Roald Dahl – De heksen (2e recensie)

Over het verhaal

In sprookjes dragen heksen altijd malle zwarte hoeden en zwarte mantels en vliegen ze rond op bezemstelen.
Maar dit is geen sprookje. Dit gaat over ECHTE HEKSEN.
Het belangrijkste dat je over ECHTE HEKSEN moet weten, is dit. Luister goed en vergeet dit nooit:
ECHTE HEKSEN hebben doodgewone kleren aan en zien er net zo uit als doodgewone vrouwen. ze wonen in doodgewone huizen en hebben doodgewone banen.
Daarom zijn ze zo moeilijk te vangen.
Een ECHTE HEKS haat kinderen, met een roodgoeiende helse haat, die roodgloeiender en helser is dan welke andere haat jij ook zou kunnen bedenken.
Een ECHTE HEKS zit altijd plannetjes te verzinnen om van de kinderen op haar gebied af te komen. Haar liefste wens is ze allemaal, stuk voor stuk, op te ruimen. Dat is het enige waar ze aan denkt de godganse dag. Zelfs als ze aan het werk is als kassière in een supermarkt of brieven tikt op een kantoor of rondrijdt in een grote slee (en dat zou allemaal best kunnen), dan nog zit ze in gedachten te peinzen en te piekeren, te broeien en te gloeien, te knarsen en te knisperen van de moordzuchtige, bloeddorstige plannetjes. (blz. 7)

Luke gaat met zijn oma naar een hotel. Daar heeft hij heksen ontmoet en hij vertelt in dit boek, jaren later, over zijn ontmoetingen met heksen en hoe je heksen kunt herkennen.

Ik ben zelf twee keer met heksen in aanraking gekomen nog voor ik acht jaar oud was. De eerste keer kwam ik er zonder kleerscheuren af, maar de tweede keer had ik minder geluk. Er zijn dingen met mij gebeurd, die je waarschijnlijk de schrik op het lijf zullen jagen als je erover leest. Daar is niets aan te doen. De waarheid moet verteld worden. Het feit dat ik er nog ben en het kan navertellen (hoe raar ik er ook uitzie), heb ik helemaal alleen te danken aan mijn fantastische grootmoeder. (blz. 12)

Toen Luke 7 jaar was en met zijn oma in het hotel was kwam hij per ongeluk in een lege zaal terecht. In deze zaal stonden allemaal rijen stoelen. Opeens hoorde Luke een geluid… Er kwamen mensen aan. Hij verstopte zich snel. Een grote groep vrouwen kwam de zaal binnenlopen. Eén van de vrouwen gaat naar het podium en begint te praten. Ze verwelkomt iedereen bij dit jaarlijkse congres. En daarna zegt ze dat iedereen zijn pruiken, maskers en handschoenen af mag doen.

Nu verschenen er voor mij rij na rij kale vrouwenhoofden, een zee van naakte schedels, die er allemaal even rood en jeukerig uitzagen door de voering van de pruiken. Ik kan je gewoonweg niet beschrijven hoe afschuwelijk het was, en op de een of andere manier werd het nog afschuwelijker doordat de lichamen onder die enge korsterige kale koppen gekleed waren in zulke leuke, modieuze kleren. Het was gruwelijk. Het was tegennatuurlijk. (blz. 67)

Dit zijn geen gewone vrouwen, het zijn heksen! Luke weet dat hij op een gevaarlijke plek is. Hij wil zijn oma waarschuwen, want die weet vast wat ze moeten doen. Zal het Luke lukken om te ontsnappen zonder dat de heksen hem zien? Weet zijn oma een oplossing?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★★ – geweldig
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, ik vind de film van dit boek erg leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, grappig, spannend, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
De illustraties zijn zwartwit en laten stukjes uit het verhaal zien. Zo krijg je een idee hoe de heksen er uit zien. Ze passen goed bij het verhaal

dahl - de heksen-1

Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een spannend en verrassend verhaal. Het blijft leuk om te lezen, zelfs als je het boek eerder hebt gelezen en de film meerdere keren hebt gezien
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Niets
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil de heksen in het echt zien, maar dan wil verstopt zodat ze mij niet kunnen zien
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Zowel het boek als de film zijn leuk
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan kinderen vanaf 10 jaar

Meer informatie over dit boek