Aan het begin der nieuwe tijden, na de grote ramp, wordt de jongen Wolf door zijn hongerige volk uitverkoren. Met zijn vliegtuig Zwerver trekt hij de wijde wereld in, op zoek naar voedsel. Al gauw merkt Wolf dat zijn volk niet het enige is dat hard om hulp schreeuwt op de lelijk verminkte aarde. Er is een nieuwe maar keiharde wereld ontstaan, waar de overlevende mensheid constant in gevecht is met de nietsontziende Moeder Natuur en de vaak meedogenloze medemens. In de wereld van Wolf bestaat slechts één manier om de donkere tijden door te komen, maar hiervoor zal de gevoelige dromer menige strijd moeten leveren. Uiteindelijk heeft dit nieuwetijdskind de sleutel tot succes in eigen handen, maar lukt het hem ook die te hanteren?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Oostwaarts lonkte het avontuur…
Dokter Winter stak zijn hoofd tussen de kier van de houten deur. ‘Wolf, kom je?’
‘Ja ja, ik kom!’ mompelde Wolf. Hij hing met zijn krullenbol door het openstaande venster en tuurde naar de grafietgrijze hemel. Het hield hem in de ban.
‘We hebben beslist!’ zei Winter.
Wolf draaide zich om. ‘Echt?’
De grijsaard grijnsde. ‘Ja, komt dan!’ riep hij terwijl hij in de gang verdween.
Maar, gonsde er door Wolfs hoofd, wat was er dan beslist. ‘Verdorie!’ Hij viste zijn bruine stappers onder het houten bed vandaan. ‘Hé, wacht! Wacht op mij!’ Haastig knoopte hij zijn versleten veters dicht. De adrenaline stroomde door zijn bloedbaan terwijl hij Winter achterna holde door het dokterskabinet.
Wolf sloop de donkere woonkamer binnen. Daar zaten ze, de vier leden van de dorpsraad, naast het houtvuur. De vlammen verlichtten de logge tafel in het midden van de kamer. (blz. 5)

Wolf wordt uitgekozen om op reis te gaan. Zijn dorp heeft als gevolg van een natuurramp geen licht meer. De zon komt nooit door de wolken heen. Hierdoor raakt de voedselvoorraad op. Wolf gaat met een vliegtuigje, Zwerver, op reis.

Linde volgde zijn blik en glimlachte zachtjes. ‘Je kijkt al uit naar je nieuwe avontuur, hé?’
Wolf knikte alleen maar. Zijn ogen weken niet van de grafietgrijze lucht af. Zwerver was als een tweede thuis voor hem. Hij miste hem zorg erg dat hij het nauwelijks kon verwoorden. Hij beet nerveus op zijn lip. Zijn ledematen trilden. Zijn maag keerde om en om. Er was maar één manier om de onrust in zijn lijf te snoeren. Hij moest omhoog. Alleen daar vond hij échte rust.
‘Geduld, Wolf,’ fluisterde Linde en ze vlijde haar arm rond zijn schouder. ‘Vanavond is het zover.’
Vanavond vertrek ik en kom ik tevens thuis, dacht Wolf. Hij dankte haar met een hoofdknik voor de zalvende woorden en liep het veld vol mannen af. Winters verwachtte hem met het avondmaal. Hij zette zijn eerste stap al op het grote pad. En nu, vlug naar huis. (blz. 122)

Wat zal Wolf allemaal tegenkomen op zijn reizen? Zal hij zijn volk kunnen helpen om te overleven?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, spannend, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een leuk avonturenverhaal waarin Wolf met een vliegtuigje op zoek gaat naar manieren om zijn volk te redden. Hij ontmoet veel nieuwe mensen. Het verhaal doet me wel wat denken aan “Koning van Katoren” van Jan Terlouw…
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind het niet leuk dat er ontzettend veel bijvoeglijke naamwoorden in het boek staan. Dit begon mij al snel te irriteren en heeft er voor gezorgd dat mijn waardering lager uitviel. Elke keer als ik weer verder ging lezen moest ik hier weer aan wennen. Het verhaal heeft al deze bijvoeglijke naamwoorden volgens mij niet nodig.
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Wolf en zijn vliegtuig Zwerver ontmoeten. Ik vind het ontzettend dapper dat hij zomaar in zijn eentje op reis gaat
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
stoppers, ontgoocheld, elders, zwierde. Ik vind het grappig om te merken dat in het Vlaams woorden worden gebruikt die wij in Nederland ouderwets vinden. Het heeft mij niet gestoord tijdens het lezen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan kinderen vanaf 10 jaar die houden van avonturenverhalen