icoontje voor sprookjesmaandHet is ’s avonds alweer vroeg donker en het wordt steeds kouder buiten. Heerlijk leesweer dus. Voor mijn gevoel horen winter en sprookjes bij elkaar en daarom wordt december, net als vorig jaar, ‘sprookjesmaand’.

Vorig jaar heb ik in december sprookjes gelezen en dat vond ik erg leuk om te doen. Daarom ga ik dat dit jaar weer doen. Maar dit keer lees ik niet alleen sprookjes, maar ook boeken die volgens de bibliotheek bij het genre ‘sprookjes’ horen.

Ik heb al een grote stapel boeken klaarliggen. Ik heb geen idee hoeveel ik ervan ga lezen, maar ik doe mijn best.

Uit mijn eigen boekenkast

Gouden boekje Hans & Grietje
Rubinstein 2014, 26 bladzijden, illustraties van Job van Gelder, 6+
Hans en Grietje woonden met hun vader en stiefmoeder aan de rand van het bos. Omdat ze zo arm waren dat ze geen eten meer konden kopen, besloot vader de kinderen in het bos achter te laten. Hans en Grietje liepen urenlang te dwalen. Net toen ze de moed wilden opgeven zagen ze door de bomen een kleurrijk huisje, gebouwd van snoep.

Nieuwe sprookjes van de Lage Landen
De bezige bij 1974, 176 bladzijden, bewerkt door Eelke de Jong en Hans Sleutelaar, illustraties van Peter Vos, 10+
Boek met 39 sprookjes uit Nederland en Vlaanderen.

Roald Dahl – De heksen
De Fontein 1984, 194 bladzijden, illustraties van Quentin Blake, vertaald door Huberte Vriesendorp, 10+
‘Dit is geen sprookje. Het gaat hier om echte heksen.’ Zo begint Roald Dahl zijn verhaal. Je zult in dit boek niet lezen over rare zwarte puntmutsen en bezemstelen. Echte heksen hebben gewone kleren aan en zien er net zo uit als gewone vrouwen. Ze wonen in gewone huizen en hebben gewone banen en ze smeden snode plannen om kinderen te laten verdwijnen! Is dat niet vreselijk? Hoe kun je weten wie ze zijn? Misschien woont er wel een heks bij jou in de buurt! Dit boek kan je helpen een echte heks te herkennen, voor het geval je het ongeluk hebt er een te ontmoeten.

Imme Dros – De sprookjeskast
NOT 1993, 88 bladzijden, bewerkt door Imme Dros, illustraties van Tom Eyzenbach, 6+
In De Sprookjeskast zitten acht bijzondere sprookjes van Grimm en Andersen verborgen: onder andere ‘De kikkerkoning,’ Eénoogje, Tweeoogje en Drieoogje’, ‘De tondeldoos’ en ‘De nieuwe kleren van de keizer’. De sprookjes zijn kort en bondig, maar met behoud van het oorspronkelijke karakter, naverteld door Imme Dros, waardoor ze heel toegankelijk en prikkelend zijn geworden.

Janet Foxley – Munkel Trog en de wonderezel
Lemniscaat 2015, 230 bladzijden, illustraties van Georgien Overwater, vertaald door Karin Breuker, 8+
Munkel Trog, de mislukte reus (want hij is veel te klein), heeft een probleem. Hij weet dat de Bulderberg, de vulkaan waarop hij woont, op het punt staat om uit te barsten, maar niemand wil naar hem luisteren. Dan krijgt hij een idee… Als de reuzen niet naar Munkel willen luisteren, dan misschien wel naar het enige wezen op de wereld waar ze wél ontzag voor hebben: de Wonderezel. Maar waar vindt een minireus een Wonderezel? Dan komt Munkels Krielvriendin Emily op een lumineus idee…

Sally Gardner – Het spiegelhart. Een verhaal over drie prinsesjes
Zirkoon 2001, 24 bladzijden, illustraties van Sally Gardner, vertaald door Kris Eikelenboom, 6+
Eens, heel lang geleden, waren er drie prinsessen. Ze hadden alledrie een spiegelhart, waar ze erg voorzichtig mee moesten zijn. Maar het hart van de eerste prinses brak doormidden, het hart van de tweede kreeg een barst. Gelukkig bleef het hart van de jongste heel, dankzij een jonge die alles over glas geleerd heeft.

Shannon Hale – Ganzenmeisje
Karmijn 2015, 320 bladzijden, vertaald door Ernst Bergboer, 12+
Prinses Anna wordt geboren in een gouden wiegje en haar toekomst ligt voor haar open. Zo lijkt het… Want niet iedereen in haar omgeving heeft het beste met haar voor. Beroofd van haar identiteit en alles wat ze bezit, probeert ze het hoofd boven water te houden als ganzenhoedster. Levend in bittere armoede ontdekt ze dat mensen om haar geven zónder dat ze weten dat ze een prinses is. Onder hen is een knappe jongen op wie ze verliefd wordt. Hij weet niet wie ze is, maar… weet zij wel wie hij is?

Paul van Loon & Laurentien van Oranje – De sprookjessprokkelaar
Leopold 2014, 80 bladzijden, illustraties van De Efteling, 8+
Er was eens een sprookjesbibliotheek in een oud, verlaten kasteel… Stemmen galmen door de gangen en achter de vele deuren schuilt gevaar. Toch blijft Sterre zoeken naar de juiste deur. Daarachter wachten eindeloos veel verhalen die gelezen en verteld moeten worden. Als Sterre de juiste deur vindt, gaat er een wereld voor haar open. Ook voor de mensen in het dorp, die hun bijzondere verhalenverteller met open armen ontvangen. Maar niet iedereen is blij. Sterre is in gevaar! Wie kan haar helpen? De Sprookjessprokkelaar?

Salman Rushdie – Haroen en de zee van verhalen
Piramide 1999, 224 bladzijden, illustraties van Paul Birkbeck, vertaald door Marijke Emeis, 10+
Haroens vader is Rasjied, de Sjah van Blabla. Hij is de beste verhalenverteller van iedereen, want hij roept toverwerelden op en laat de sombere stad Alifba lachen. Dan, op een afschuwelijke dag, gaat alles mis. Haroens moeder loopt weg en zijn vaders verhalenstroom droogt op. Haroen is vastbesloten zijn vader de vertellersgave terug te bezorgen. Op de rug van de Hopvogel vliegt hij naar de zee van verhalen. Zo begint een wonderbaarlijke zoektocht door zonderlinge landen met vreemde wezens in een wereld die even verbijsterend is als Rasjieds verhalen.

Ivo de Wijs – Knibbel knabbel knuistje (Sprookjes op rijm)
Blue in Green 2011, 34 bladzijden, illustraties van Wouter Tulp, 8+
In deze tweede serie heeft Ivo de Wijs een aantal van de mooiste sprookjes opnieuw verteld en op rijm gezet. Hierdoor komen de bekende verhalen vol spanning, humor en betovering opnieuw tot leven.

Geleend bij de bieb

Gilles Bachelet – Mevrouw wit konijn
Davidsfonds 2013, 32 bladzijden, illustraties van Gilles Bachelet, vertaald door Edward van de Vendel, 6-
Het witte konijn uit Alice in Wonderland is wereldberoemd. Maar eigenlijk weten we niets over hem. Waarom is Meneer Wit Konijn altijd gehaast? Wat doet hij buiten zijn diensturen in het paleis van de Hartenkoningin? Is hij getrouwd? Heeft hij kinderen? Nu worden al zijn geheimen ontrafeld! Voor je ligt het dagboek van Mevrouw Wit Konijn waarin ze tot in detail beschrijft hoe het eraan toegaat in haar gezin. Maak kennis met een bijzondere familie en ontdek de verborgen kanten van een land waar enkel wonderen te vinden zijn…

Paul Biegel – Het sleutelkruid
Holland 1964, 156 bladzijden, illustraties van Babs van Wely, 8+
Koning Mansolein is oud, heel oud: wel duizend jaar. Haas maakt zich zorgen. Het hart van de koning is zwak. Alleen de wonderdokter zou het oude, versleten hart van de koning nog kunnen opwinden. Daarvoor moet de dokter op zoek naar het sleutelkruid, dat ver weg groeit. De reis is lang en voert over heidevlakten, door donkere bossen en langs verraderlijke moerassen. Zal de wonderdokter op tijd terug zijn? Als het hart van de koning elke dag één keer flink klopt, zal hij het misschien redden. Daarom stuurt de wonderdokter alle dieren die hij tegenkomt naar het paleis van de koning om daar hun spannendste en mooiste verhalen te vertellen.

Jonas Boets – De Grote Boze Wolf (was helemaal niet boos)
De Eenhoorn 2011, 54 bladzijden, illustraties van Nils Pieters, 6-
De Grote Wolf had veel vrienden en deed niemand kwaad. Maar de dag dat hij Grootmoeder een bezoekje bracht, veranderde alles. Per ongeluk viel Grootmoeder in zijn muil. De Wolf verkleedde zich als Grootmoeder, maar Roodkapje doorzag hem meteen en juichte …

Ad Grooten – De sprookjeskoningin
Ploegsma 2015, 192 bladzijden, illustraties van Martijn van der Linden, 6-
Er was eens… Een behekste koning, een vrolijke trol, een draak, een tweeling, een verdrietig prinsesje – in een boek vol splinternieuwe sprookjes. Sprookjes zoals sprookjes horen te zijn, over boze toverkunsten en onverwachte helden, over listen en plannetjes en de kunst van het geluk.

Astrid Lindgren – De rode vogel
Hoogland & Van Klaveren 2012, 42 bladzijden, illustraties van Marit Törnqvist, vertaald door Rita Verschuur-Törnqvist, 6+
Mattias en Anna zijn twee weeskinderen die wonen bij een boer in het grauwe en treurwekkende Mira. Daar moeten ze werken en mogen vooral geen leuke dingen doen. Ze kijken stiekem uit naar de winter, want in de winter mogen ze naar school. Als het zover is, blijkt school maar een schrale troost te zijn. Op een dag, als ze door de sneeuw naar school lopen, zien Mattias en Anna een rode vogel. De vogel brengt de weeskinderen naar een bijzondere plek: de Zonneweide.

Nadia Shireen – Lieve kleine Rolf
De Vries-Brouwers 2011, 32 bladzijden, illustraties van Nadia Shireen, vertaald door Ineke Ris, 6-
Rolf is een lieve, brave wolf. Als hij een boze wolf tegenkomt, wil hij laten zien dat hij ook gemeen kan zijn. Zou de gemene wolf soms ook lief kunnen worden?

Lees jij ook mee met sprookjesmaand? Laat dan een reactie onder dit bericht achter. Ik hoop dat we veel leuke boeken gaan lezen. Fijne sprookjesmaand!

Icoontje komt van de website van Flaticon