Munkel Trog, de mislukte reus (want hij is veel te klein), heeft een probleem. Hij weet dat de Bulderberg, de vulkaan waarop hij woont, op het punt staat om uit te barsten, maar niemand wil naar hem luisteren. Dan krijgt hij een idee… Als de reuzen niet naar Munkel willen luisteren, dan misschien wel naar het enige wezen op de wereld waar ze wél ontzag voor hebben: de Wonderezel. Maar waar vindt een minireus een Wonderezel? Dan komt Munkels Krielvriendin Emily op een lumineus idee…

kno meer info over boek

Over het verhaal

‘Laat me niet vallen, Grub!’ gilde Munkel, die op de enorme schouders van zijn broertje op en neer stuiterde.
‘Sorry,’ pufte Grub, ‘maar pa is al op de Krielboerderij. Hij gaat een os vangen en dat wil ik niet missen. Het wordt vast superspannend!’
Munkel klampte zich vast aan Grubs haar terwijl die de berg af denderde. Schapen stoven alle kanten op.
Het was hun eerste jachtpartij. Voor de Grote Krielenveldslag – de eerste sinds eeuwen – mochten alleen jagers zoals pa de Bulderberg verlaten, en dan nog heel voorzichtig, ‘s nachts. Maar nu ze de Krielen hadden verjaagd, had koning Holbol de dertiende gezegd dat iedereen naar buiten mocht wanneer hij maar wilde, zelfs op klaarlichte dag. (blz. 7)

Munkel is een reus, maar dan wel in miniversie. Hij is namelijk heel erg klein. Daarom luisteren de andere reuzen nooit naar hem. Maar ze zullen nu wel moeten. Munkel is de nieuwe Wijze Man. Hij is het nog maar net en de koning zal binnenkort op een groot feest dit aan iedereen vertellen. Eén van de taken van de Wijze Man is het lesgeven aan de prinses.

‘Leraar?’ hijgde Munkel. Hij was zelf nog maar net van school. Hoe kon hij nou iemands leraar zijn?
‘Had ik je dat niet verteld?’ zei Biblos. ‘Privéles geven aan Hare Grootheid is een van de taken van de Wijze Man. Ze is natuurlijk veel te koninklijk om met de gewone reuzen naar school te gaan.’
‘Nee, dat had u me níét verteld,’ zei Munkel paniekerig. Hij dacht er even over om ter plekke te vertellen dat hij het Boek was kwijtgeraakt en de Krielkleren had verpest en dat hij achteraf toch niet geschikt was om Wijze Man te zijn. (blz. 37)

Er verandert de laatste tijd veel in de berg waar Munkel en de andere reuzen wonen. Het lijkt wel alsof het warmer wordt, en onder in de berg is Drab. Dit is een soort hete modderstroom. De reuzen gebruiken het om dingen te verhitten. Munkel heeft stiekem contact met Emilie, een Krielmeisje. De andere reuzen denken dat de Krielen zijn weggejaagd, maar ze zijn weer terug. Emilie denkt dat de berg een vulkaan is en dat Drab eigenlijk lava is. Eerst gelooft Munkel er niets van…

Munkel nam nog een hapje hermelijn en haastte zich het museum uit. Buiten bleken de reuzen toch niet erg van hun openluchtmaaltijd te genieten. Ze zaten allemaal te hoesten, te niezen en met hun handen te wapperen en Munkel kon ze maar vaag onderscheiden.
Het was alsof er een grijs gordijn over de Krater was getrokken terwijl hij in het museum was. Hij kromde zijn schouders en trok zijn wambuis over zijn oren in de verwachting dat het wel koud en vochtig zou zijn door de mist. Maar dat was niet zo. De lucht was warm en droog en had dezelfde geur als hij in de kerker had geroken. (blz. 61)

Misschien heeft Emilie toch gelijk! Maar hoe moet Munkel dit aan de andere reuzen vertellen? Waar kunnen ze heen vluchten? Hoe moeten ze vluchten?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, spannend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
De illustraties laten stukjes uit het verhaal zien. Ze zorgen ervoor dat het verhaal duidelijker wordt. Ik denk dat kinderen deze illustraties erg leuk vinden

foxley - munkel trog en de wonderezel-1

Wat vind je leuk aan het boek?
Munkel is een minireus en sinds kort de Wijze Man in zijn dorp. Dat hij zo klein is is lastig, want niemand luistert naar hem
Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou de draken willen ontmoeten en een stukje willen vliegen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het tweede boek over Munkel Trog. In het eerste boek kun je lezen hoe hij Wijze Man is geworden
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan kinderen vanaf 8 jaar