boekomslag Elise Primavera - De avonturenschool van juf Wervelwind

Elise Primavera – De avonturenschool van juf Wervelwind (1e recensie)

boekomslag Elise Primavera - De avonturenschool van juf Wervelwind

Juf Wervelwind is de eigenzinnige directrice van de School voor Dochters van Drukke Ouders, die is gevestigd in een vuurtoren. Haar motto is: het leven is één groot avontuur! Maar de vier meisjes die door hun ouders naar deze school zijn gestuurd (in een doos, dat scheelt tijd), zijn niet meteen overtuigd van haar bijzondere kijk op de dingen. Wát moeten ze leren? Vliegen? Expres verdwalen?! Dat is het begin van een reeks fantastische avonturen. Zo moeten de meisjes op zoek naar Dahlia, die in de lege, vijfde doos had moeten zitten…

kno meer info over boek

Over het verhaal

Het was een perfecte dag om Expres te Verdwalen.
Bij zonsopgang stond juf Wervelwind op het uitkijkplatform van de vuurtoren van haar Avonturenschool. Boven haar draaide langzaam een brede lichtstraal rond. De lerares tuurde door een verrekijker, terwijl haar twee corgi’s toekeken. Vanuit het westen kwamen onheilspellende legers van donkere wolken aanmarcheren. Het zou slecht weer worden. Maar eigenlijk was het hier, bij de Grote Witte Vuurtoren aan Zee, altijd slecht weer.
‘Denken jullie dat het gaat stormen, jongens?’
Abel likte aan zijn poot en stak hem in de lucht om de windrichting te bepalen. Tasman knkte bevestigend. Ja, het zou waarschijnlijk gaan stormen.
Juf Wervelwind tuurde de horizon af en zag in de verte vijf vage voorwerpen door de lucht suizen. Ze vlogen in een V-formatie, als ganzen die voor de winter naar het zuiden trekken maar dit waren geen ganzen. Het waren dozen, vijf grote dozen. Ze vlogen naar het noorden toe, boven de weg langs de rotsige zeekust, recht op de school af. ‘Ze zijn er!’ Juf Wervelwind haastte zich naar binnen en holde kletterend de wenteltrap af, rond en rond. (blz. 29)

In deze vijf dozen zitten vier meisje, één van de dozen is onderweg opengegaan en het meisje dat erin zou moeten zitten is verdwenen. Deze meisjes zijn door hun zeer drukke ouders opgestuurd naar de avonturenschool van juf Wervelwind. Ondanks dat deze meisjes thuis weinig aandacht kregen willen ze hier helemaal niet zijn. Ze willen terug naar huis… Ze worden naar hun slaapzaal gebracht en even later krijgen ze uitleg van juf Wervelwind over de avonturenschool.

‘Dit semester volgen jullie een heel moeilijke cursus.’ De juf glimlachte erbij, want ze vond het heerlijk als dingen moeilijk waren. En net zoals een gewone lerares zou zeggen: ‘Dit semester leren jullie alles over de Tweede Wereldoorlog,’ zei juf Wervelwind: ‘Jullie gaan leren hoe je de weg vindt!’
De meisjes keken elkaar ongerust aan.
Juf Wervelwind klapte in haar handen, en Tasman deelde de rugzakken uit.
Dit zat erin:
Officiële Wervelwind-regenhoed
Regenjas
Regenlaarzen
Parachute
Kussen
Sloffen
Duikbril
Kaas
Crackers
Zwemvest
Beker
Lepel
Verrekijker
Warme chocolademelk
Bedankbriefjes
Potlood
Gum (blz. 73)

En even later lopen de vier meisjes in de stromende regen achter juf Wervelwind aan. Dan komt er een heel harde windvlaag, de Hemelbezemwind, en ze worden de lucht ingeblazen. Ze gaan op zoek naar Dahlia, het verdwenen meisje. Maar om haar te verdwenen moeten ze eerst Expres Verdwalen. En dat lukt. Als de wind gaat liggen hebben ze geen flauw idee waar ze zijn. Het regent ook nog steeds, maar juf Wervelwind leidt de meisjes naar een Regenschermboom.

‘Dit is een Regenschermboom!’ Juf Wervelwind veegde een gordijn van laaghangende takken opzij. ‘De perfecte plek om te kamperen wanneer je expres verdwaald bent.’ Met die woorden bukte ze zich en verdween onder de boom.
Het moedigste meisje, Bea, was de eerste die de lerares volgde.
Snel als konijntjes haastten de andere meisjes zich achter haar aan, en ze waren verbaasd te zien dat het onder de Regenschermboom warm en droog was. De grond was bedekt met een zacht, verend tapijt van dennennaalden. Er stonden een grote zitbank en een lamp, en er was zelfs een kleine open haard met een ketel vol water, alsof deze plek gewoon wachtte op koude, vermoeide reizigers. Abel deed het licht aan, en Tasman had binnen de kortste keren een knapperend haardvuurtje aangestoken.
‘Sokken uit! Sloffen aan!’ De lerares droeg de meisjes op om hun natte spullen bij het vuur te leggen. ‘Pak je dekens en kussens, alsjeblieft!’
Even later zaten de meisjes lekker tussen de kussens en onder hun warme dekens op de bank. (blz. 102)

Zullen ze Dahlia terugvinden? En wat zullen de meisjes nog meer leren op de avonturenschool?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Als je het boek niet hebt uitgelezen: waarom niet? Wat vond je niet leuk aan het boek?

Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, grappig, leuk, verrassend, vrolijk
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken, Om iets te laten zien dat niet in het verhaal wordt verteld
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
De illustraties zijn zwartwit en ze zijn erg mooi. De illustraties zijn meestal 2 pagina’s groot en ze laten een stukje van het verhaal zien, soms zelfs iets wat niet in de tekst wordt verteld. Deze illustraties doen mij denken aan die van Brian Selznick

primavera - avonturenschool-1

Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een grappig en verrassend verhaal met mooie ilustraties
Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil juf Wervelwind ontmoeten en ik wil wel vliegen op de Hemelbezemwind
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik hoop dat er een vervolg op dit boek komt. Ik denk dat de meisjes nog veel kunnen leren en veel avonturen kunnen beleven
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan kinderen vanaf 8 jaar