Neef Kaketoe heeft een nieuwe plek gevonden. Met de mooiste bomen. Alle soorten die je maar kunt bedenken. En zulke aardige dieren. Ze boden hem meteen van alles aan. De allerheerlijkste heerlijkheden. Raaf en Papegaai luisteren met open snavel naar zijn verhaal. Zij willen ook naar die plek! ‘Het paradijs’, noemt neef Kaketoe het. Maar waar het paradijs precies is, weet hij niet. Ergens ver weg, over de oceaan en voorbij de savanne. De volgende dag nemen Raaf en Papegaai afscheid van hun bosvrienden en ze gaan samen op zoek. Het wordt een bijzondere en leerrijke reis …

knop meer info over boek

Over het verhaal

Alles zou anders worden. Raaf kon het voelen. In zijn veren, die leken te tintelen. Maar ook in de lucht. Die leek vandaag wel te knetteren. Warm. Heel bijzonder!
‘Het is zover!’ zei hij zachtjes voor zich uit. Hij keek nog even naar zijn boom.
Vannacht had hij geen oog dichtgedaan. Hij kon alleen maar denken aan de reis die hij zou gaan maken. Samen met zijn vriend Papegaai. Al dagen spraken ze erover. Sinds het bezoek van neef Kaketoe, elf dagen geleden. Uren had hij verteld hoe mooi het er was. Het was de meest fantastische plek op aarde. ‘Het paradijs’ heette het.
‘Maar… hoe wist je van het bestaan ervan?’ had Raaf gevraagd. ‘Pa-ra-dijs…’ kraste hij zacht. Het klonk mooi. Het leek zelfs alsof hij het woord kon proeven. Het smaakte zoet! (blz. 7)

Raaf en Papegaai gaan samen op reis. Neef Kaketoe was pas bij hen op bezoek en vertelde over een geweldige plek die hij had gevonden. Hij noemde het het Paradijs. Het was een plek waar het altijd mooi weer was, met genoeg te eten en vriendelijke dieren. Dat land willen Raaf en Papegaai ook wel eens zien. Neef Kaketoe heeft alleen niet verteld waar het Paradijs precies ligt.

‘Zou het wel lukken?’ had Papegaai nog even getwijfeld. ‘We weten helemaal niet precies waar het is. Over de oceaan. Voorbij de woestijn. En ook nog eens voorbij de savanne. Dat zei neef Kaketoe. Maar of we dat kunnen vinden? Het klinkt wel heel erg ver weg.’
‘Als neef Kaketoe het kan vinden, kunnen wij dat ook!’ Raaf knikte stellig met zijn kop. Hij wilde de bezwaren niet horen. Papegaai was altijd zo voorzichtig. Het was toch juist geweldig! Ze zouden avonturen beleven. Die hadden ze in het bos al lang niet meer beleefd. Het spannendste was de geboorte van de drie jonge vosjes. En dat was alweer een jaar geleden. (blz. 9)

Het reizen valt Raaf en Papegaai wel een beetje tegen. Het vliegen over de oceaan is heel zwaar en Papegaai gaat bijna dood. gelukkig komen ze in de oceaan Lederschildpad tegen en mogen ze op zijn rug meereizen. Ze vragen hem of hij weet waar het Paradijs is.

(…) Hoe ziet het eruit?’
‘Het is er warm, zoals je al zei. En er is eten in overvloed. En alle dieren zijn er vriendelijk.’ Raaf voelde de vermoeidheid een beetje uit zijn veren trekken. In plaats daarvan voelde hij opwinding. Wat snakte hij naar het paradijs.
‘O, maar dan weet ik wel waar het paradijs is,’ lachte Lederschildpad.
‘O ja?’ Raaf stuiterde nu helemaal. ‘Hoor je dat, Papegaai? Deze reus weet waar het paradijs is. We zijn er bijna. Ik voel het.’
Papegaai deed zijn ogen even helemaal open. Een verheugde kreun kwam uit zijn snavel.
‘Waar? Waar is het?’ jubelde Raaf.
‘Hier!’ Lederschildpad lachte weer. Hij knikte naar het paarszilveren water.
‘Hier?’ Verbaasd keek Raaf naar Lederschildpad. ‘Je bedoelt daarginds? Aan land? Is het daar?’ De jubels in zijn buik werden grote stuiterballen.
‘Nee, niet aan land,’ antwoordde Lederschildpad. ‘De oceaan. Dat is het paradijs. Er is eten in overvloed. De dieren zijn aardig en behulpzaam. O ja, voel de temperatuur eens. Zelfs ‘s avonds en ‘s nachts is het nog lekker weer.’ (blz. 34)

De oceaan is volgens Raaf en Papegaai niet het paradijs. Ze reizen verder. Zullen ze het Paradijs ooit vinden? En blijven ze daar dan wonen? Wat voor avonturen beleven ze nog onderweg?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, interessant, leuk, ontroerend, vrolijk, zielig
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgever om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken, Om iets te laten zien dat niet in het verhaal wordt verteld
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
De illustraties laten de verschillende dieren zien die Raaf en Papegaai ontmoeten tijdens hun reis. Het zijn vrolijke illustraties en ze passen goed bij de tekst.

lefebure - reis van raaf en papegaai

Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een leuk avonturenverhaal waarbij Raaf en Papegaai op zoek gaan naar het Paradijs. Ze weten niet waar het Paradijs is, maar onderweg komen ze allemaal leuke plekken tegen. Ze ontmoeten veel verschillende dieren
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Weet ik niet
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Raaf en Papegaai ontmoeten en dan mogen ze mij vertellen over hun reis
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Door het lezen van dit boek krijg ik ook zin om op reis te gaan en nieuwe dingen te zien 🙂
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
windhoos, eb, vloed, maansverduistering. Alle woorden worden in de tekst uitgelegd. Zo leer je tijdens het lezen van alles over de natuur en het weer
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan kinderen vanaf een jaar of zes die interesse hebben in dieren en de natuur om zich heen. Vanaf 8 jaar kunnen kinderen dit boek zelf lezen, voor die tijd mogen anderen het voorlezen

Geef een antwoord