Koning Mansolein is oud, heel oud: wel duizend jaar. Haas maakt zich zorgen. Het hart van de koning is zwak. Alleen de wonderdokter zou het oude, versleten hart van de koning nog kunnen opwinden. Daarvoor moet de dokter op zoek naar het sleutelkruid, dat ver weg groeit. De reis is lang en voert over heidevlakten, door donkere bossen en langs verraderlijke moerassen. Zal de wonderdokter op tijd terug zijn? Als het hart van de koning elke dag één keer flink klopt, zal hij het misschien redden. Daarom stuurt de wonderdokter alle dieren die hij tegenkomt naar het paleis van de koning om daar hun spannendste en mooiste verhalen te vertellen.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Als je ver naar het zuiden reist, kom je aan de blauwe zee. Die is er niet altijd geweest, want vroeger lagen daar de koperen bergen, die overdag zo fel in de zon schitterde dat je er niet naar kon kijken. In die bergen was een deur die toegang gaf tot een burcht vol koperen gangen en zalen en in die burcht woonde de oude koning Mansolein.
Koning Mansolein had een baard, die als een kleed aan zijn voeten lag, en daarop sliep een haas – de enige die voor hem zorgde, want koning Mansolein was bijna vergeten. Meer dan duizend jaar lang al regeerde hij over alle dieren, ook over de draken toen die nog bestonden, en over de dwergen. Maar omdat hij nooit meer buiten kwam, kende bijna niemand hem meer. Zijn bedienden waren de een na de ander gestorven, tot alleen de haas nog over was. Zo leefden die twee rustig in de koperen burcht, tot de koning begon te hoesten zodat zijn baard ervan schokte en de haas ongerust werd.
De wonderdokter werd erbij gehaald om de koning te onderzoeken. Toen hij dat gedaan had, nam hij de haas mee naar een aparte kamer en zei: ‘Ik heb mijn oor tegen de koning aan gedrukt, en door zijn baard heen hoor ik gepiep en gefluit in zijn borst. Zijn hart tikt als een scheefstaande klok en dat is allemaal van de ouderdom.’
De haas keek bedrukt.
‘Binnen een week gaat de koning dood,’ zei de wonderdokter. De haas begon te slikken.
‘Zijn hart moet opgewonden worden als een klok, dan wordt hij beter,’ zei de wonderdokter.
De haas keek op. ‘Bestaat daar een middel voor?’ vroeg hij.
‘Jawel,’ zei de wonderdokter. ‘Het sleutelkruid. maar ik moet er vele dagen voor reizen om het te vinden. Als ik ermee terugkom, is het te laat.’ (blz. 5)

De wonderdokter gaat een gevaarlijke reis maken en hopelijk is hij op tijd weer terug om het leven van koning Mansolein te redden. Alle dieren die hij onderweg tegenkomt stuurt hij naar het paleis. Elk verhaal dat aan de koning vertelt wordt zorgt ervoor dat zijn hart weer een dagje langer blijft kloppen. Zal de wonderdokter op tijd weer terug zijn? Wat voor dieren komen er bij koning Mansolein op bezoek?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, grappig, ontroerend, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
De illustraties zijn zwartwit en ze laten stukjes uit het verhaal zien

biegel - het sleutelkruid-1

Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een verhaal met daarin meerdere verhalen
Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil de koning ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
burcht, bedienden, gewelven, balsem
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan kinderen vanaf 10 jaar