Janny van der Molen was op reis naar Brazilië


Begin september mocht Janny van der Molen met een aantal andere schrijvers een reis naar Brazilië maken. Haar boek Buiten is het oorlog is namelijk deze zomer in het Braziliaans vertaald. Hieronder lees je haar verslag over deze reis.

 

Verslag van Janny van der Molen:

Iedere keer als een nieuw boek verschijnt en in de winkel ligt, maakt mijn hart een blij sprongetje. Het is fijn als een boek, waar je lang aan gewerkt hebt, eindelijk gelezen kan worden door de kinderen voor wie het bedoeld is. Maar helemaal spannend is het als dat boek aan de andere kant van de wereld in een boekhandel ligt, klaar om gelezen te worden door kinderen die een heel andere taal spreken. Dat geldt voor Buiten is het oorlog – Anne Frank en haar wereld; het boek dat ik geschreven heb en Martijn van der Linden heeft geïllustreerd. Het is deze zomer verschenen in Brazilië waar Portugees gesproken wordt. Daar heet het boek daarom O mundo de Anne Frank.

Een paar maanden geleden kreeg ik een uitnodiging om naar Brazilië te komen om daar kinderen over Anne Frank en ons boek te vertellen. De uitnodiging kwam van het Letterenfonds, een organisatie die helpt om boeken van Nederlandse schrijvers in het buitenland bekender te maken. Inmiddels ben ik weer thuis van deze heel bijzondere reis.

In Sao Paulo heb ik vooral veel kinderen op joodse scholen ontmoet. Veel van hen hebben (verre) familie die de verschrikkelijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Ik vond het heel bijzonder met hen over Anne Frank te kunnen spreken, maar het was ook best wel moeilijk. De joodse scholen worden heel erg bewaakt, niemand komt zomaar binnen. Dat zou toch niet nodig moeten zijn! Ieder kind zou toch vrij moeten zijn om te gaan en te staan waar die wil! Anne Frank was niet vrij…

Daarna gingen we naar Rio de Janeiro. Daar ben ik ook in heel arme wijken geweest, de zogenaamde favela’s. Het is voor de kinderen daar heel moeilijk goed onderwijs te vinden en een beter leven op te bouwen. Het leven op staat is wreed. Er zijn wapens en drugs. Dat deed me verdriet. Maar er zijn ook veel ideeën om het leven beter te maken. Zo was ik in een prachtige bibliotheek waar kinderen uit die arme wijk niet alleen boeken, maar ook film kunnen kijken en genieten van theater. Voor deze kinderen betekent Anne Frank heel veel. Voor hen is zij een meisje dat altijd in mensen bleef geloven, al had ze het nog zo moeilijk. Voor mij was het heel speciaal deze kinderen te ontmoeten. Ik zal nog vaak aan hen denken…

foto Janny van de Molen Brazilie

 

Janny van der Molen – Buiten is het oorlog: Anne Frank en haar leven
Ploegsma 2013, 179 bladzijden, illustraties van Martijn van der Linden, 10+
Iedereen kent het aangrijpende verhaal van Anne Frank. Miljoenen jongeren en volwassenen lazen en lezen haar dagboek. Ook jongere kinderen horen thuis of op school over Anne, de jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog. Janny van der Molen beschrijft het leven van Anne Frank voor kinderen aan de hand van tien thema’s. En van de zorgeloze beginjaren tot aan het intens verdrietige einde. Een zorgvuldige beschrijving die door de samenwerking met de Anne Frank Stichting inhoudelijk zo dicht mogelijk bij de historische bronnen en feiten blijft.

 

boekomslag komt van de website van uitgeverij Ploegsma, de foto heeft Janny van de Molen meegestuurd met haar verslag