Natalie F. Boekhorst – Verboden boeken (1e recensie)

In het jaar 2116 verwoest een enorme tsunami de Aarde. De overlevenden vestigen zich op de planeet Kosna en beginnen een nieuwe jaartelling: NVA (Na Verwoesting Aarde). In het jaar 997 NVA leven de mensen verspreid over elf planeten. De nieuwe machthebbers (Sy) regeren met harde hand over hen. Er heersen vastgestelde regels en een eigen mening wordt niet geaccepteerd. Joset (12) woont op de planeet Kosna, onder de koepel van de kolonie Kosnapol. Haar verzet tegen de ‘onzinnige regels’ brengt haar nog wel eens in problemen. Wanneer ze samen met haar vriend Hogan (14) een nederzetting van de allereerste kolonisten ontdekt, verandert haar leven voorgoed. Ze komt in aanraking met de verzetsbeweging Freedom en besluit actief lid te worden. Maar net wanneer ze denkt dat die keuze haar gelukkig maakt, gebeurt er iets waardoor ze heel erg gaat twijfelen aan die beslissing.

Boekinformatie
Schrijver: Natalie F. Boekhorst
Titel: Verboden boeken
Serie: Joset trilogie #1
Uitgeverij: Nieuwe Druk
Jaartal: 2015
Bladzijden: 196
ISBN: 9789088340550
Genre: science fiction
Leeftijd: 12+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Onrustig schoof Joset heen en weer op haar stoel. De geschiedenislessen van Assister Krib waren altijd al saai, maar vandaag kon het haar helemaal niet boeien. Was het maar vast morgen! Ze kon niet wachten om eropuit te trekken naar de warmwaterbronnen. Daar in het water kon zelfs haar robot Jo haar niet volgen en voelde ze zich heerlijk ontspannen.
In gedachten zag ze Jo zenuwachtig langs de waterkant zweven waarbij haar ovale hoofd rond haar as tolde en haar voelsprieten eigenwijs in de lucht staken. Dat beeld werd vervangen door een plukje rood haar dat net zo eigenwijs heen en weer zwiepte en was ontsnapt uit het knotje op het hoofd van Krib. Joset kon er niets aan doen, maar ze schoot in de lach. Gelijk begon ze te hoesten, in de hoop dat niemand iets had gemerkt! Maar Kribs ogen bleven op haar rusten. (blz. 9)

De Aarde is in 2116 verwoest door een tsunami. De overlevenden zijn terechtgekomen op de planeet Kosna. Bijna 1000 jaar later wonen de mensen verspreid over elf planeten. Joset woont op Kosna, onder de koepel van de kolonie Kosnapol. Kinderen wonen tegenwoordig niet meer bij hun ouders, want dat zou niet goed zijn voor hun opvoeding. Alle kinderen wonen op school. Er zijn veel regels, maar Joset heeft er moeite mee om zich hieraan te houden. Regelmatig moet ze een paar dagen in een soort isoleercel doorbrengen, omdat ze iets heeft gedaan wat niet mag. Zo gaat ze stiekem met Hogan, een vriend van vroeger, buiten de koepel kijken.

Joset draaide haar hoofd naar Hogan. ‘Waar is de koepel?’
‘Achter ons, we zijn buiten de koepel,’ antwoordde Hogan. zonder zijn blik van het landschap voor zich af te wenden. ‘Is het niet aards!’
‘Buiten de koepel!’ Joset kroop onwillekeurig iets terug in de tunnel. ‘Maar dat kan helemaal niet, dan ga je dood! Krib zegt dat je dan geen adem meer kunt halen en in elkaar schrompelt tot je niets meer bent dan een bal vlees met botten! Als je al niet eerder bent opgegeten door de reuzenslangen die hier wonen.’
‘Kun jij geen adem meer halen dan? Of voel je jezelf in elkaar schrompelen?’
Joset schudde haar hoofd.
‘En reuzenslangen heb ik ook nog niet gezien hier. Krib vertelt onzin! Volgens mij vertellen ze dat gewoon zodat niemand buiten de koepel durft. Makkelijk voor de Opperraad om ons in de gaten te houden.’ (blz. 31)

Joset komt er achter dat er dingen geheim gehouden worden door de autoriteiten. Ze komt in contact met mensen van het verzet. Zal Joset zich bij hen aansluiten? Zal het Joset lukken om niet in de problemen te komen?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, spannend
Hoe kom je aan het boek?
Gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een avonturenverhaal dat zich in de toekomst afspeelt, op een andere planeet waar de bevolking van de Aarde naartoe is gevlucht
Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Joset ontmoeten en zien hoe haar wereld er uit ziet
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is het eerste deel van een serie
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan jongeren vanaf 12 jaar

.

Geef een antwoord