logo kbw 2015 (facebook)Raar, maar waar! De Kinderboekenweek is weer in volle gang. Een drukke tijd voor kinderboekenschrijvers, die in deze tien dagen door het hele land reizen om basisscholen, bibliotheken en boekhandels te bezoeken. Esther Walraven is één van hen. Met haar nieuwste boek Waarom achtbanen te gek zijn! bezoekt ze maar liefst zeventien scholen, vijf bibliotheken en zes boekhandels. Samen met de kinderen speelt zij een uitdagende quiz waarin de kinderen meer leren over hersenen, zintuigen, vriendschap en evolutie. Speciaal voor Ikvindlezenleuk schrijft zij over haar ervaringen tijdens de Kinderboekenweek.

 

Mijn Kinderboekenweek begon eigenlijk al een week eerder. Op woensdag 30 september en donderdag 1 oktober had ik mijn eerste schoolbezoeken. Een beetje spannend nog, want hoe zouden de kinderen mijn wetenschapsquiz vinden? Natuurlijk had ik die van tevoren al een keer uitgeprobeerd in een paar klassen en gelukkig waren de eerste reacties positief. De kinderen vonden de quiz erg leuk en waren echt nieuwsgierig naar alle weetjes uit mijn boek Waarom achtbanen te gek zijn!. Het boek staat namelijk boordevol weetjes over je hersenen en gedrag, zoals: waarom geven achtbanen zulke lekkere kriebels in je buik? Waarom is het zo moeilijk om snoep en chips te laten staan? En waarom word je vrolijk van muziek? Echt iets voor nieuwsgierige kinderen die meer willen weten over hersenen en gedrag. En dat merk ik ook tijdens de Kinderboekenweek. De kinderen doen allemaal zeer enthousiast mee met de quiz bij het boek en stellen mij allerlei vragen. Kinderen zijn eigenlijk, net als wetenschappers, allemaal onderzoekers, nieuwsgierig naar de wereld om hen heen.

Dat zag je ook bij het Kinderboekenbal op 6 oktober, waar kinderen allerlei proefjes konden doen en meer te weten konden komen over natuur, wetenschap en techniek. Het was voor mij de eerste keer dat ik op het Kinderboekenbal aanwezig was en het was fantastisch. Ik vond het heel bijzonder om bij de uitreiking van de Gouden Griffel aanwezig te zijn, en om André Kuipers te horen vertellen over zijn ervaringen in de ruimte.

Een ander hoogtepunt van de Kinderboekenweek was het Kinderboekenweekfeest in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam. Duizenden kinderen deden mee met de proefjes, workshops en spelletjes, keken naar een van de theateracts of lieten hun boeken signeren door allemaal bekende kinderboekenschrijvers en illustratoren. Samen met Vivian den Hollander, Mirjam Mous, Arend van Dam, Mark Janssen, Alex de Wolf en Nicole de Cock mocht ik verschillende activiteiten verzorgen. Ook tijdens dit feest speelde ik de grote Waarom achtbanen te gek zijn!-quiz, waarbij de kinderen een gesigneerd exemplaar van mijn boek konden winnen. Het was een enorm succes!

Mijn Kinderboekenweek gaat nog een tijdje door en ik verheug me op de schoolbezoeken die nog gaan komen. Met hopelijk nog veel geïnteresseerde wetenschappers in de dop.

 

Over Esther Walraven
Esther Walraven is naast kinderboekenschrijfster ook gezondheidswetenschapper en universitair docente gezondheidspsychologie. Haar nieuwste boek, Waarom achtbanen te gek zijn! (Van Goor, 2015), staat boordevol weetjes over hersenen en gedrag. Perfect passend bij het thema van de Kinderboekenweek 2015: ‘Raar, maar waar’. Eerder schreef zij, samen met Li Lefébure, Het magische wereldfeestenboek (Clavis, 2014), een avonturenverhaal waarin twee jongens kennismaken met bekende en minder bekende wereldfeesten.