Shannon Hale – Ganzenmeisje (1e recensie)

Prinses Anna wordt geboren in een gouden wiegje en haar toekomst ligt voor haar open. Zo lijkt het… Want niet iedereen in haar omgeving heeft het beste met haar voor. Beroofd van haar identiteit en alles wat ze bezit, probeert ze het hoofd boven water te houden als ganzenhoedster. Levend in bittere armoede ontdekt ze dat mensen om haar geven zónder dat ze weten dat ze een prinses is. Onder hen is een knappe jongen op wie ze verliefd wordt. Hij weet niet wie ze is, maar… weet zij wel wie hij is?

Boekinformatie
Schrijver: Shannon Hale
Titel: Ganzenmeisje
Uitgeverij: Karmijn
Jaartal: 2015
Bladzijden: 320
Vertaler: Ernst Bergboer
Genre: sprookjes & fantasy
Leeftijd: 12+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Ze werd geboren als Anidori-Kiladra Talianna Isilee, kroonprinses van Kildenree, en ze opende haar ogen niet voor ze drie dagen oud was.
De koningin liep rustig heen en weer en ontbood dienaren en artsen bij het wiegje van de kroonprinses. Zij luisterden naar haar ademhaling en de klopjes van haar kleine hart, voelden hoe stevig haar greep was en hoe zacht haar vingers, zo zacht als salamanderhuid. ze was volmaakt. Maar haar oogjes bleven dicht.
Drie dagen lang was het een komen en gaan van de lakeien met uitgestreken gezichten. Ze porden haar in haar zij, tilden een ooglid op en goten dikke, amberkleurige siroop in haar keel.
‘Je bent een prinses,’ fluisterde de koningin in haar oor. ‘Doe je ogen open.’
De baby murmelde wat in haar slaap. (blz. 7)

Anidori-Kiladra, of kortweg Ani, doet na drie dagen haar ogen open als haar tante haar een verhaal komt vertellen. De jaren daarna wordt ze door haar tante opgevoed. Ze leert van alles over de taal van vogels en over welke planten eetbaar zijn. Ze leert verhalen te vertellen. Als de koningin er achter komt dat Ani met de vogels praat wordt haar tante weggejaagd. Dat is namelijk geen prinsessengedrag…

Op een dag, als Ani 16 jaar is, vertelt haar moeder dat Ani geen koningin wordt. Ze kiest een jongere broer van Ani als haar troonopvolger. Ani wordt uitgehuwelijkt aan een onbekende prins van Bayern, een koninkrijk aan de andere kant van de bergen. De reis hiernaartoe zal drie maanden duren. Ani is nog nooit buiten het paleis geweest en ze kijkt haar ogen uit. Ze merkt al snel dat er een vreemde sfeer in de groep hangt. Haar kamerdienaar Selia wil niet meer met haar praten en doet erg boos als ze bij elkaar in de buurt komen.

De afgelopen dagen waren gekenschetst door spanning en bevreemding: de afstandelijkheid van zoveel leden van de wacht. Selia’s rode gezicht en haar ogen die vlamden van woede en haat, en de raadselachtige zakdoek die dicht aan haar hart lag. Maar hier, weg van het pad, was het bos een prettige plaats, groen als jonge tarwe en tegelijk eeuwenoud als de boeken in de paleisbibliotheek. De bovenste takken worstelen met de hoge winden. Beneden klonk het antwoord van de klaterende rivier. Ani had het gevoel dat ze deelgenoot was van een grootse discussie tussen de lucht en de aarde. (blz. 61)

Op een dag breekt er opstand uit in de groep. Ani vlucht weg, het bos in. Selia neemt haar plaats in en reist verder naar de hoofdstad van Bayern. Met behulp van mensen die Ani ontmoet in het bos komt zij uiteindelijk ook in de hoofdstad in. Ze wil de koning spreken en denkt dat alles weer goed zal komen als ze hem vertelt wat er gebeurd is in het bos.

Het tegendeel is waar. Ani wordt niet herkend als kroonprinses. Ze krijgt een baantje aangeboden als ganzenhoeder. Zal het Ani toch lukken om te voorkomen dat Selia met de prins gaat trouwen?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
romantisch, verrassend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het boek is gebaseerd op het sprookje “De ganzenhoedster” van gebroeders Grimm en past daardoor erg goed bij ‘sprookjesmaand’
Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is het eerste deel uit een serie
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
stadie, gander. Beide woorden heb ik opgezocht
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan jongeren vanaf 12 jaar en iedereen die van sprookjes houdt

[extra_info]

Geef een antwoord