logo kbw 2015 (facebook)Volgende maand is het alweer tijd voor de Kinderboekenweek. Dit jaar is de Kinderboekenweek van 7 t/m 18 oktober. Het thema is ‘Raar maar waar’. De organisatie heeft 20 boeken uitgekozen die volgens hen heel goed bij dit thema passen. Hieronder vind je een overzicht met deze boeken.

 

Kerntitels voor groep 1 & 2

George Johansson – Karel Klus bouwt een huis
Christofoor 2009, 36 bladzijden, illustraties van Jens Ahlbom, vertaald door Jenny Crum, 6-
Na een lange, spannende en avontuurlijke reis, landen Karel Klus en zijn hond Boris met hun vliegtuig op het weiland achter hun huis. Maar het huis van Karel staat er niet meer. Door een storm is er een dikke boom op het huis gevallen! Zo krijgt Karel de kans om een nieuw huis te bouwen zoals hij het altijd al graag wilde hebben

Mattias De Leeuw – Het grote treinenboek
Lannoo 2015, 42 bladzijden, illustraties van Mattias de Leeuw, 8+
Het grote treinenboek brengt je overal waar treingeschiedenis werd geschreven! Het is een onvergetelijke tocht door tijd en ruimte. Kom alles te weten over treinen door de jaren heen: van de eerste stoomtrein tot de TGV, van een goederentrein tot een slaaptrein

Liesbet Slegers – De astronaut
Clavis 2011, 26 bladzijden, illustraties van Liesbet Slegers, 6- 
Een kleine stap voor een kleuter, maar een grote stap voor de mensheid. Volg een astronaut op zijn reis naar de ruimte! Een informatief boek in de succesvolle beroepenserie, vol astronautenweetjes en ruimtefeitjes op kleuterformaat

Ingrid en Dieter Schubert – Een gat in mijn emmer
Lemniscaat 1998, 25 bladzijden, illustraties van Ingrid & Dieter Schubert, 6-
Beer maakt zich zorgen om zijn bloemetjes. Ze drogen uit en moeten snel water krijgen, maar hoe? Er staat wel een oude emmer in zijn hol, maar die is lek. Zou Egel raad weten?

Leo Timmers – Franky
Querido 2014, 48 bladzijden, illustraties van Leo Timmers, 6- 
Lees de recensie(s) over dit boek
Sam houdt van robots. Hij weet zeker dat ze op een verre planeet wonen. Daar moet iedereen om lachen. Is er dan niemand die hem begrijpt? Toch wel. Franky!

 

Kerntitels voor groep 3 & 4

Cruschiform – In volle vaart
Rubinstein 2014, 58 bladzijden, illustraties van Cruschiform, vertaald door Joke Linders, 6+
Wat is snelheid eigenlijk? Nou, dat is de relatie tussen afstand en tijd. Gemeten in het aantal kilometer dat iets of iemand kan afleggen in een uur. In dit boek lees je interessante feiten over verschillende dieren, vervoersmiddelen en objecten, die allemaal op hun eigen manier iets bijzonders met snelheid van doen hebben.

Jesse Goossens – Springende pinguïns en lachende hyena’s
Lemniscaat 2013, 103 bladzijden, illustraties van Marije Tolman, 6+
Een giraf kan zijn eigen oren schoonlikken, een pinguïn springt wel 1,80 meter hoog en een flamingo kan zijn eten alleen doorslikken als hij zijn kop ondersteboven houdt. In dit boek vind je de gekste weetjes over vijftig dieren, met grote, kleurige illustraties. En ze zijn allemaal waar!

Ashild Kanstad Johnsen – Kobe maakt een museum
De Vier Windstreken 2014, 36 bladzijden, illustraties van Ashild Kanstad Johnsen, vertaald door Paula Stevens, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
In alles is wel iets moois te zien en daarom is het soms moeilijk om dingen weg te doen. Dat vindt Kobe ook. Aan het eind van elke zoektochtdag is zijn verzameling spullen wéér gegroeid. Wat kan hij daar eens mee doen? Want nu zitten al zijn dozen en laden toch echt vol… Juist, een museum beginnen! En als hij dat beu is, besluit Kobe zijn spullen een ander leven te geven: hij vereeuwigt ze op een foto en brengt ze daarna naar een antiekwinkel of naar de juiste afvalbak. Of hij knutselt er iets heel bijzonders van, iets wat bijna kunst is en in het museum thuishoort…

Minori Kosugi – Levensgroot Insecten
Clavis 2015, 48 bladzijden, met foto’s, 6+
Ze kriebelen en fladderen, en zijn super interessant! In dit enorme boek uit de serie vind je de leukste weetjes over insecten én vele schitterende foto’s waarop je de gekke beesten op ware grootte in de ogen kunt kijken.

Wouter van Reek – Keepvogel: De uitvinding
Leopold 2006, 27 bladzijden, illustraties van Wouter van Reek, 6-
Een fantastisch avontuur! Keepvogel gaat een geweldige uitvinding doen. En Tungsten ook. Dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Je moet gewoon iets bedenken waar nog nooit eerder iemand aan heeft gedacht.

Kerntitels voor groep 5 & 6

Andy Griffiths – Het waanzinnige boek over je lichaam
Lannoo, 2015, 191 bladzijden, illustraties van Terry Denton, vertaald door Edward van de Vendel, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Hallo! Lees het meest ONVERANTWOORDE boek over het menselijk lichaam OOIT! Deze geïllustreerde waanzinnige gids leert je alles over: de gekste, de harigste, de stoerste, de meest explosieve &, de smerigste onderdelen van je lichaam!

Bas van Lier – Hoeveel papier gaat er in een boom?: en andere vragen over duurzaamheid
Nieuw Amsterdam 2010, 106 bladzijden, illustraties van Irene Goede, 8+
Om de natuur te beschermen, moeten we duurzaam leven. Maar wat betekent ‘duurzaam’ eigenlijk? Waarom stijgt de temperatuur, en wanneer is de benzine op? Met dit boek leer je het antwoord op 50 duurzame vragen, en krijg je tips over hoe je zelf kunt meehelpen aan een duurzamere wereld

Janneke Schotveld – Botje
Van Holkema & Warendorf 2015, 144 bladzijden, illustraties van Annet Schaap, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Op een dag wordt er een vreemd pakketje bezorgd. Er blijkt een robot in te zitten, een meisjesrobot om precies te zijn. Algauw wordt duidelijk dat Botje gezocht wordt door iemand met nare bedoelingen. Bibi doet er alles aan om Botje te beschermen. Maar wie heeft Botje eigenlijk gemaakt? En waarom is ze bij Bibi gebracht?

Marit Törnqvist – Marit Törnqvist presenteert opmerkelijke uitvindingen
Querido 2015, 38 bladzijden, illustraties van Marit Törnqvist, 6+
Een samenindeschaduwsombrero, een handenthuistrui, een zevenvliegeninéénklapper, een grotebeurtborstel, een dikkebuikdrager, een poepvanger, een metdewindmeewaaiwieler, en nog veel meer raar maar ware uitvindingen, die ook een prachtige inspiratiebron zijn voor eigen uitvindingen

René van der Velde – Stijn, uitvinder
Ploegsma 2012, 104 bladzijden, illustraties van Georgien Overwater, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Stijn heeft een grote ontdekking gedaan: hij is uitvinder! Voortaan lost hij elk probleem op met een geweldige uitvinding! Moet hij de hond uitlaten terwijl het regent? Niks aan de hand! Daar vindt Stijn iets heel handigs voor uit. Dictee? Daar gaat hij een tien voor halen zonder ook maar één woordje te leren. En vervelende klusjes knapt hij op zonder er zelf echt iets voor te doen.

Kerntitels voor groep 7 & 8

Jurian Möller – EVO
De Harmonie 2014, 152 bladzijden, illustraties van Jurian Möller, 10+
Hoe ziet je vader eruit? En hoe je grootvader? En je betovergrootvader? En daar dan weer de vader van? Grafi sch ontwerper Jurian Möller gaat in EVO steeds een generatie terug in de tijd en brengt op persoonlijke, maar ook wetenschappelijke wijze de evolutie in beeld. Per pagina is het verschil tussen de grootvaders bijna niet te zien, maar de lange lijnen van onafgebroken voorvaderen gaan terug naar waar we oorspronkelijk vandaan komen. EVO is een 30 meter lange leporello waarin de evolutie wordt verbeeld voor kinderen en volwassenen

Jaap Robben – Als iemand ooit mijn botjes vindt
De Geus 2012, 64 bladzijden, illustraties van Benjamin Leroy, 10+
Ken je deze woorden: ulevel, tempeest, schuiertje, oelewapper of klabak? Het zijn woorden die bijna niemand meer gebruikt maar zo lekker klinken. Jaap Robben vindt het zonde als ze zouden verdwijnen en schreef er gedichten over. Hij maakte van ieder woord een nieuw, niet bestaand dier waardoor deze grappige termen blijven voortleven. Gekke, grappige en soms best rare verzen met al net zo bizarre tekeningen erbij.

Govert Schilling – Ongelooflijk waar! Onvoorstelbare ruimteweetjes.
Luitingh-Sijthoff 2015, 96 bladzijden, 12+
Wanneer het over de ruimte gaat, zijn de afstanden en aantallen gigantisch groot. Hóé groot, dat vertelt wetenschapsjournalist Govert Schilling in dit boek vol spectaculaire weetjes over het heelal en ver daarbuiten!

Jan Paul Schutten – Het raadsel van alles wat leeft
Gottmer 2013, 160 bladzijden, illustraties van Floor Rieder, 10+
Met dit prachtige boek levert succesauteur Jan Paul Schutten zijn magnum opus af. Of in ieder geval zijn voorlopige magnum opus, want gelukkig denkt hij nog niet aan ophouden. Hij deelt hierin met ons zijn kennis over het wonder van het leven en de evolutie. Wat is ‘leven’ precies, hoe is het ontstaan, hoe planten levende dingen zich voort en waarom gaat alles wat leeft ooit dood? Wat heeft Jos Grootjes uit Driel gemeen met een haai? Of met de bacteriën in zijn sokken? Dat zijn slechts enkele van de grote vragen waar Jan Paul Schutten een helder antwoord op geeft.

Niki Smit – Project Prep. De lancering van een mode-app
De Fontein 2015, 303 bladzijden, illustraties van Josselin Bijl, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Isabel snapt niets van kleren. Haar beste vriendin Kate is wel een modegenie! Daarom ontwikkelt Isabel samen met Kate een mode-app. Hello Technology! De app wordt een hit en is zelfs in de race voor een prijs, maar ondernemen en technologie blijken niet altijd even makkelijk. Op een forum krijgt Isabel hulp van Tyler uit New York. Wordt ze nu verliefd op een supernerd?

 

 

| bol.*[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

logo van de kinderboekenweek komt van hun Facebookpagina