Rainbow Rowell – Fangirl (1e recensie)

In Rainbow Rowell's Fangirl, Cath is a Simon Snow fan. Okay, the whole world is a Simon Snow fan, but for Cath, being a fan is her life—and she’s really good at it. She and her twin sister, Wren, ensconced themselves in the Simon Snow series when they were just kids; it’s what got them through their mother leaving. Reading. Rereading. Hanging out in Simon Snow forums, writing Simon Snow fan fiction, dressing up like the characters for every movie premiere. Cath’s sister has mostly grown away from fandom, but Cath can’t let go. She doesn’t want to.

Boekinformatie
Schrijver: Rainbow Rowell
Titel: Fangirl
Uitgeverij: St. Martin's Press (VS)
Jaartal: 2013
Bladzijden: 456
Vertaler: Ab Bertholet
ISBN: 9781447263227
Genre: zonder genre
Leeftijd: 15+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

There was a boy in her room.
Cath looked up at the number painted on the door, then down at the room assignment in her hand.
Pound Hall, 913.
This was definitely room 913, but maybe it wasn’t Pound Hall – all these dormitories looked alike, like public housing towers for the elderly. Maybe Cath should try to catch her dad before he brought up the rest of her boxes.
“You must be Cather,” the boy said, grinning and holding out his hand.
“Cath,” she said, feeling a panicky jump in her stomach. She ignored his hand. (She was holding a box anyway, what did he expect from her?)
This was a mistake – this had to be a mistake. She knew that Pound was a co-ed dorm… Is there such a thing as co-ed rooms? (blz. 4)

Cath en Wren zijn een tweeling. Ze hebben altijd alles samen gedaan, maar nu ze naar college (universiteit) gaan lijken ze uit elkaar te groeien. Cath ziet er erg tegenop. Zonder haar zus durft ze veel minder.

Cath was sitting at the foot of the bed, trying not to look like the Pathetic One Who Always Cries.
“This is college,” Wren persisted. “The whole point of college is meeting new people.”
“The whole point of having a twin sister,” Cath said, “is not having to worry about this sort of thing. Freaky strangers who steal your tampons and smell like salad dressing and take cell phone photos of you while you sleep…”
Wren sighed. “What are you even talking about? Why would anybody smell like salad dressing?”
“Like vinegar,” Cath said. “Remember when we went on the freshman tour, and that one girls room smelled like Italian dressing?”
“No.”
“Well, it was gross.”
“It’s college,” Wren said, exasperated, covering her face with her hands. “It’s supposed to be an adventure.”
“It’s already an adventure.” Cath crawled up next to her sister and pulled Wren’s hands away from her face. “The whole prospect is already terrifying.”
“We’re supposed to meet new people,” Wren repeated.
“I don’t need new people.” (blz. 6)

Op de universiteit deelt Cath een kamer met Reagan. De eerste weken negeren ze elkaar. Dat vindt Cath eigenlijk best fijn. Dan hoeft ze niet sociaal te doen en kan ze rustig verder schrijven aan haar verhalen over Simon en Baz. Dit zijn hoofdpersonen uit een fantasyserie die lijkt op de Harry Potterboeken. Cath en Wren zijn jaren geleden begonnen met het schrijven van fan fiction, verhalen die gebaseerd zijn op de boeken waar ze dol op zijn. In hun verhalen veranderen ze de werkelijkheid zodat Simon en Baz verliefd op elkaar worden…

When Reagan was in the room, Cath tried to stay out of her way; she tried not to make eye contact. Reagan pretended Cath wasn’t there, so Cath pretended that, too. Normally this seemed to work out for both of them.
But right at the moment, pretending not to exist was making it really hard for Cath to write.
She was working on a tricky scene – Simon and Baz arguing about whether vampires could ever truly be considered good and also whether the two of them should go to the graduation ball together. It was all supposed to be very funny and romantic and thoughtful, which were usually Cath’s specialties. (She was pretty good with treachery, too. And talking dragons.)
But she couldn’t get past, “Simon swept his honey brown hair out of his eyes and sighed.” She couldn’t even get Baz to move. She couldn’t stop thinking about Reagan and Levi sitting behind her. Her brain was stuck on intruder alert!
Plus she was starving. As soon as Reagan and Levi left the room for dinner, Cath was going to eat an entire jar of peanut butter. If they ever left for dinner – Reagan kept banging on like she was going to type right through the desk, and Levi kept not leaving, and Cath’s stomach was starting to growl.
She grabbed a protein bar and walked out of the room, thinking she’d just take a quick walk down the hall to clear her head. (blz. 23)

Langzaam maar zeker begint Cath te wennen op de universiteit. Ze heeft meer contact met Reagan. Ze gaan samen eten en af en toe samen uit. Cath volgt leuke vakken en vooral schrijven vindt ze ontzettend leuk. Er zijn twee jongens die ze leuk vindt, namelijk Levi, een ex-vriendje van Reagan, en Nick, een jongen waarmee ze samen schrijfopdrachten maakt. Maar er gebeuren ook minder leuke dingen: Cath krijgt ruzie met Wren en hun vader is geestelijk ziek. Hoe zal het de rest van het studiejaar met Cath gaan? Hoe zal het verhaal dat ze over Simon en Baz aan het schrijven is aflopen?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is, het was het boek voor de maand december bij de Bored to death YA book club
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, romantisch, saai, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
zie hierboven
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Het verhaal was traag en ik merkte dat ik daardoor niet goed in het verhaal kwam. Als ik een paar dagen niet gelezen had moest ik mezelf ertoe zetten om weer verder te lezen. Ook vond ik de personages niet zo interessant…
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan jongeren vanaf een jaar of 14

.

Geef een antwoord