Darsie kan alles. Hij kan voetballen en vioolspelen, pannenkoeken bakken, heel hard achteruit rennen en op zijn handen lopen. Hij spreekt zeven talen (waaronder Russisch en Japans) en hij kent alle hoofdsteden van de wereld uit zijn hoofd. Eén ding kan hij niet, en dat is vrienden maken. Andere kinderen zijn jaloers op hem of vinden hem stom. Zelfs zijn ouders ergeren zich aan hem. Ze sturen hem daarom naar Kinderasiel De Gouden Bergen in Zwitserland. Daar ontmoet Darsie Bibi en Kees. Bibi woont al jaren in het kinderasiel en kijkt altijd boos. Kees kan niks. Maar er is één ding dat hij wel goed kan…

knop meer info over boek

Over het verhaal

Dit is Darsie van Dijk. Darsie kan alles. Hij kan voetballen en vioolspelen, pannenkoeken bakken, heel hard achteruit rennen en op zijn handen lopen. Hij spreekt zeven talen (waaronder Russisch en Japans) en hij kent alle hoofdsteden van alle landen op de wereld. En er is geen dier waar hij de Latijnse naam niet van kent. Hij laat ook graag zien wat hij allemaal kan. Zo kan hij een iglo bouwen die er net zo uitziet als het Paleis op de Dam. Hij kan skiën op één been en hij kan 125 kilo spaghetti met gehaktsaus klaarmaken zonder dat de slierten aan elkaar plakken.
In zijn kamer staat een kast met daarin veertien zilveren bekers. Aan de muur hangen alle oorkondes die hij heeft gewonnen en alle medailles omdat hij ooit ergens de beste in was. Er is eigenlijk niets wat hij niet kan. Hoewel? Hij kan geen vrienden maken. Andere kinderen zijn jaloers op hem of vinden hem gewoon stom. Zelfs zijn ouders ergeren zich groen en geel aan hem. (blz. 8)

Darsie is een heel slim kind, hij weet heel veel dingen. Zijn ouders vinden dat niet interessant. Het enige waar zij interesse in hebben is hun winkel waarin ze keukens verkopen. Op een dag ziet zijn moeder een advertentie voor kinderasiel De Gouden Bergen.

Kinderasiel De Gouden Bergen is het enige kinderasiel ter wereld. Het bestaat al meer dan honderd jaar. Vroeger stuurden koningen en koninginnen en heel rijke mensen hun kinderen ernaartoe. Als je pech had, zat je er tot je achttien was. Sommige ouders haalden hun kinderen na een paar jaar weer uit het asiel.
Net als bij een hondenasiel is er iemand die de kinderen elke dag uitlaat. Dan mogen ze rennen in de sneeuw. Het ligt vlak bij een van de beroemdste bergen van Zwitseralnd, de Matterhorn. Je kunt er alleen maar komen met de kabelbaan. Wanneer je boven bent, heb je het mooiste uitzicht van de wereld. Zo ver als je kunt kijken, zie je bergen en sneeuw. (blz. 14)

Darsie wordt hier naar toe gestuurd. Hij wordt door zijn vader met de auto naar Zwitserland gebracht. Darsie heeft er zin in. Hij heeft gelezen dat er heel veel computers en boeken zijn. Dat betekent dat hij alles kan opzoeken wat hij wil weten…

In het kinderasiel ontmoet hij Bibi. Bibi woont hier al een paar jaar. Ze wordt aangewezen als zijn gids voor de eerste dagen. Ze waarschuwt hem dat het helemaal niet zo leuk is in De Gouden Bergen. Bibi maakt plannen om te ontsnappen. Is het zo leuk in De Gouden Bergen als Darsie denkt? Zal hij voor het eerst van zijn leven vrienden maken? Wanneer ziet hij zijn ouders weer?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, verrassend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
De illustraties laten zien hoe Darsie er bijvoorbeeld uit ziet. Ze passen goed bij de tekst.

illustratie uit Manon Sikkel - Slimpie Dimpie wonderkind
illustratie uit Manon sikkel - Slimpie Dimpie wonderkind

Wat vind je leuk aan het boek?
Het verhaal lijkt een beetje op “Matilda” van Roald Dahl. Het is een zielig en ook grappig verhaal over Darsie. Hij verveelt zich dood op school, zijn ouders negeren hem. Hij wordt naar een kinderasiel in Zwitserland gestuurd.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Weet ik niet
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Darsie ontmoeten en de bibliotheek in het kinderasiel zien. Dan kunnen we samen lezen en chocomelk drinken
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
In het boek staan een paar familiestambomen, van Darsie, Bibi en Kees. Daar staan een paar schrijvers in verstopt. Ik hoop dat er een vervolg komt op dit boek
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan kinderen vanaf 8 jaar