin Munira en Thomas hun best doen om de kinderboeken te beschermen
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind de illustraties niet leuk.
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Munira wel ontmoeten en dan haar kinderboeken bekijken
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan kinderen vanaf 10 jaar