Salman Rushdie – Haroen en de zee van verhalen (1e recensie)

Haroens vader is Rasjied, de Sjah van Blabla. Hij is de beste verhalenverteller van iedereen, want hij roept toverwerelden op en laat de sombere stad Alifba lachen. Dan, op een afschuwelijke dag, gaat alles mis. Haroens moeder loopt weg en zijn vaders verhalenstroom droogt op. Haroen is vastbesloten zijn vader de vertellersgave terug te bezorgen. Op de rug van de Hopvogel vliegt hij naar de Zee van Verhalen. Zo begint een wonderbaarlijke zoektocht door zonderlinge landen met vreemde wezens - in een wereld die even verbijsterend is als Rasjieds verhalen.

Boekinformatie
Schrijver: Salman Rushdie
Titel: Haroen en de zee van verhalen
Uitgeverij: Piramide
Jaartal: 1999
Bladzijden: 224
Illustrator: Paul Birkbeck
Vertaler: onbekende vertaler
ISBN: 9789025451172
Genre: sprookjes & fantasy
Leeftijd: 10+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Er was in het land Alifba eens een stad die zo somber was, zo verschrikkelijk somber, zo rampzalig somber dat zij haar naam niet meer wist. Deze sombere stad lag aan een trieste zee vol sipvis die zo belabberd te eten was dat de mensen er zelfs bij een blauwe lucht zwartgallig van boerden.
In het noorden van die stad stonden geweldige fabrieken waar ze (zegt men) zowaar somberheid maakten, inpakten en over de hele wereld verzonden – waar de mensen er nooit genoeg van leken te krijgen. De schoorstenen van deze somberheidsfabrieken braakten een zwarte rook uit die als onheilstijding boven de stad hing. (blz. 11)

In deze sombere stad woont Haroen met zijn vader en moeder. Zijn vader Rasjied is een verhalenverteller. Door het vertellen van zijn geweldige verhalen vrolijkt hij de mensen op.

Waar kwamen al die verhalen vandaan? Het leek wel of Rasjied alleen maar met een dikke rode glimlach zijn mond hoefde open te doen of daar floepte weer een gloednieuw, lang verhaal te voorschijn, compleet met toverkunsten, verliefdheden, prinsessen, gemene ooms, bizarre locaties, lafaards, helden, gevechten en een stuk of wat passende wijsjes om mee te neuriën. ‘Alles komt ergens vandaan,’ redeneerde Haroen. ‘Dan kunnen deze verhalen toch niet zomaar uit de lucht komen vallen…?’ (blz. 13)

Maar op een dag gaat alles mis. De moeder van Haroen gaat ervandoor met de buurman en zijn vader Rasjied kan geen verhalen meer vertellen. Rasjied en Haroen gaan op reis, want Rasjied is door een politicus gevraagd om mensen toe te spreken en te zorgen dat zij op deze man gaan stemmen. Maar als hij voor deze groep mensen staat komt er geen woord uit zijn keel. ‘s Avonds ontmoet Haroen een vreemd mannetje in de badkamer van zijn hotelkamer… Het is Mierlo de Watergeest. Hij komt de toegang van Rasjied tot de Grote Verhalenzee afsluiten.

‘Dat zie ik niet,’ antwoordde Haroen vinnig. ‘En trouwens, mijn vader kan best nog verhalen verzinnen al sluit jij het Verhalenwater af.’
‘Iedereen kan een verhaaltje verzinnen,’ antwoordt Mierlo. ‘Leugenaars en bedriegers en oplichters, bijvoorbeeld. Maar voor verhalen met dat Beetje Extra, tja, daarvoor moeten ook de beste vertellers een slok Verhalenwater nemen. Verhalen vertellen vergt brandstof, net als een auto; en als je geen Verhalenwater hebt, dan droog je op.’
‘Waarom zou ik er een woord van geloven,’ stelde Haroen, ‘als er hier in de badkamer toch niets te zien is, alleen een doodgewoon bad, een toilet, een wasbak en twee doodgewone kranen waar Warm en Koud op staat?’
‘Voel hier maar eens,’ zei de Watergeest, en hij wees naar een stukje lege lucht op vijftien centimeter boven de wasbak. ‘Tik maar eens met de Afsluiter tegen de plek waar jij denkt dat niets is.’ Aarzelend, verdacht op een list, en pas nadat hij de Watergeest had opgedragen een flink stuk achteruit te gaan, deed Haroen wat hem gezegd werd. Ting deed het Gereedschap toen het tegen iets buitengewoon hards en buitengewoon onzichtbaars sloeg. (blz. 56)

Haroen probeert om dit tegen te houden. Zijn vader kan toch niet zonder het vertellen van verhalen. Samen met Mierlo de Watergeest gaat hij op reis naar de Zee van Verhalen. Hij hoopt hier iemand te kunnen vragen om zijn vader te helpen. Zal Rasjied weer verhalen kunnen vertellen?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, grappig, romantisch, verrassend, zielig, sprookjesachtig
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
Er staan veel illustraties in het boek en ze zijn soms zwartwit en soms in kleur. De illustraties laten stukjes uit de tekst zien en passen goed bij het verhaal

rushdie - haroen

Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een sprookjesachtig verhaal over het vertellen van verhalen
Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou de Hopvogel willen ontmoeten en op zijn rug een stukje vliegen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan kinderen vanaf 10 jaar die houden van sprookjesachtige avonturenverhalen

.

Geef een antwoord