logo kbw 2015 (facebook)Van 7 t/m 18 oktober was de Kinderboekenweek. Een week, eigenlijk twaalf dagen, waarin kinderboeken centraal staan. Op veel plaatsen, zoals in bibliotheken en boekwinkels, waren er leuke activiteiten. Het thema van dit jaar was ‘Raar maar waar’. Benieuwd welke leuke activiteiten ik bezocht heb?

Op woensdag 7 oktober was Jan Paul Schutten ‘s middags in boekhandel Donner (Rotterdam). Hij vertelde over zijn boeken en liet het publiek zien hoe het lichaam er van binnen uit ziet. Hij vertelde bijvoorbeeld dat iemand van de Nederlandse geheime dienst hem had verteld dat 007 (de spionnennaam van James Bond) eigenlijk een domme naam is. Als je een berichtje stuurt met daarin ‘007 is geland’, weet iedereen onmiddellijk dat het om een spion gaat. Maar als je een berichtje stuurt met daarin ‘Mathilde is geland’, valt dat berichtje niet echt op. Dan lijk ik een gewone toerist in plaats van een spion…

jan paul schutten collage

Op woensdag 14 oktober was Natascha Stenvert bij Donner om een poppenkastvoorstelling van Kolletje te geven. Er was veel publiek, waaronder een paar groepen van een kinderdagopvang. Het was zo lawaaiig, èn ik zat naast een hard huilend kind, dat ik al vrij snel weer ben weggegaan. Maar ik denk dat de kinderen een leuke voorstelling hebben gezien.

Natascha Stenvert collage

Op zaterdag 17 oktober was Esther Walraven bij Donner. Zij vertelde over haar boek ‘Waarom achtbanen te gek zijn!’. Als eerste liet ze een filmpje zien waarbij het leek alsof we in “Baron 1898” in De Efteling zaten. Gelukkig is zo’n filmpje een stuk minder eng dan de achtbaan zelf… Esther legde uit hoe je hersenen werken en waarom sommige mensen zo’n achtbaan heel gaaf vinden en andere mensen niet. En toen was er een quiz. Iedereen kreeg een kaart met aan de ene kant een groene duim omhoog en aan de andere kant een rode duim naar beneden. Esther zei dan iets en wij, de mensen in het publiek, mochten aangeven of wij dachten dat het waar was of niet. Deze quiz was erg leuk en iedereen deed enthousiast mee!

Esther Walraven collage

 

Welke leuke activiteiten heb jij bezocht in de Kinderboekenweek?