Pieter Feller – Grimmie (1e recensie)

Nadat professor Ganzenveer enkele ratten uit een proefdierlaboratorium heeft gered, sterven ze een voor een aan een geheimzinnige ziekte. Het laatst overgebleven vrouwtje krijgt vlak voor ze sterft een jonkie, dat door professor Ganzenveer met de fles wordt grootgebracht. Hij noemt het ratje Grimmie, naar de gebroeders Grimm, want de professor is een kenner en liefhebber van sprookjes. Grimmie is geen gewone rat. Hij blijkt te kunnen praten en heeft nóg een bijzondere eigenschap: hij kan mensen naar een sprookje brengen. Professor Ganzenveer vertelt Grimmie dat er veel kinderen zijn die niet van lezen houden en zich heel vaak vervelen. Wanneer de professor sterft, trekt Grimmie eropuit om kinderen naar hun favoriete sprookje te brengen, zodat ze zich nooit meer hoeven te vervelen.

Boekinformatie
Schrijver: Pieter Feller
Titel: Grimmie
Uitgeverij: Moon
Jaartal: 2010
Bladzijden: 112
Illustrator: Loes Riphagen
Genre: sprookjes & fantasy
Leeftijd: 8+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Ik kan me geen lievere man voorstellen dan professor Gijsbert Ganzenveer. In zijn hele leven heeft hij nog nooit een vlieg kwaad gedaan. Hij heeft zelfs de vliegen die zijn huis binnen vlogen altijd heel voorzichtig buitengezet. Vlees eet hij niet en hij is natuurlijk lid van Greenpeace. Tientallen jaren lang onderzocht hij sprookjes bij het Meertens Instituut. Hij bezocht scholen om aan kinderen voor te lezen en het viel hem al snel op dat veel kinderen zich verveelden en niet van lezen en sprookjes hielden. Nu is hij al twintig jaar gepensioneerd en woont hij alleen in zijn geboortehuis, een oud grachtenpand. Het liefst zit hij in zijn ruime studeerkamer in een grote luie stoel bij het raam. Wanneer hij in een van zijn honderden sprookjesboeken zit te lezen, gaat hij zo op in een verhaal dat de wereld om hem heen niet meer lijkt te bestaan. Dan laat hij de telefoon rinkelen en de deurbel klingelen. Zelfs wanneer bij de buren een bom zou ontploffen, zou hij hoogstens verstoord opkijken. (blz. 9)

Op een dag leest de professor in de krant dat het proefdierlaboratorium gaat stoppen en dat alle ratten doodgemaakt zullen worden. Hij belt naar het laboratorium en zegt dat hij de ratten wil hebben. Hij haalt ze op, maar de meeste ratten zijn erg ziek. Uiteindelijk blijft er maar eentje over. Hij noemt deze rat Grimmie, naar de gebroeders Grimm die in Duitsland vroeger sprookjes hebben verzameld. Grimmie blijkt geen gewone rat te zijn. Hij kan praten, kan verveling bij kinderen ruiken en heeft magische krachten…

Op een dag had de professor de lade geleegd in de vuilnisbak en hij duwde hem terug in het bureau. Grimmie roetsjte naar de oude krant en begon te knagen. Ineens zag de professor dat de krant boven op het sprookjesboek lag waarin hij had zitten lezen.
‘Grimmie, stop!’ riep hij, want hij wilde niet dat de rat met zijn scherpe tanden het boek zou beschadigen. Door het ritselende papier hoorde Grimmie de professor waarschijnlijk niet, want hij knabbelde gewoon door. Om zijn boek te redden, snelde de professor op Grimmie af. Hij wilde hem net optillen, toen de rat dwars door een bladzijde van het sprookjesboek knaagde. De professor greep de staart van Grimmie beet en toen gebeurde het. Er klonk een slurpend geluid, wat je ook hoort als het laatste water in een badkuip wegloopt, en Grimmie en de professor worden zomaar het boek in getrokken. Even later landden ze op het zachte mos van een woud met hoge bomen, vlak naast een paadje. (blz. 16)

De professor is al oud en voordat hij doodgaat geeft hij Grimmie een opdracht: zoek kinderen die zich vervelen en neem ze mee naar een sprookje. Zal Grimmie ervoor kunnen zorgen dat kinderen zich niet meer vervelen? Hoe vinden kinderen het om een pratende rat tegen te komen?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, grappig, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
De illustraties laten dingen zien die in het verhaal voorkomen. Ze passen goed bij de tekst

feller - grimmie

Wat vind je leuk aan het boek?
Het idee dat je zelf in een sprookje kunt verschijnen vind ik leuk
Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil natuurlijk Grimmie ontmoeten en samen met hem een sprookje in. Ik zou het leuk vinden om “De nieuwe kleren van de keizer” te zien
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is een leuk verhaal waarbij kinderen die zich vervelen samen met Grimmie in een sprookje terecht komen en een avontuur beleven
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Weet ik niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan kinderen vanaf 8 jaar

[extra_info]

Bewaren