Stel je voor… een Piet die niet kan rijmen, een bakker die niet meer weet hoe hij pepernoten moet bakken, een pakjesboot die sputtert, een Sinterklaas zonder mantel, Amerigo die werk weigert… Daar moet je toch niet aan denken?! Maar gelukkig is er een Manusje-Van-Alles-Piet, komt er een blinkende witte sportwagen voorbij racen – een geschenk van een dankbare oliesjeik – en weet bakker Snor nog net op tijd pakjesavond te redden. Zo hoeft Sinterklaas niet meer als een verdrietig hoopje in een achtertuin te zitten en weerhoudt een bril hem ervan dat hij de achterkant van Amerigo knuffelt. Door dit boek weet je eindelijk hoe groot de grootste pakjesboot is: nog kolossaler dan gigantisch, nog enormer dan reusachtig. Je leert dat de Bang-In-Het-Donker-Piet niet bang hoeft te zijn omdat Glow-In-The-Dark-Piet meestal in de buurt is. Ook is het fijn te weten dat Tom weer naar school durft en dat het altijd zin heeft om Sinterklaas een brief te schrijven.

kno meer info over boek

Over het boek

Ieder jaar op 5 december worden mensen in vele delen van de wereld bezocht door een bijzondere man. Ineens zie je hem overal: hij verschijnt in reclames op tv, loopt in het winkelcentrum en komt op school. Hij draagt een rode mantel, heeft een lange witte baard, lange witte haren en een mijter op zijn hoofd. Hij komt vooral kinderen cadeautjes brengen, maar waarom doet hij dat en waar komt hij vandaan? Uit Spanje, zeggen ze… (blz. 12)

In dit boek staan zeventien verhalen over Sinterklaas. Achterin het boek staan recepten om zelf Sinterklaaslekkers zoals pepernoten te maken. De verhalen zijn geschreven door:

Lin de Laat (illustraties van Caitlin Korremans)

‘Mam, wanneer komt Sinterklaas?’
‘O, nog lang niet. Waarom?’
‘Ik weet heel veel dingen om te vragen.’
‘Wat dan?’
‘Een trein en een step,
en een fiets, een boerderij, kleurpotloden, verf, klei en…’ (blz. 16)

Liselotte Schippers (illustraties van Jan Lieffering)

‘Oh, ik plof bijna uit elkaar!
Dat joch dat doet steeds maar.
‘Opschepper eersteklas’
is echt een betere naam dan Bas.
Sinterklaas is er voor iedereen,
maar Bas doet altijd zo gemeen! (blz. 32)

Sandra C. Hessels (illustraties van Dorien Poirters)

‘Welkom aan boord, welkom leerlingpieten!’ riep de man die aan de andere kant van de metalen loopbrug stond te wachten. Hij droeg een blauw jasje en had een echte matrozenpet op zijn hoofd. ‘Welkom, allemaal! Ik ben de Ka-Piet-Ein van dit schip!’ zei hij met een grijns. ‘Ik heet jullie van harte welkom op… de stoomboot!’ (blz. 41)

Wilma Hollander (illustraties van Stouthandel)

Sinterklaas is boos. Heel boos. Dat komt niet vaak voor.
Maar als Sinterklaas boos is, kun je beter uit de buurt blijven. De Pieten weten dat. Op hun tenen lopen ze door het huis.
‘Waarom is Sint zo boos?’ vraagt jonge Piet aan hoofdpiet Pedro. Pedro kijkt ook al niet echt vrolijk. ‘Sinterklaas heeft vanmorgen in de Nederlandse kranten gelezen dat hij niet bestaat,’ zegt hij. ‘Dat schrijven ze ieder jaar opnieuw.’
‘Maar…’ zegt jonge Piet. (blz. 55)

Sanne Miltenburg (illustraties van Sanne Miltenburg)

Het is bijna pakjesavond. Nog even en Sinterklaas en zijn Pieten stappen op de boot naar Nederland. In het kasteel zijn de lichten bijna altijd aan. Van vroeg tot laat haast Sinterklaas zich om van alles te regelen. Hij leest de verlanglijstjes, controleert of de pakjes goed zijn gesorteerd en stippelt samen met de Bootpiet de vaarroute uit naar Nederland. ‘s Avonds zit hij aan het bureau in zijn werkkamer te schrijven. Dan beantwoordt hij de brieven van de kinderen. Regelmatig schuift hij zijn bril wat verder naar het puntje van zijn neus. Zijn grijze ogen knipperen van vermoeidheid, maar hij gaat pas laat slapen. Er is nog zoveel te doen! Eén avond valt hij zelfs in slaap aan zijn bureau. (blz. 68)

Ina van der Beek (illustraties van Angelina van Kemenade)

Eindelijk is het zover! Pietpiet mag dit jaar voor de eerste keer mee op de grote stoomboot naar Nederland.
Hij springt op en neer, tot zijn oudere broer PiPiet hem een duwtje geeft en zegt: ‘Nou, sta eens even stil, Pietpiet! Gebruik je tijd maar liever om alvast mooie gedichten te bedenken.’
O ja… gedichten… Pietpiet springt niet meer en hij is ook niet meer zo blij. Want mee naar Nederland betekent ook dat hij nu zelf gedichten moet gaan schrijven voor bij de cadeautjes. De hele familie van Pietpiet, zijn vader en al zijn broers zijn rijm-Pieten. En daarom is Pietpiet ook een rijm-Piet. Maar oh, wat vindt hij rijmen moeilijk! (blz. 75)

Marlies Slegers (illustraties van Raymond Zachariasse)

Zuchtend keek Sinterklaas op de kalender en hij krabde eens achter zijn oor. Nog maar een paar dagen en dan was het weer zover: dan zou hij met de pakjesboot naar Nederland varen, waar duizenden kinderen op hem wachten. Hij zou liedjes aanhoren, met zijn grote boek op schoot kinderen toespreken, op televisie verschijnen en overal pakjes en cadeautjes uitdelen. De leukste tijd van het jaar. Maar ook de meest vermoeiende tijd van het jaar. En dat jaar in, jaar uit. (blz. 87)

Hermien Stok (illustraties van Cora Vlug)

Het is zomer en Josefien is met haar ouders op vakantie in Spanje. Iedere dag speelt Josefien urenlang op het strand. Alleen morgen niet. Morgen gaan ze met z’n drietjes naar de stad, heeft papa vanmiddag gezegd. Daarom zit Josefien nu een brief te schrijven. Josefien weet precies wat ze wil schrijven. Daar heeft ze lang over nagedacht. De eerste zinnen staan al netjes op papier. Josefien is zo ingespannen bezig dat ze mama niet hoort aankomen.
‘Wat ben je aan het schrijven, Josefien? Een brief aan oma?’
Josefien schrikt en legt vlug haar arm over de brief. Mama mag niet zien voor wie deze brief is. Maar ze is te laat. Mama ziet altijd alles.
‘Een brief aan Sinterklaas? Waarom schrijf jij een brief aan Sinterklaas?’ (blz. 98)

Tom Bergs (illustraties van Ellen Vermeulen)

Hoewel de temperatuur na de eerste winterprik van afgelopen nacht nu niet meer boven de vijf graden uitkomt, kan dat de uitgelaten sfeer niet verpesten. Tussen de duizenden joelende kinderen sta ook ik met mijn twee kleindochters te wachten. Dat allemaal omdat Sinterklaas vandaag eindelijk met zijn stoomboot zal aankomen in ons land. Mijn naam is Archibald. Ik weet nog goed hoe ik hier bijna zeventig jaar geleden zelf langs de kade stond. De blijdschap op de gezichten van de kinderen bij de komst van de goedheilig man is na al die jaren nog niets veranderd. (blz. 110)

Sarah Brusell (illustraties van Wanda Hillebrand-van den Broek)

‘Uche, uche, uche!’ hoest het paard Amerigo.
‘Wat krijgen we nou?’ roept Sinterklaas verschrikt, terwijl hij met de ene hand zijn mijter vasthoudt en met zijn andere hand de teugels.
Amerigo haalt luidruchtig zijn neus op. Sinterklaas stapt van de schimmel af en neemt hem aan de teugels mee naar de Dierenpiet.
‘O jee Sint, uw paard is snipverkouden,’ zegt de Piet. Samen kijken ze sip naar Amerigo die een loopneus heeft en staat te trillen op zijn beentjes.
‘Maar wees gerust, Sint, met veel rust, een lekker warme deken en wat teentjes knoflook is hij er binnen een week weer bovenop.’ (blz. 120)

Louise Flint (illustraties van Susanne Kleinjans-Meulenaars)

‘Bah, marsepein’ moppert Joost. Hij staat vlak naat mama in de keuken en kijkt hoe ze het deeg voor de taart uitrolt. Het wordt een heel speciale taart, een Sinterklaastaart. Voor pakjesavond.
‘Dat hoort in deze taart,’ zegt mama. Het aanrecht ligt vol met meel, een pak suiker, een dikke rol marsepein en nog veel meer.
‘Schuif eens op.’
Joost doet een stap opzij, zodat mama het deeg kan uitrollen.
Mama heeft blosjes op haar wangen van de inspanning.
Of van de zenuwen, dat kan natuurlijk ook, denkt Joost. ‘Zeg, mam, waarom maak je niet gewoon pepernoten? Dat is toch veel makkelijker?’ Hij kijkt een beetje boos. ‘En veel lekkerder.’
Mama schrikt. Ze voelt gewoon dat ze bleek wordt, maar ze wil Joost niets laten merken. Niets zeggen, denkt mama per ongeluk bijna hardop. Het is ook te erg dat ze haar recept voor pepernoten kwijt is. (blz. 126)

Jenneke Ingelse (illustraties van Dick Rink)

Tom keek naar buiten, waar de bladeren heen en weer zwiepten. Hij bracht zijn pen naar zijn mond en kauwde gedachteloos.
‘Tom! Blijf je er wel een beetje bij, jongen?’ Meester Cor stond voor zijn tafeltje.
Geschrokken ging Tom recht zitten. ‘Ja, meester,’ antwoordde hij zacht. Sinds een halfjaar zat hij hier. Het was een speciale school voor kinderen die moeite hadden met leren of het moeilijk vonden om op te letten. Hij had daar last van. Ze noemden het een flinke concentratiestoornis. Tom vond het maar een vervelend woord. In het begin miste hij de vriendjes van zijn vorige school vreselijk, maar nu vond hij het heerlijk op zijn nieuwe school. (blz. 141)

Marianne Miltenburg (illustraties van Caroline Smeets)

Ik legde de laatste glanzende pepernootknikker op de bakplaat. Die van opa zijn veel mooier rond, maar ja, hij heeft ze ook al zo vaak gemaakt.
Opa doet de ovendeur open. ‘Schuif jij er ook een plaat in, Yenna?’ Hij pakt een van de twee bakplaten en plaatst hem voorzichtig tussen de richeltjes. ‘Schuif de tweede er maar onder,’ zegt hij.
Zodra ik dat gedaan heb, doet opa de ovendeur zachtjes dicht. ‘Zo, bakken maar!’ zegt hij. ‘Zet jij de kookwekker op twintig minuten?’ (blz. 155)


Luister naar het begin van dit boek…

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, spannend, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
De illustraties passen goed bij de verhalen. Door zowel de tekst als de plaatjes kom je in de Sinterklaassfeer

illustratie uit Sint pakt uit

Wat vind je leuk aan het boek?
Het zijn allemaal korte verhalen over Sinterklaas. Ik vind het leuk dat de verhalen heel verschillend zijn.
Wat ik ook erg leuk vindt is dat er achterin het boek een QR-code staat waarmee je op deze website komt zodat je een recensie over het boek kunt schrijven.

Sint pakt uit QR-code

Wat vind je niet leuk aan het boek?
Niet alle verhalen vond ik even leuk.
Bij de korte stukjes over de schrijver en illustrator van het verhaal staat niet altijd hoe deze persoon heet. Dat staat wel in de inhoudsopgave, maar het was handig geweest als het ook hier staat. Nu wist ik soms niet over wie ik iets las.
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil de Glow-In-The-Dark-Piet ontmoeten, want ik ben heel benieuwd hoe hij of zij er uit ziet
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
De korte verhaaltjes zijn leuk om te lezen of voor te lezen tijdens de dagen voordat het Sinterklaasfeest gevierd wordt
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Weet ik niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan kinderen vanaf 3-4 jaar