Astrid Lindgren – De rode vogel (2e recensie)

Mattias en Anna zijn twee weeskinderen die wonen bij een boer in het grauwe en treurwekkende Mira. Daar moeten ze werken en mogen vooral geen leuke dingen doen. Ze kijken stiekem uit naar de winter, want in de winter mogen ze naar school. Als het zover is, blijkt school maar een schrale troost te zijn. Op een dag, als ze door de sneeuw naar school lopen, zien Mattias en Anna een rode vogel. De vogel brengt de weeskinderen naar een bijzondere plek: de Zonneweide.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Langgeleden, in de dagen van de armoede, waren twee kleine kinderen alleen op de wereld achtergebleven. Maar kinderen kunnen niet alleen zijn, iemand moet voor ze zorgen. Daarom kamen Mattias en Anna van de Zonneweide in huis bij de boer uit Mira. Hij name ze niet in huis omdat ze zo hulpeloos waren en zo wanhopig van verdriet om hun dode moeder, nee, de boer nam de kinderen in huis omdat hij ze goed kon gebruiken. Kinderen handen kunnen nuttig werk doen, als je er maar voor zorgt dat ze geen bootjes uit boomschors snijden en ook geen fluitjes uit wilgenhout, en dat ze geen hutten bouwen in het bos. Kinderhanden kunnen de koeien melken en de ossenstal uitmesten. Kinderhanden kunnen alles doen, als je ze maar weghoudt van hutten en bootjes van boomschors. (blz. 4)

Mattias en Anna hebben een vreselijk saai leven. Ze moeten hard werken. Ze kijken nu al uit naar de winter, want dan mogen ze naar school. Maar dat blijkt ook niet zo leuk te zijn als ze hoopten. Op een dag komen ze een rode vogel tegen en ze volgen deze vogel het bos in. Ze komen op een heel bijzondere plek…

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
mooi, verrassend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
De illustraties hebben een sprookjesachtige sfeer. Door het gebruik van kleur en zwart kun je goed zien waar Anna en Mattias het liefste willen zijn

lindgren - rode vogel

Wat vind je leuk aan het boek?
Dit verhaal is zowel zielig als vrolijk, net als vaak in sprookjes gebeurt
Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil de Zomerweide graag zien, en Anna en Mattias natuurlijk
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan kinderen vanaf 6 jaar