Op dinsdagavond 6 oktober werd de Kinderboekenweek feestelijk geopend met het Kinderboekenbal. Het thema van de Kinderboekenweek dit jaar is ‘Raar maar waar’ en iedereen werd gevraagd om je kleding op dit thema aan te passen. Er liepen deze avond heel veel mensen rond als professor, in een net jasje met stropdas, of als wetenschapper, in een witte jas.

Het Kinderboekenbal was dit jaar in Rotterdam. Voor mij heel fijn, want daardoor hoefde ik maar een half uurtje te reizen 🙂

kinderboekenbal-1
toegangskaartje

Om 7 uur begon het programma. De schouwburgzaal ging tien minuten eerdere open en iedereen ging op zoek naar zijn plekje.

kinderboekenbal-2
iedereen op zoek naar zijn plaats

Een dansgroep opende de avond met een dans waarbij boeken gebruikt werden.

kinderboekenbal-3
de dansgroep

Daarna zong het koor van Kinderen voor Kinderen het lied van de Kinderboekenweek, ‘Raar maar waar’.

kinderboekenbal-4
Kinderen voor Kinderen

Het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar is geschreven door Simon van der Geest. Hij las een stukje voor uit de app die bij het boek Per ongelukt! hoort. Het was een spannend stukje en ik ben heel erg benieuwd naar de rest van dit verhaal.

kinderboekenbal-5
Simon van der Geest leest voor

André Kuipers, de astronaut, kwam vertellen over hoe het is om in de ruimte te zijn. Hij had veel foto’s meegenomen en wist allemaal leuke dingen te vertellen. Zoals dat je geen zadel nodig hebt op de hometrainer (een fiets om in conditie te blijven). Je klikt je voeten vast en je kunt fietsen. Ook is er geen boven of onder in de ruimte. Je kunt dus zelfs aan het plafond slapen…

kinderboekenbal-6
André Kuipers vertelt

Voor de Kinderboekenweek is ook een speciaal prentenboek gemaakt door Mies van Hout. Zij gaf het eerste exemplaar aan twee meisjes. Een paar van de illustraties werden op het grote scherm vertoond.

kinderboekenbal-7
Mies van Hout krijgt haar prentenboek

En toen was het tijd voor het belangrijkste deel van de avond: de uitreiking van de Gouden Griffel. De kanshebbers waren Annet Huizing, Stine Jensen, Sjoerd Kuyper, Daan Remmerts de Vries, Sylvia Vanden Heede, Dirk Weber en Bette Westera. Lees hier met welke boeken zij genomineerd zijn.

 

En de winnaar is…. Bette Westera!

Bette Westera – Doodgewoon
Gottmer 2014 (1e druk), 112 bladzijden, illustraties van Sylvia Weve, 8+ | Woutertje Pieterseprijs 2015
In dit prachtige voorleesboek van het succesvolle duo Bette Westera en Sylvia Weve staat één thema centraal: de dood. Samen tackelen zij dit onderwerp, dat niet alleen voor kinderen lastig en ongrijpbaar is. Met haar herkenbare taalgebruik en subtiele luchtigheid weet Westera in haar gedichten een geheel nieuwe dimensie aan de verschillende facetten van de dood te geven. Hoe erg je iemand kunt missen die er niet meer is, waarom ook jonge mensen sterven, en waar iemand naartoe gaat als hij dood is – het komt allemaal aan de orde. Maar bovenal tonen Westera’s gedichten, in samenspraak met de bijzondere illustraties van Weve, dat doodgaan bij het leven hoort en daarom eigenlijk doodgewoon is.

kinderboekenbal-8
Bette Westera en Sylvia Weve (de illustrator van dit boek) met de Gouden Griffel en André Kuipers

 

Het officiële programma was hiermee afgelopen. Er was tijd voor champagne voor de volwassenen en gekleurde bubbeldrankjes voor de kinderen.

kinderboekenbal-10
Bette Westera (met Gouden Griffel) en Silvia Weve
kinderboekenbal-9
Gouden griffel

Kinderen konden nu allemaal proefjes doen, fossielen bekijken en bijvoorbeeld 3D-geprinte ijsjes eten. Er waren veel schrijvers waar je een handtekening van kon krijgen.

kinderboekenbal-11
proefjes doen
kinderboekenbal-12
signerende schrijvers
kinderboekenbal-14
nog meer signerende schrijvers
kinderboekenbal-15
een zwevende man

Ik vond het een heel gezellige avond. Hopelijk mag ik er volgend jaar weer bij zijn!

Was jij ook bij het Kinderboekenbal en wil je er iets over vertellen? Dat kan onder dit bericht of door mij een mailtje te sturen.

 

logo van de Kinderboekenweek komt van de website van de kinderboekenweek, de foto’s heb ik zelf gemaakt, behalve de laatste foto. Deze is gemaakt door Janneke Siebelink

 

Geef een antwoord