Paul van Loon & Laurentien van Oranje – De sprookjessprokkelaar (3e recensie)

Er was eens een sprookjesbibliotheek in een oud, verlaten kasteel... Stemmen galmen door de gangen en achter de vele deuren schuilt gevaar. Toch blijft Sterre zoeken naar de juiste deur. Daarachter wachten eindeloos veel verhalen die gelezen en verteld moeten worden. Als Sterre de juiste deur vindt, gaat er een wereld voor haar open. Ook voor de mensen in het dorp, die hun bijzondere verhalenverteller met open armen ontvangen. Maar niet iedereen is blij. Sterre is in gevaar! Wie kan haar helpen? De Sprookjessprokkelaar?

Boekinformatie
Schrijver: Laurentien van Oranje, Paul van Loon
Titel: De sprookjessprokkelaar.
Uitgeverij: Leopold
Jaartal: 2014
Bladzijden: 80
Illustrator: De Efteling
ISBN: 9789025877781
Genre: sprookjes & fantasy
Leeftijd: 8+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Er was eens een meisje dat zich heel alleen voelde. Haar naam was Sterre. Ze hield van lezen, maar ze had maar één boek: De onzichtbare wereld van vlinders en andere vladderaars. Ze had het boek wel honderd keer gelezen, zodat het van ellende in losse blaadjes uit elkaar gevallen was.
Sterre had haar vader nooit gekend en sinds haar moeder was overleden, woonde zij aan de rand van het bos met haar oude opa Anders. In het dorp verderop was ze heel gelukkig geweest. Maar nu maakte het haar vooral verdrietig, want het deed haar denken aan haar moeder. Soms klom ze in de hoogste boom naast het huis en staarde ze naar de kerktoren op het dorpsplein waar ze altijd met haar vrienden had gespeeld. Nu had ze alleen de dieren in het bos. En opa Anders natuurlijk, die zich over haar ontfermde. (blz. 7)

Als Sterre haar opa vertelt dat haar boek helemaal uit elkaar is gevallen, antwoordt hij dat het tijd is voor de Sprookjesbibliotheek. Deze bibliotheek is in het oude kasteel, waar niemand meer komt. Haar opa komt elke dag in het kasteel om hout te brengen en voor de vuren te zorgen. Anders wordt het te koud in het kasteel en dat is niet goed voor boeken.

Mag ik een keer met u mee naar die bibilo… biblo… uh… bibliotheek?’
Opa Anders keek naar het eekhoorntje op zijn schouder.
Het diertje keek naar Sterre en kwebbelde weer in het oor van opa Anders.
Opa Anders knikte en glimlachte. ‘Waarom ga je er niet een keer zelf naartoe, Sterre? Zoek de deur van de bibliotheek. Maar kijk goed uit, want er zijn ook verkeerde deuren. Daar zijn werelden achter die je niet wilt kennen! Sommigen zeggen zelfs dat er zelfs een vloek over is uitgesproken.’
Sterre schrok, maar ze was te nieuwsgierig om niet te durven gaan. (blz. 12)

Sterre gaat alleen naar het kasteel. Haar opa gaf haar nog een takje mee en vertelt dat ze hiermee de goede deur kan vinden. In het kasteel zijn veel deuren. Hoe kan Sterre nou de goede deur vinden? En wat gebeurt er als ze door een verkeerde deur gaat?

Sterre liep verder, vastbesloten om de Sprookjesbibliotheek te vinden. Bij iedere deur bleef ze even staan. Soms keek ze alleen maar. Soms legde ze haar hand erop en soms deed ze haar ogen dicht om nog beter te kunnen luisteren. Geen enkele deur leek de deur van een Sprookjesbibliotheek.
Ten slotte kwam ze bij een deur waarin een kabouter was uitgehakt. Ja, dat is hem! dacht Sterre. Kabouters zijn sprookjesfiguren, dat had opa Anders een keer verteld. Sterre opende de deur. Een vuurrode gloed kwam haar tegemoet. De hitte sloeg tegen haar wangen. In het grote gat dat voor haar lag, dansten vlammen als duiveltjes.
Sterre begreep onmiddellijk dat dit beslist de verkeerde deur was. Hijgend van angst stapte zij terug en gooide de deur dicht. Meteen was het doodstil in de gang. Sterre zuchtte van opluchting. Bijna was het fout afgelopen! (blz. 18)

Zal Sterre de Sprookjesbibliotheek vinden? En wat is er te zien in de Sprookjesbibliotheek? Zal Sterre zich hierdoor minder alleen voelen?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, grappig, sprookjesachtig
Hoe kom je aan het boek?
Geruild met iemand anders
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
De illustraties laten iets uit het verhaal zien en zorgen ervoor dat het verhaal nog sprookjesachtiger wordt.

loon - sprookjessprokkelaar

Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een sprookjesachtig verhaal dat gaat over het vertellen van verhalen
Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou de sprookjessprokkelaar willen ontmoeten en het paleis zien.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Je kunt de sprookjessprokkelaar trouwens ontmoeten in De Efteling
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan kinderen vanaf 8 jaar die houden van sprookjesachtige verhalen

.

Geef een antwoord