Tonke Dragt – Het gevaarlijke venster en andere verhalen (1e recensie)

boekomslag Tonke Dragt - Het gevaarlijke venster en andere verhalen

Stel je voor een kasteel met 1000 ramen maar één ervan moet gesloten blijven… Wat doen de meeste mensen? Toch gluren? Ondanks duistere betoveringen en gevaren? Doen wat niet mag is dat slecht of is dat goed? Als je bijvoorbeeld voorspellende dromen hebt moet je die dan vertellen? Ook als je weet dan anderen en jij er alleen maar moeilijkheden door krijgen? Als je door een gevaarlijk venster de wijde zee en tovereilanden ziet moet je dan op reis gaan of juist niet? Daarom horen al deze sprookjes bij elkaar; sommige zijn misschien niet eens echte sprookjes. Ze gaan vaak over ridders, prinsen en prinsessen, tovenaars, betoverde wapens, spoken en zelfs de duivel maar ze vertellen allereerst over mensen. Ze zijn heel spannend… en sommige zijn heel oud en stammen uit het land van Unauwen, je weet wel van De brief voor de koning en De geheimen van het wilde woud.

Boekinformatie
Schrijver: Tonke Dragt
Titel: Het gevaarlijke venster en andere verhalen
Uitgeverij: Leopold
Jaartal: 1979
Bladzijden: 176
Illustrator: Tonke Dragt
Genre: sprookjes & fantasy
Leeftijd: 10+

kno meer info over boek

Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Over het verhaal

Aan de westkust, ten noorden van de Witte Baai, rees een reusachtige rots op, die boven alles uitstak, ruw en bars en afgeplat van boven. Daar wilde Ridder Marwen een kasteel laten bouwen.
Ridder Marwen was jong en dapper, om niet te zeggen overmoedig en hij was een der machtigste van ‘s konings leenmannen. Hij woonde in het slot van zijn voorvaderen aan de voet van de rots, maar, zo zei hij: ‘Dit huis ligt te veilig in de laagte, te beschut en te gezapig. Door geen raam kan ik verder kijken dan mijn neus lang is. Boven op die rots wil ik een burcht bouwen, met vensters in het noorden en zuiden en oosten en westen, zodat ik al mijn land kan zien en ver uit kan kijken over de zee.’ (blz. 7, ‘Het gevaarlijke venster’)

In dit boek staan zes verhalen. Ze spelen zich allemaal af in het rijk van Unauwen, hetzelfde land waar ook haar boeken De brief voor de koning en De geheimen van het wilde woud zich afspelen.

De eerste twee verhalen ‘Het gevaarlijke venster’ en ‘Het koude huis’ horen bij elkaar. Ze vertellen het verhaal van Ridder Marwen. De andere vier verhalen zijn losse sprookjesachtige verhalen.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, ik heb het boek gelezen voor de Tonke Dragt Leesmarathon
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, romantisch, spannend, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
meegenomen bij Leeszaal West (Rotterdam), dit is een vrijwilligersbibliotheek waar je boeken mag inleveren en mag meenemen
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
De illustraties zijn in zwartwit en ze zijn gemaakt door Tonke Dragt. Ze passen bij de verhalen
Wat vind je leuk aan het boek?
Het zijn verschillende verhalen die zich in hetzelfde land, het land van Unauwen, afspelen
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Dat de verhalen kort zijn. Ik hou meer van lange verhalen
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil het kasteel met het gevaarlijke venster wel in het echt zien. Of de vuurtoren met het dansende licht. Deze gebouwen lijken mij interessanter dan personen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het zijn sprookjesachtige verhalen
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
Er zitten wel wat ouderwetse woorden in de tekst, maar volgens mij is de betekenis wel uit de rest van het verhaal af te leiden
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan kinderen vanaf een jaar of 10 die houden van sprookjesachtige verhalen