Piers Torday – De laatste wilde dieren (1e recensie)

De 12-jarige Kester woont in een wereld waarin alle dieren zijn uitgeroeid. Denkt hij. Dan ontmoet hij een groepje pratende duiven en een bazige kakkerlak ('De Generaal'). Ze hebben zijn hulp dringend nodig: er leven nog wel een paar dieren, maar ze zijn ziek. Samen met een edelhert, een enthousiast wolfje, een hooghartige kat, een dansende dwergmuis en het meisje Polly vertrekt Kester op een gevaarlijke missie. Het wordt een race tegen de klok, want ze worden achternagezeten door de wraakzuchtige Kapitein Skuldiss, die alle dieren voorgoed wil uitroeien...

Boekinformatie
Schrijver: Piers Torday
Titel: De laatste wilde dieren
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Jaartal: 2015
Bladzijden: 336
Vertaler: Aimée Warmerdam
Genre: dierenverhaal, sprookjes & fantasy
Leeftijd: 10+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Mijn verhaal begint met mij, terwijl ik op het bed zit en uit het raam kijk.
Ik weet dat dit niet erg bijzonder klinkt, maar ik zal je vertellen waar dat bed staat en wat ik hiervandaan kan zien. Mijn bed staat in de hoek van een kamer die net groot genoeg is voor het bed, en het bed is net groot genoeg voor een jongen van mijn leeftijd.
(Twaalf – bijna dertien – en mager.)
Het raam neemt bijna de hele muur in beslag. Het is van speciaal getint glas zodat de kamer altijd dezelfde temperatuur heeft. De deur is op slot en je hebt een speciale elektronische kaart nodig om hem open te krijgen. Als je hem open zou kunnen maken, zou je in een lange gang komen waar absoluut niks is behalve camera’s aan het plafond en een dikke man die aan de overkant op een plastic stoel zit. Hij draagt een paarse jas en broek, en de kans is groot dat hij slaapt.
Deze dikke man noemen ze een suppoost. En daar heb je hier heel veel van. Maar hij is volgens mij de dikste.(blz. 11)

Kester woont in het Spectrum College voor Bijzondere Kinderen. Sinds zijn moeder is overleden praat Kester niet meer. Het is niet dat hij het niet wil, maar het lukt hem niet meer. Hij kan geen geluid maken. Daarom wordt hij gepest. Zijn medeleerlingen vinden hem vreemd. Kester is dan ook het liefste alleen. In de kantine zit hij in een donker hoekje en deelt zijn eten met een nieuwsgierige kakkerlak. Op een dag komt Kester erachter dat hij met dieren kan praten. Niet met zijn mond, maar via zijn gedachten. Ze vragen om zijn hulp…

Ik grijp mijn stoel, klaar om de vogels naar buiten te jagen, terug naar waar ze dan ook vandaan zijn gekomen, maar dan beginnen ze te praten – allemaal tegelijkertijd met één zware stem. Het lijkt meer op zingen dan op praten. Als een koor, regelrecht in mijn hoofd, net als het gekraak van de kakkerlak in het Atrium en het gefluit van de spin in de dokterskamer, alleen zijn het deze keer honderden stemmen die tegelijk praten.
En ik kan echt verstaan wat ze zeggen.
*Kester Jaynes, we zijn erop uitgestuurd om jou te zoeken.*
Maar het is een pratend koor dat niet helemaal goed op elkaar is afgestemd, want als de meeste vogels bijna zijn uitgesproken, hoor ik een hogere stem die later invalt en wat hij zegt is nog vreemder dan wat de andere zeggen.
*Ja, Kester, je bent erop uitgestuurd om ons te zoeken.*
Al hun koppen draaien mijn kant op en minstens honderd paar ogen staren me aan en hun snavels wijzen in mijn richting, alsof ze zijn gesynchroniseerd. Zeker honderd duiven – allemaal in mijn kamer.
*Kester, we weten dat je ons kunt horen.*
Het is waar. Dat kan ik. Maar ik begrijp niet hoe en waarom. (blz. 38)

De duiven en de kakkerlak helpen hem te ontsnappen. Kester wil naar huis. Op zoek naar zijn vader. De dieren willen dat hij hen helpt om een medicijn te vinden tegen een ziekte waardoor heel veel dieren de afgelopen maanden dood zijn gegaan. Kester denkt dat zijn vader, die dierenarts is, wel zou kunnen helpen. De duiven, de kakkerlak en Kester gaan samen op avontuur. Zal het hen lukken om de vader van Kester te vinden? Kan Kester’s vader de dieren helpen?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, ontroerend, spannend, verrassend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
Ik vind het omslag erg mooi. Het valt op als het in de boekwinkel ligt
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een spannend en verrassend avonturenverhaal. Het is sprookjesachtig, omdat Kester met dieren kan praten. Dat maakte het verhaal voor mij leuker
Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Kester en het edelhert ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het eerste deel van een serie. Ik ben benieuwd hoe het verhaal verder gaat
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan kinderen vanaf 10 jaar

[extra_info]

Geef een antwoord