boekomslag Arend van Dam - Het verhaal vertelt...

Mariken van Nimwegen, Tijl Uilenspiegel, Koning Gilgamesj, Moby Dick… wie kent hun namen niet? Maar hoe gingen de verhalen ook alweer? En is het niet hoog tijd dat ook jonge kinderen kennis maken met deze hoofdfiguren uit onze vertelcultuur? Deze onnavolgbare (voorlees)bundel voor kinderen vanaf 7 jaar is geen toevallige verzameling mooie verhalen. Centraal staat de kunst van het vertellen. Dit betekent een rijkdom aan verhalen, maar ook boeiende achtergrondinformatie bij de verschillende genres. Vijftig verhalen met mythische proporties: sprookjes, fabels, sagen, mythen, legenden en verhalen van de zee, behorend tot onze culturele identiteit. Herverteld zoals alleen Arend van Dam dat kan. Tijdloos, herkenbaar en toch verrassend.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Zolang er mensen zijn, zijn er verhalen. De vroegste verhalen hadden een noodzaak: ze waren bedoeld om de wereld te verklaren. Begon het te bliksemen? Dan kon er de donder op zeggen dat er iemand met een verhaal op de proppen kwam over een god die met zijn paard over de wolken reed…
Maar verhalen kunnen zoveel meer. Ze kunnen opvoedkundige boodschappen bevatten. Ze kunnen vermaak of troost bieden. Ze kunnen de vorm aannemen van een gedicht, een opera of een boek. En binnen al die vormen zijn er verschillende epische genres: het sprookje, de fabel, de mythe, de sage en de legende. (blz. 5)

In dit boek zijn 50 verhalen verzameld waarvan Arend van Dam, de schrijver, vindt dat iedereen ze moet kennen. Het zijn heel verschillende verhalen, zoals sprookjes, godsdienstige verhalen, dierenverhalen. Het eerste verhaal gaat over Aesopus.

Aesopus was de zoon van een Griekse slaaf. Toen hij oud genoeg was, moest hij zelf ook werken voor bijna niets. Alles wat hij kreeg was een stuk brood en een kruik water. Dat harde werken was voor Aesopus eigenlijk onmogelijk, want de benen van de jonge Griek waren krom, waardoor hij mank liep, en op zijn rug had hij een bochel, waardoor hij krom liep. En dan was er nog iets wat het leven van Aesopus er niet makkelijker op maakte: hij stotterde. Toch weerhield hem dat er niet van om verhalen te vertellen. Verhalen over ijdele, luie, hooghartige, wrede en gemene dieren. Zolang het Aesopus lukte om spannende verhalen te vertellen, hoefde hij van zijn baas Iadmon niet te werken. En zolang de verhalen over dieren gingen en iet over mensen, had niemand in de gaten dat Aesopus eigenlijk zijn ijdele, luie, hooghartige, wrede en gemene eigenaar voor de gek hield. (blz. 9)


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, grappig, interessant, spannend, verrassend, vrolijk
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
De illustraties laten een stukje uit het verhaal zien.

illustratie uit Arend van Dam - het verhaal vertelt...
illustratie uit Arend van Dam - het verhaal vertelt...

Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een boek met 50 verhalen om voor te lezen. Het zijn bijna allemaal heel oude verhalen.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
weet ik niet
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ja, ik wil het monster van Loch Ness wel een keer zien. Dat vind ik een geheimzinnig verhaal
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is een leuk boek om elke avond een verhaaltje uit voor te lezen. Het zijn heel verschillende verhalen, zoals ridderverhalen, sprookjes, verhalen over helden, verhalen uit de Griekse oudheid. Het is ook een leuk boek om op school in de klas te hebben liggen zodat kinderen er af en toe een verhaal uit kunnen lezen
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Weet ik niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
De verhalen zijn goed voor te lezen aan kinderen vanaf 6 jaar en zelf te lezen vanaf 8 jaar.

Geef een antwoord