boekomslag Janny van der Molen - Geniaal!

Draait de zon om de aarde, of is het juist andersom? Wat is DNA eigenlijk? En hoe kwam Darwin op zijn beroemde evolutietheorie? Ontdek hoe Louis Pasteur het leven van een 9-jarige jongen redt die hondsdolheid heeft – met een nieuw vaccin dat nog nooit op een mens is uitgetest… Ervaar de wanhoop van Galileo Galilei wanneer de kerk zijn boek verbiedt en hij niet mag zeggen wat hij over het heelal heeft ontdekt. En laat je inspireren door Marie Curie, die alles opzijzet en naar het oorlogsfront gaat om gewonde soldaten te helpen met röntgenapparatuur. Janny van der Molen verpakt de ontdekkingen van een aantal belangrijke wetenschappers in mooie en spannende verhalen. Zo komen hun uitvindingen en ontdekkingen echt tot leven! Met: Galileo Galilei, Leonardo Da Vinci, Charles Darwin, Ada Lovelace, Louis Pasteur, Marie Curie, Alan Turing, Rosalind Franklin, Albert Einstein en Stephen Hawking.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Wat is het verschil tussen slim, heel slim en geniaal? Die vraag is best moeilijk te beantwoorden. Van de mensen in dit boek zeggen we dat ze geniaal zijn. Wat hebben zij gedaan om die eretitel te krijgen? Wat maakt dat zij meer zijn dan ‘gewoon’ slim.
Misschien heeft dat ‘meer’ wel alles te maken met het talent om door te kunnen gaan met denken waar anderen gestopt zijn. Wat je ziet en hoort en wat anderen je leren niet klakkeloos aannemen, maar het juist nog eens van een andere kant bekijken. En de gedachte die je te binnen valt serieus nemen, ook al lijkt die op het eerste oog nog zo ‘gek’ of onuitvoerbaar. (blz. 7)

In dit boek leer je meer over tien geniale mensen, namelijk Leonardo da Vinci, Ada Lovelace, Louis Pasteur, Albert Einstein en Stephen Hawking, Marie Curie, Alan Turing, Charles Darwin, Rosalind Franklin, Galileo Galilei. Bij elk hoofdstuk is er eerst een inleiding over de persoon zodat je weet wat hij of zij voor belangrijks heeft gedaan of ontdekt. Daarna is er een verhaal dat soms in het verleden speelt en soms in het heden. Hieronder staat een stukje uit het verhaal over Marie Curie. Zij heeft onderzoek gedaan naar stoffen die straling afgeven. Deze straling noemde zij radioactiviteit.

Ze schudt haar hoofd. ‘Ik woon en werk in Parijs.’
‘Wat voor werk doet u, als ik vragen mag?’
‘Ik ben onderzoeker.’
De soldaat kijkt haar vragend aan.
‘Ik doe onderzoek naar tot nu toe onbekende stoffen en straling.’
De soldaar veert plotseling op. ‘Ik heb laatst gehoord dat er een soort machine bestaat die met stralen dwars door de huid heen kan kijken en zo precies kan zien waar bijvoorbeeld een kogel zit.’
‘Ja, hoor,’ moppert zijn buurman. ‘Laten we het vooral gezellig over kogels hebben.’
‘Maar dat is toch gewéldig,’ gaat de ander onverstoorbaar verder.
Marie knikt. ‘Je bedoelt röntgenstralen. Dat is een ontdekking van de Duitse wetenschapper Wilhelm Röntgen.’
‘Ja, die!’ zegt de soldaat enthousiast. ‘Maar dat onderzoek van u zal over iets anders gaan.’
‘Hoezo?’
‘Die röntgenstralen dat is toch wel iets heel moeilijks en u bent…’
‘Een vrouw?’ lacht Marie.
‘Nou ja, ik bedoel…’ hakkelt de soldaat. Hij bloost.
Ze kijkt hem lachend aan. ‘Geeft niet, hoor. Ik doe geen onderzoek naar röntgenstralen. Ik concentreer me vooral op een nieuwe stof die we hebben ontdekt: radium. Die stof straalt ook, maar weer anders dan de röntgenstralen. Wij noemen deze straling “radioactiviteit” en proberen te ontdekken wat die precies doet en waar we hem voor kunnen gebruiken.’
De soldaat kan een geeuw niet onderdrukken, maar een soldaat twee stoelen verder heeft zijn mond inmiddels openhangen van verbazing. (blz. 132)

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, interessant, realistisch, informatief
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
De illustraties laten zien hoe de personen uit de verschillende verhalen er uit zien. Ook zijn er kleine tekeningen die voorwerpen laten zien uit de verhalen. Ze passen goed bij de tekst.

illustratie uit Janny van der Molen - Geniaal
Marie Curie
illustratie uit Janny van der Molen - Geniaal
illustratie uit verhaal over Marie Curie

Wat vind je leuk aan het boek?
Het is zowel een informatief boek als een leesboek. Er zijn 9 verhalen in het boek. In elk verhaal staat een geniaal persoon uit de geschiedenis centraal. Eerst lees je informatie over deze persoon. Daarna is er een verhaal dat zich soms in onze tijd afspeelt en soms in het verleden. Hierdoor gaat iemand zoals Marie Curie leven
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Het is geen boek dat je achter elkaar uit leest. Het is meer een boek voor af en toe een hoofdstuk
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Marie Curie ontmoeten, want dat vind ik één van de meest fascinerende personen uit dit boek
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is een leuk boek voor kinderen die meer willen weten over geschiedenis en mensen, voor kinderen die niet alleen een verhaal willen lezen maar ook iets willen leren. Het zou een goed boek zijn voor op school.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Weet ik niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan kinderen vanaf 10 jaar