Scott Westerfeld – Uglies (1e recensie)

Just before their sixteenth birthdays, when they will be transformed into beauties whose only job is to have a great time, Tally's best friend runs away and Tally must find her and turn her in, or never become pretty at all

Boekinformatie
Schrijver: Scott Westerfeld
Titel: Uglies
Serie: Uglies #1
Uitgeverij: Simon Pulse (VS)
Jaartal: 2005
Bladzijden: 406
ISBN: 9781442419810
Genre: science fiction
Leeftijd: 15+
- luister het boek via storytel
xx
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

The early summer sky was the color of cat vomit.
Of course, Tally thought, you’d have to feed your cat only salmon-flavored cat food for a while, to get the pinks right. The scudding clouds did look a bit fishy, rippled into scales by a high-altitude wind. As the light faded, deep blue gasps of night peered through like an upside-down ocean, bottomless and cold.
Any other summer, a sunset like this would have been beautiful. But nothing had been beautiful since Peris turned pretty. Losing your best friend sucks, even if it’s only for three months and two days. (blz. 3)

Tally is 15 jaar en mist haar beste vriend Peris. Hij is pas 16 geworden en heeft zijn operatie gehad om mooi te worden. Hij is nu een ‘pretty’. Daarom woont hij nu aan de andere kant van de rivier. En daar mogen ‘uglies’, kinderen die hun operatie nog niet hebben gehad, niet komen. Tally mist hem zo erg dat ze besluit om stiekem naar New Pretty Town te gaan om hem te zoeken.

Someone stepped quietly into the elevator, looking back at the search party in bemusement. When he saw her, he jumped. “Goodness, you scared me!” He blinked his long lashes, regarding her faced mask, then looked down at his own tailcoat. “Oh, dear. Wasn’t this party white tie?”
Tally’s breath caught, her mouth went dry. “Peris?” she whispered.
He looked at her closely. “Do I….”
She started to reach out, but remembered to press back flat against the wall. Her muscles were screaming from standing on tiptoe. “It’s me, Peris.”
“Here, piggy, piggy!”
He turned toward the voice down the hall, raised his eyebrows, then looked back at her. “Close door. Hold,” he said quickly.
The door slid shut, and Tally stumbled forward. She pulled off her mask to see him better. It was Peris: his voice, his brown eyes, the way his forehead crinkled when he was confused.
But he was so pretty now. (blz. 15)

Peris was niet heel erg blij om Tally te zien. En om niet ontdekt te worden kon ze niet lang blijven. Op de terugweg naar de andere kant van de rivier ontmoet ze Shay. Ook zij is stiekem in Prettytown en mist haar vrienden. Ze worden vrienden en brengen veel tijd met elkaar door. Shay leert Tally hoe ze moet hoverboarden (een zwevend skateboard). Ze gaan ‘s avonds stiekem de stad uit om op onderzoek uit te gaan. Op een dag is Shay verdwenen. Ze is weggelopen, de woestijn in, omdat ze geen Pretty wil worden. Ze heeft Tally wel eens verteld over een verzetsgroep die in de woestijn woont en waar mensen bij horen die tegen de operatie tot Pretty zijn. Tally mist haar vreselijk en voelt zich erg alleen. Eindelijk komt de dag van Tally’s operatie. Maar ze wordt niet naar het ziekenhuis gebracht, maar naar het hoofdkantoor van Specials. Hier wordt ze gemanipuleerd om als spion naar de verzetsgroep te gaan.

Tally blinked away the afterimage of the flash, trying to force her exhausted brain to think. She realized now that this had never been simply a matter of answering questions. They had always wanted her as a spy, an infiltrator. She wondered just how long this had been planned. How many times had Special Circumstances tried to get an ugly to work for them before? “I can’t do this.”
“You can, Tally. You must. Think of it as an adventure.”
“Please. I’ve never even spent the whole night outside the city. Not alone.”
Dr. Cable ignored the sob that had cut through Tally’s words. “If you don’t agree right now, I’ll find someone else. And you’ll be ugly forever.” (blz. 130)

Shay heeft een cryptische omschrijving naar de Smokies (de verzetsgroep) voor Tally achtergelaten. Zal het Tally lukken om bij de Smokies te komen? Kan ze Shay overhalen om zich toch te laten opereren? En wordt Tally ook een Pretty?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik heb het boek niet zelf uitgekozen, dit boek is onderdeel van de trilogie die is uitgekozen voor de Bored to death YA book club voor september
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, interessant, romantisch, spannend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Ik vind het interessant dat iedereen op zijn/haar 16e verjaardag een operatie krijgt waarbij ze mooi gemaakt worden
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Tally wel ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het eerste boek uit een serie van 4 boeken. De boeken zijn niet in het Nederlands vertaald
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan jongeren vanaf een jaar of 14

.

Geef een antwoord