boekomslag Roald Dahl - Matilda

Matilda is briljant. Toen ze anderhalf was, kon ze al praten als een volwassene, ze kon lezen met drie, en al vóór ze vijf was las Matilda boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens en Hemingway. Haar ouders behandelen haar echter als een onderkruipsel, ze vinden haar maar een lastig persoontje. Matilda bedenkt slimme straffen voor haar ouders. Als de gruwelijke schooldirectrice Bulstronk haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand anders kan.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Weet je wat zo raar is van vaders en moeders? Al is hun eigen kind het walgelijkste mormel dat je je voor kunt stellen, zij blijven ervan overtuigd dat hij of zij fantastisch is.
Ach, dat geeft helemaal niet. Zo zijn die dingen nu eenmaal. Pas wanneer die ouders ons beginnen te vertellen hoe briljant hun afgrijselijke spruit is, roepen wij: ‘Haal een bakje! Ik moet overgeven!’
Schooljuffrouwen en meesters hebben veel te lijden onder dit soort lariekoek van trotse ouders. Maar zij zetten ze dat meestal wel weer betaald wanneer het tijd is voor het rapport. Als ik een onderwijzer was zou ik een paar heel gemene opmerkingen bedenken voor de kinderen van zulke liefhebbende ouders. ‘Uw zoon Maximiliaan,’ zou ik schrijven, ‘is een volslagen onbenul. Ik hoop dat u een eigen zaak hebt waar u hem een baantje kunt bezorgen als hij van school komt, want u kunt er donder op zegen dat hij nergens anders aan de slag komt.’ (blz. 7)

Matilda is een heel slim meisje, maar haar ouders hebben dat niet door. Zij vinden het belangrijk om televisie te kijken en geld uit te geven. Eigenlijk hebben haar ouders helemaal geen aandacht voor haar.

Toen ze drie was had Matilda zichzelf leren lezen door rondslingerende kranten en tijdschriften te bestuderen.
Met vier jaar las ze zo snel en goed dat ze begon te hunkeren naar boeken. Het enige boek in dat hele intellectuele huishouden was een boek van haar moeder dat Koken voor beginners heette. Toen ze dit van begin tot eind had gelezen en alle recepten uit haar hoofd kende, besloot ze dat ze graag iets interessanters wilde.
‘Pappa,’ zei ze, ‘zou u misschien een boek voor me kunnen kopen?’
‘Een boek?’ vroeg hij. ‘Wat moet je nou in vredesnaam met een boek?’
‘Lezen, pappa.’
‘Wat is er mis met de televisie, verdorie? We hebben een prachtige grootbeeld-tv en jij moet zo nodig een boek! Je bent een verwend nest, kind.’ (blz. 11)

Als Matilda vijf jaar is mag ze eindelijk naar school. Ze komt in een klas bij een hele lieve juf, juffrouw Engel. Die heeft al snel door dat Matilda veel slimmer is dan de rest van haar klas. In de pauze gaat ze naar het hoofd van de school, juffrouw Bulstronk, om te vragen of Matilda naar een hogere klas mag. Anders wordt het op school veel te saai voor Matilda. Juffrouw Bulstronk wil niet naar juffrouw Engel luisteren. Ze heeft van de vader van Matilda gehoord dat Matilda een vervelend en verwend meisje is. Ze vindt dat Matilda juist extra in de gaten gehouden moet worden omdat ze anders kattenkwaad gaat uithalen.

Juffrouw Bulstronk houdt niet van kinderen. Eigenlijk heeft ze zelfs een hekel aan kinderen. Als ze in een heel slecht humeur is is iedereen doodsbang, want je weet nooit wat juffrouw Bulstronk gaat doen…

‘Wat jouw mammie vindt kan me geen bal schelen!’ krijste de Bulstronk en met die woorden boog ze zich plotseling voorover, greep Amanda’s vlechten beet met haar rechtervuist en tilde het meisje zo van de grond. Meteen begon ze haar rond en rond haar hoofd te draaien, al sneller en sneller. Amanda gilde als een speenvarken en de Bulstronk brulde: ‘Ik zal je leren met die vlechten van jou, jij kleine rat!’
‘De ware olympische geest,’ mompelde Hortensia. ‘Ze is nu aan het versnellen, net als ze met de kogel doet. Tien tegen één dat ze haar weg gaat slingeren.
De Bulstronk leunde nu naar achteren tegen het gewicht van het rondwervelende meisje in en draaide vakkundig rond en rond op haar tenen. Algauw had Amanda zoveel vaart dat ze helemaal wazig werd. Plotseling liet de Bulstronk met een machtig gegrom de vlechten los en suisde Amanda als een raket over het hek van de speelplaats hoog de lucht in. (blz. 99)

Waarom doet niemand iets aan de vervelende juffrouw Bulstronk? Is Matilda echt zo’n vervelend meisje als juffrouw Bulstronk denkt? Hoe gaat het met Matilda op school?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, ik heb het boek al vaker gelezen en ook de film meerdere keren gezien
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, grappig, verrassend, vrolijk, zielig
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij omdat ik Mathilde heet 🙂
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
De illustraties laten zien hoe de verschillende personages uit het verhaal er uit zien. Daardoor komt het verhaal meer tot leven

dahl - matilda-1

Wat vind je leuk aan het boek?
Matilda houdt net als ik veel van lezen
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Weet ik niet
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Matilda en dan gaan we samen lezen 🙂
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
jak, te enen male, stuurs, loeder
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan kinderen vanaf 8 jaar